Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Wypadanie sierści i przebarwienia ?

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
Nieśmiertelna 90

Wypadanie sierści i przebarwienia ?

Postautor: Nieśmiertelna 90 » 30 września 2011, 20:45

Witajcie :)

Mój prosiaczek jest trój kolorowy, ostatnio zauważyłam, że zaczyna powoli wypadać mu sierść i na końcówkach większości włosków ma takie malutkie plamki albo rude albo czarne (rude na białych włosach a czarne na rudych) sierść robi się powoli szorstka.

Na dodatek nie wiem czemu jego przednie górne ząbki są takie jakieś jakby brudne..
A dole są bielutkie..

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Re: Wypadanie sierści i przebarwienia ?

Postautor: vagina_denata » 30 września 2011, 22:49

Wypadanie sierści jest niepokojące. Ma jakieś inne objawy? Drapanie, nerwowość, łupież?

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Nieśmiertelna 90

Postautor: Nieśmiertelna 90 » 30 września 2011, 22:58

Hmmm drapanie, czasem się drapie, łupieżu u niego nie zauważyłam, wiec raczej nie ma, a nerwowość nie jest nerwowy ostatnio zaczyna się powoli uspokajać. Ale to chyba dlatego że powoli robi się dorosły :D

Ale zastanawiam się też, czy wypadanie sierści nie jest spowodowane brakiem witaminy B

Gucio01
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Gucio01 » 1 października 2011, 0:14

Ale całymi garściami wypada ta sierść czy jak? Witamina "C" nie pomaga na sierść (no może trochę) ale w szczególności na kości, zęby. Dajesz śwince wit. c? Czarne zęby mogą być też od mniszka lekarskiego. Dajesz go śwince?

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 1 października 2011, 2:51

Nieśmiertelna 90 pisze:Hmmm drapanie, czasem się drapie, łupieżu u niego nie zauważyłam, wiec raczej nie ma, a nerwowość nie jest nerwowy ostatnio zaczyna się powoli uspokajać. Ale to chyba dlatego że powoli robi się dorosły :D

Ale zastanawiam się też, czy wypadanie sierści nie jest spowodowane brakiem witaminy B

Prędzej pasożytami, bo jeżeli prosiak zjada swoje bobki i jest dobrze karmiony nie powinien mieć niedoborów.
Przejdź się ze świnką do weterynarza, infekcje skóry trzeba leczyć tak szybko jak się da.

Gucio01
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Gucio01 » 1 października 2011, 7:40

vagina_denata pisze:Prędzej pasożytami, bo jeżeli prosiak zjada swoje bobki i jest dobrze karmiony nie powinien mieć niedoborów.

Ale na każdej stronie poświęconej świnką trzeba dawać oddzielnie wit. c :D obawiam się, że w karmie może być jej za mało.

Nieśmiertelna 90

Postautor: Nieśmiertelna 90 » 1 października 2011, 9:30

Nie wypada mu garściami, drobne włoski, nie wiem czy zjada swoje kupki nie zauważyłam. Tak daje mu mniszek bo to jest dość wybredny prosiaczek i jakoś nieszczególnie chce jeść inne trawy choć czasem zje. Może być to właśnie niedobór witaminy C bo jak patrząc nie podaje mu jej.

Hmm tylko takie pytanie.. w czym jest ta witamina C, i jeśli podawać ją tabletkami jak dla ludzi to z czym ?

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 1 października 2011, 12:34

Gucio01 pisze:
vagina_denata pisze:Prędzej pasożytami, bo jeżeli prosiak zjada swoje bobki i jest dobrze karmiony nie powinien mieć niedoborów.

Ale na każdej stronie poświęconej świnką trzeba dawać oddzielnie wit. c :D obawiam się, że w karmie może być jej za mało.

Święci pańscy, jak Ty coś napiszesz... Nieśmiertelna pisała o witaminie B, B a nie C, to po pierwsze, a po drugie, niedobór wit. C nie powoduje wypadania sierści. Jak się na czymś nie znasz i nie wiesz o co chodzi, to się po prostu nie wypowiadaj...

Nieśmiertelna 90 pisze:Nie wypada mu garściami, drobne włoski, nie wiem czy zjada swoje kupki nie zauważyłam. Tak daje mu mniszek bo to jest dość wybredny prosiaczek i jakoś nieszczególnie chce jeść inne trawy choć czasem zje. Może być to właśnie niedobór witaminy C bo jak patrząc nie podaje mu jej.

Hmm tylko takie pytanie.. w czym jest ta witamina C, i jeśli podawać ją tabletkami jak dla ludzi to z czym ?

Już tłumaczę: świnki morskie nie syntezują witaminy C i muszą ją pobierać z pokarmem. Jeżeli dieta świnki jest uboga, bądź zwierzątko ma podwyższone zapotrzebowanie (ciąża, przeziębienie) to trzeba ją podawać sztucznie. Najprostsze w podawaniu są preparaty dla ludzkich niemowląt np. Cebion, Juvit. Odpowiednią dawkę płynu nabiera się do strzykawki i podaje śwince bezpośrednio do dzioba (nie do wody jak podają w niektórych miejscach).
To tak w telegraficznym skrócie, tutaj: viewtopic.php?f=7&t=2810&p=50918&hilit=wit+c#p50918
jest wielki temat o wit. C, jak będziesz potrzebowała więcej informacji, to pisz tam :)
Natomiast mniszek lekarski jest bogaty w wit. C i nie sądzę aby świnka miała niedobory skoro się nim zajada.

Jeżeli futro nie wypada bardzo mocno to możliwe, że świnka po prostu tak się sierści sobie a muzom. To normalne. Jeżeli nie zauważysz innych objawów typu strupki na ciele, łyse placki, bardzo mocne wypadanie, silne drapanie, to nie ma się czym martwić.

Gucio01
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Gucio01 » 1 października 2011, 14:29

Z tym wpadaniem - trzeba też wziąć pod uwagę to, że w tą porę roku świnki gubią starą sierść. Ale tak jak powiedziała vagina "Jeżeli nie zauważysz innych objawów typu strupki na ciele, łyse placki, bardzo mocne wypadanie, silne drapanie, to nie ma się czym martwić."

Nieśmiertelna 90

Postautor: Nieśmiertelna 90 » 2 października 2011, 18:47

Ahhh.. To dziękuję wam bardzo za porady :)

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca