Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Jak przygotować klatkę na poród ? Maluchy już są :D

Forum poświęcone ustalaniu płci, ciąży i opiece nad młodymi świnkami morskimi.
madzia0902
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Jak przygotować klatkę na poród ?

Postautor: madzia0902 » 14 lutego 2016, 12:24

Lulka już jest taaaaka wielka, a dalej nie urodziła martwię się o nią :( Myślicie że jechać z nią do weta? Chociaż nie chciałabym jej stresować no ale jak mus to mus

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika

befana30
Użytkownik
Świnki morskie: Pusia i Kluska;
Gacus :)
Kontaktowanie:

Postautor: befana30 » 14 lutego 2016, 13:30

loooo matko, ale beczka :lol:
Pusia futrzasta, wiec u niej az tak nie bylo widac, ale ja stawiam na BARDZO mnoga ciaze u Lulu :lol:
Nie stresuj jej, bedzie rodzic na dniach, a jeszcze sie moze zdarzyc, ze zacznie z nerwow wlasnie podczas dojazdu do weta- jesli sie naprawde strasznie martwisz to oczywiscie mozesz z nia isc do kontroli, ale niewiele jej pomoze teraz kiedy jest tak blisko rozwiazania :) wcale bym sie nie zdziwila gdyby urodzila dzis w nocy :naughty:
Najbardziej pewnie cie martwi ten brzuch, ze wlasnie taki strasznie wydety- ma sie wrazenie, ze zaraz peknie, ale Pusia sie prawie w wejsciu nie miescila (18cm szerokosci), przy koncu to mialam wrazenie, ze zahaczy jednym czy drugim bokiem, wiec tyle co zdecydowalam pewnego dnia rano, ze juz jej nie pozwole wychodzic, a ona wieczorem urodzila :)
Zabierz Stefana, niech ma teraz klatke cala dla siebie bez dodatkowych zapaszkow i jego "bomb" :D posprzataj jej juz moze dzisiaj, bo naprawde jest tak wydeta jakby miala juz- juz rodzic :)

"Vivi e lascia vivere" Schopenhauer

madzia0902
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: madzia0902 » 14 lutego 2016, 14:42

No z moich wyliczeń wynika że ma mniej więcej 73 dzień ciąży więc już powinna rodzić dlatego się martwię czy nie ma jakiś komplikacji :/ Stefana zabieram na noc i w dzień jak gdzieś wychodzę a tak daję je razem bo się drą niemiłosiernie za sobą :/ Ale może masz rację dzisiaj jej posprzątam (już jej 3 razy sprzątałam przedporodowo :D) i Stefana nie będę dawać bo może musi się wyciszyć albo coś. Zrobiłam jej też ala taki domek z kartonu na 1/3 klatki żeby czuła się bezpiecznie. No serio ona wygląda jakby zaraz miała wybuchną a tą mnogą ciążą to mnie nie pocieszyłaś :D ale trochę mnie uspokoiłaś skoro Twoja była też taka duża :D

befana30
Użytkownik
Świnki morskie: Pusia i Kluska;
Gacus :)
Kontaktowanie:

Postautor: befana30 » 14 lutego 2016, 15:26

Skad ja to znam- Pusi "przedporodowo" sprzatalam chyba z 5 razy, bo z nerwow co drugi dzien myslac, ze "napewno dzisiaj juz urodzi" :D ale z Lulu tak by wychodzilo, ze juz jest na ostatkach, bo popatrz akurat 2 tyg. temu dawalysmy jej jeszcze te 2 tygodnie, a jak juz wyliczenia pokazuja, ze powinna to napewno w tych dniach bedzie rodzic :)

"Vivi e lascia vivere" Schopenhauer

madzia0902
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: madzia0902 » 14 lutego 2016, 16:44

Oby już urodziła bo zeświruję prze nią :D

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 14 lutego 2016, 19:36

Ale mega beczułka:) Koniecznie zrób potem zdjęcia maluszkom.

Awatar użytkownika
mimii
Użytkownik
Świnki morskie: Gucio i Bolek
Kontaktowanie:

Postautor: mimii » 14 lutego 2016, 20:11

Ale okraglutka! Szczęśliwego rozwiązania życzę i czekam na fotki maluszków :)

madzia0902
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: madzia0902 » 15 lutego 2016, 16:24

Dzwoniłam do weta bo Lulce dalej nie śpieszy się do rodzicielstwa, kazał mi dać jej jeszcze 4 dni i obserwować czy maluchy się ruszają i czy nie ma żadnej brzydkiej wydzieliny z narządów rodnych. Wsadziłam jej dzisiaj rękę pod brzuszek i czuję maluchy jak się ruszają, z narządów rodnych nic nie wycieka. Przejechałam jej też palcem wzdłuż kręgosłupa i na samym końcu jest wgłębienie na szerokość kciuka więc wszystko wskazuje na przygotowania do porodu. Daję jej czas do piątku jak się nie okoci to jadę na USG.

Awatar użytkownika
mimii
Użytkownik
Świnki morskie: Gucio i Bolek
Kontaktowanie:

Re: Jak przygotować klatkę na poród ? oraz wyczekiwanie na maluchy

Postautor: mimii » 15 lutego 2016, 20:40

Trzymam kciuki żeby się naturalnie zaczęło :yes:

Awatar użytkownika
Ulfhildr
Użytkownik
Świnki morskie: Bonifacy, Lord Biszkopt (XAVIER Bella Cavia), Blue Jean (Sue Wolf&Gang Cavies)
Ruda [*], Chojrak [*], Pepsi [*], Aurora [*], Kokosanka z domu Gadzina [*]
Kontaktowanie:

Re: Jak przygotować klatkę na poród ? oraz wyczekiwanie na maluchy

Postautor: Ulfhildr » 18 lutego 2016, 0:46

I co, i co?:D Fakt, jeszcze nie piątek ale może coś się ruszyło w temacie. Trzymam kciuki baaaardzo mocno!

Pozdrawiam,
Ulfhildr ;)
Nasza historia: http://forum.cavia.pl/viewtopic.php?p=160587#p160587

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Ciąża i płeć”