Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Ile powinna ważyć dorosła świnka morska z długą sierścią?

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
sionka
Użytkownik
Kontaktowanie:

Ile powinna ważyć dorosła świnka morska z długą sierścią?

Postautor: sionka » 5 sierpnia 2013, 20:58

Moja Pędzelkowa w tej chwili waży 810 g i w ciagu 7 tygodni odkąd jest u mnie, przytyła prawie 200 g. NIe była wychudzona ale szczupła i nie znała wielu smaków, bo była źle odżywiana (w kółko marchew, jabłko, ziarno, siano). W tej chwili świnka chce jeśc bez przerwy i oczywiście ma wymagania :) : ogórek surowy, świeża trawa, skórki od arbuza, natkę z marcehwki, czasem jabłuszko. Bardzo lubi obgryzać kolby takie ziarnowo-przysmakowe ale własnie wyczytałam na forum że nie są zdrowe wiec zje do konca to co mam i wiecej kupowac nie bede.

Proszę o wskazanie która karma jest najzdrowsza. Moja swinka do tej pory zjadała karmę Megan.

czerwiec2013 041.jpg

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
alvantis
Użytkownik
Świnki morskie: Dunia [*], Łatek 1 [*], Łatek 2 [*], Pako [*], Tofik [*] , Mientus [*], Alfie, Crispy
Kontaktowanie:

Re: Ile powinna ważyć dorosła świnka morska z długą sierścią

Postautor: alvantis » 5 sierpnia 2013, 23:03

Megan jest śmieciem :/ Tak mi takze powiedziano i sama się przeakonałam
Polecam karmę VL Cavia Nature lub VL Cavia Complete ;) to są najlepsze i najzdrowsze karmy według mnie ;)

OD 14.04.18r. ZE MNĄ:
Alfie i Crispy

wiluś miluś
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: wiluś miluś » 5 sierpnia 2013, 23:05

Polecam karmę VL Cavia Nature
mój Milak to wcina i chyba to jest jedyna karma na którą nie robi siku :tooth:

Olivianna
Użytkownik
Świnki morskie: Askja
Colima
Kontaktowanie:

Postautor: Olivianna » 6 sierpnia 2013, 14:30

Cavia Nature to bardzo dobra karma. Ma dobry skład, na w sobie witaminę C. Pamiętaj by podawać ją także w kropelkach. Osobiście tą karmę polecam każdemu.. w większych paczkach aż tak droga nie jest. Jeśli mają urozmaiconą dietę to spokojnie można podawać jej troszkę mniej.. ale tą karmę świnki jedzą z wielkim apetytem.
Zamiast kolb kupuj gryzaczki, bodajże Herbal Pets ma takie ma takie warzywne, jak wolą owocowe lub jakieś inne.. jest dużo takich smakołyków, które nie są tylko na ziarnach zbudowane.
Skoro kolby lubią to kupuj im jedną raz na jakiś czas, w sensie na miesiąc-dwa.

Obrazek

Awatar użytkownika
Dorotka
Użytkownik
Świnki morskie: Whisky
Kontaktowanie:

Postautor: Dorotka » 6 sierpnia 2013, 17:03

Olivianna pisze:Cavia Nature to bardzo dobra karma. Ma dobry skład, na w sobie witaminę C. Pamiętaj by podawać ją także w kropelkach.

Karmę w kropelkach? :P
To prawda, Megan jest niezdrowy dla świnki. Tak samo jak Vitapol, Animals czy co tam jeszcze można znaleź w supermarketach za kilka złoty. Najlepsze karmy są z Versele Laga i Beaphar itp. (poczytaj w wątku o karmach, jest tam wymionione wiele innych oraz powiedziane na co trzeba uważać kupując karmę dla świnki). A czy jej waga jest w porządku to nie wiem do końca szczerze mówiąc :) ktoś inny niech się wypowie na ten temat

Olivianna
Użytkownik
Świnki morskie: Askja
Colima
Kontaktowanie:

Postautor: Olivianna » 6 sierpnia 2013, 17:34

Dorotka pisze:
Olivianna pisze:Cavia Nature to bardzo dobra karma. Ma dobry skład, na w sobie witaminę C. Pamiętaj by podawać ją także w kropelkach.

Karmę w kropelkach? :P

No przecież miałam na myśli witaminę C :P dla dzieci w kropelkach

Obrazek

Awatar użytkownika
SPŚM
Użytkownik
Świnki morskie: dużo uratowanych:)
Kontaktowanie:

Postautor: SPŚM » 7 sierpnia 2013, 21:35

Nie ma sensu suplementowania dodatkowo witaminy C, jeśli świnka ma dobrze zbilansowaną dietę, tzn. porządna karma (Versele Laga Cavia Complete i Cavia Nature mają już witaminę C w sobie) i warzywa zawierające naturalnie witaminę C (pomidor, papryka, nać pietruszki). Zbyt duża ilość witaminy C może w przyszłości skutkować problemami z kamieniami na nerkach/w pęcherzu.

Obrazek

sionka
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: sionka » 7 sierpnia 2013, 21:41

Dzieki serdeczne za rady. Wiele sie zmieniło odkąd ponad 10 lat temu hodowałam ostatnią swinkę morską...
Gdzie dostane te dobrą karme i czy każda swinka ją lubi? bo nie jestem zbyt zamożna i nie chciałabym sytuacji że kupię drogo a potem zostanie mi nieruszona...

Bede miala jeszcze wiele pytan bo wyraźnie wypadłam już z roli jako właścicielka świnki. Nie wiem na przykład czy świnkę z długą sierścia nalezy czesac i czy sa szczotki dla swinek - próbowałam szczotką dla psa ale Pędzel zaatakowała ją zebami :O

Moja świnka jest wzieta od ludzi którzy ją dziwnie traktowali i np. dzieci obcięły jej troche najdłuższej sierści z tyłu ale widzę że odrasta. Z przodu na szczęscie jej nie obcinały i Pędzel fryzure ma komiczną przez prawie cały czas.

Nie bardzo lubi biegać ale robi postepy. Lata po dywanie i "gdacze" oraz rozpaczliwie mnie woła gwizdaniem i narzekaniem, normalnie cały czas wydaje jakieś dźwięki. A jak sie domaga o żarcie w klatce - o matko, cały zestaw gwizdów, narzekania, gdakania, wywracania ostentacyjnie nosem miseczki, rzucania sie z furią na poidełko bądź zębami na kratki :rotfl: . Kocham świnki morskie bo są takie komunikatywne!

Awatar użytkownika
SPŚM
Użytkownik
Świnki morskie: dużo uratowanych:)
Kontaktowanie:

Postautor: SPŚM » 7 sierpnia 2013, 21:51

1. Najtaniej karmę dostać na internecie :) Jednak sklepy sieciowe, które zwykle ją mają, narzucają marżę na cenę, a taka animalia czy zooproduct już nie. Tylko koszta przesyłki.
2. Długowłose trzeba czasem czesać, czasem podciąć, umyć. Są szczotki dla świnek :) Ot, np. taka: http://animalia.pl/produkt,3116,110,tri ... yzoni.html

Obrazek

sionka
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: sionka » 13 sierpnia 2013, 17:12

Poczytałam trochę o karmach i opinie innych właścicieli prosiaczków i zakupiłam 2 opakowania po 500 g karmy firmy Versele Laga cos tam Cavia Complete. Mam nadzieje że mojej śwince bedzie smakować...

Mam kolejne pytanie w jaki sposób mam uzupełniać wit C, można chyba kupić w kropelkach ale ile dodawać do poidełka? Jak często? Bo akurat ta karma complete nie ma za duzo wit C i trzeba suplementować.

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca