Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Ciąża?

Forum poświęcone ustalaniu płci, ciąży i opiece nad młodymi świnkami morskimi.
Awatar użytkownika
yanian
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Ciąża?

Postautor: yanian » 12 sierpnia 2013, 11:18

Bardzo dziekuję. A co z klatką? Czy metrową klatkę mogę przeddzielić?
Nie mogę wprost uwierzyć, że ta mała jest w ciąży. Sprzedawca mnie dopiero zapewniał, że to jest nie możliwe, bo jest za młoda. Ale biorąc pod uwagę fakt, że nie umiał rozpoznać płci, to myślę że on się chyba nie bardzo na tym znał.
Świnki mają bardzo bogatą dietę i nawet się obawiałam że może są przekarmione, jednak samczyk ma miękki brzyszek a samiczka ma taką piłeczkę. Więc chyba mogę być pewna.

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
alvantis
Użytkownik
Świnki morskie: Dunia [*], Łatek 1 [*], Łatek 2 [*], Pako [*], Tofik [*] , Mientus [*], Alfie, Crispy
Kontaktowanie:

Postautor: alvantis » 12 sierpnia 2013, 11:20

Co do klatki to Ci napisałam w moim poprzednim poście ;)

OD 14.04.18r. ZE MNĄ:
Alfie i Crispy

Awatar użytkownika
yanian
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: yanian » 12 sierpnia 2013, 11:27

Dzięki. Kupimy nową. A czy piętrowe klatki zdają egzamin?
Aż żal tych świniaczków a sklepie zoologicznym. Było ich pięć w mniejszej klatce :(

Awatar użytkownika
alvantis
Użytkownik
Świnki morskie: Dunia [*], Łatek 1 [*], Łatek 2 [*], Pako [*], Tofik [*] , Mientus [*], Alfie, Crispy
Kontaktowanie:

Postautor: alvantis » 12 sierpnia 2013, 11:33

Piętrowe mogą być byle by nie miały zbytnio stromych i wysokich schodków, bo świnka mogła by z nich spaść i coś sobie zrobić

OD 14.04.18r. ZE MNĄ:
Alfie i Crispy

Awatar użytkownika
SPŚM
Użytkownik
Świnki morskie: dużo uratowanych:)
Kontaktowanie:

Postautor: SPŚM » 12 sierpnia 2013, 11:42

@ alvantis, jeśli jest zbilansowana dieta, to nie należy podawać dodatkowo witaminy C, bo można ją przedawkować.
Co do płciowości świnek. Samce oddzielać się powinno w wieku 3 tygodni od matki. Samice płodność osiągają ok. 4-5 tygodni. Czyli synek może "trafić" mamusię, jak ta akurat będzie miała ruję. Co jest równe ważne, to fakt, że samiczka ma tzw. ciążę poporodową (6-48 godzin po porodzie) i wtedy też może zostać ustrzelona. Dlatego normalni hodowcy oddzielają samce od samic po zapłodnieniu.
Ciąża trwa między 59-72 dni, za średnią ok 63-67 dni.

Obrazek

Awatar użytkownika
alvantis
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: alvantis » 12 sierpnia 2013, 11:48

SPŚM - Oj to bardzo przepraszam, mój błąd

OD 14.04.18r. ZE MNĄ:
Alfie i Crispy

Awatar użytkownika
yanian
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: yanian » 12 sierpnia 2013, 11:54

Dziękuję wam wszystkim za rady. W miarę potrzeb będę wpadała i pytała, bo widzę, że wiedze macie większą, niż ten pseudohodowca.

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 12 sierpnia 2013, 13:23

yanian pisze:Naprawdę? Czyli hodowca nie powinien ich trzymać razem z rodzicami, żeby nie dopuścić do kazirodztwa? Mam rację?
Świneczke kupiłam w połowie czerwca, są szanse, że mogła już wtedy być w ciąży?

Oczywiście, że nie powinien!!! AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA, ZARAZ MNIE COŚ TRAFI! Ten człowiek nawet simsów nie powinien hodować, skoro nie zna takich podstaw!
Ugh, jestem tak zbulwersowana, że aż mi chrupek w gardle stanął. Mam nadzieję, że osoba od której kupiłaś dziewczynkę nie jest członkiem CCP ani MSMSM...

Świnka mogła zajść w ciąże albo tam albo u Ciebie - lepiej gdyby stało się to u Ciebie, bo ciąża ze spokrewnionym samcem niesie większe ryzyko wad u młodych.
Co do pozostałych kwestii:
- klatki piętrowe są takie sobie, bo świnki się nie wspinają i potrzebują dużej przestrzeni na jednym poziomie, piętro to bardziej ozdoba i ciekawostka niż faktyczne zwiększenie powierzchni klatki ;)
- na zdjęciach świnka wygląda na ciężarną w wysokiej ciąży;
- ciężarne potrzebują więcej wit. C niż nieciężarne i więcej jedzenia, ale mamy sierpień, środek sezonu na dobre żarcie. Możesz suplementować wit C w niewielkich ilościach, ale moim zdaniem spokojnie da radę tak zbilansować dietę, żeby nie było to konieczne. Kupuj jej natkę z pietruszki, młodą włoszczyznę z natkami (świnki bardzo lubią zielone części roślin), jak mieszkasz na wsi to rwij jej mniszka lekarskiego.

Asia, nie bądź niemiła.

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Awatar użytkownika
Asia909
Użytkownik
Świnki morskie: Tośka <33333
Neska <33333
Ś.P. Kubuś <333333 na zawsze w naszej pamięci!
Kontaktowanie:

Postautor: Asia909 » 12 sierpnia 2013, 13:28

Asia, nie bądź niemiła.

Przepraszam, tylko jak coś takiego czytam to mnie coś trafia...

Zależy Ci na losie świnek morskich?
Planujesz mieć nowego podopiecznego?
Nie kupuj! Adoptuj!
ADOPCJE http://swinkimorskie.eu/adopcje.php
Jesteś zainteresowany adopcją? Pisz do mnie na PW lub na e-mail: [email protected]

diamencik
Użytkownik
Świnki morskie: Reksia Mopsia Łatka
Kontaktowanie:

Postautor: diamencik » 12 sierpnia 2013, 13:52

yanian pisze:Sprzedawca mnie dopiero zapewniał, że to jest nie możliwe, bo jest za młoda. Ale biorąc pod uwagę fakt, że nie umiał rozpoznać płci, to myślę że on się chyba nie bardzo na tym znał.

Kupowałam Mopsię w Leclerku, tamtejsza sprzedająca dzwoniła do dwóch osób, bo nie umiała rozpoznać płci. Wkurza mnie taka ignorancja. Mopsia siedziała w klatce z samcem!
A wczoraj byłam w Tesco w tamtejszym zoologu i samce były oddzielone od samic, na szczęście..

Obrazek

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Ciąża i płeć”