Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Czy jestescie przeciwni rozmnazaniu swinek?? :(

Forum poświęcone ustalaniu płci, ciąży i opiece nad młodymi świnkami morskimi.
dodko
Użytkownik
Kontaktowanie:

Czy jestescie przeciwni rozmnazaniu swinek?? :(

Postautor: dodko » 26 lipca 2010, 11:15

Czy jesteście przeciwni rozmnażaniu świnek?? :(

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Guffi
Zasłużony
Świnki morskie: Sprite, Coffee, Topanga[*], Amimoto
Kontaktowanie:

Re: Czy jestescie przeciwni rozmnazaniu swinek?? :(

Postautor: Guffi » 27 lipca 2010, 18:43

To zależy.

Jeśli nagle wszyscy zaniechaliby rozmnażania świnek, to żyłyby tylko na wolności, więc nie mielibyśmy tych udomowionych ;)
Ale oczywiście jestem przeciwna pseudohodowcom, którzy rozmnażają je dla zysku i trzymają w tragicznych warunkach oraz ludziom, którzy o rozmnażaniu świnek i opiece nad maluchami nie mają zielonego pojęcia.
Są też inni hodowcy- hobbystyczni, którzy nie sprzedają zwierzaków do zoologicznych i nie hodują ich dla zysku. Do takich można zaliczyć też hodowców świnek rasowych (choć tutaj też da się podzielić na tych "złych" i tych "dobrych").

Awatar użytkownika
Chochlik
Użytkownik
Świnki morskie: Bella
Edward[*]
Kontaktowanie:

Postautor: Chochlik » 27 lipca 2010, 19:03

Zgadzam się z tobą w 100%. Jak najbardziej świneczki mogą być przez nas rozmnażane, ale tylko w tedy gdy nie robimy im nic złego. Nie jest to nasza zachcianka o bo ja chce mieć małe świneczki. Jestem też przeciwna tym pseudohodowlom.

Jeśli ktoś nie umie uszanować zwierząt znaczy to, że nie zasługuje na miano człowieka...

dodko
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: dodko » 27 lipca 2010, 19:32

Bo ja mam mniej więcej takie coś
http://www.google.pl/imgres?imgurl=http ... CCgQ9QEwAw

tylko ze mam więcej przegród i tam chciał bym hodować ''wieprzki'' (oczywiście dla siebie)

Karena
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Karena » 27 lipca 2010, 20:44

Tak, jestem zdecydowanie przeciwna rozmnażaniu przez osoby nie znające się na świnkach, w ogóle jestem przeciw pseudohodowlom, zakładanych w domowym zaciszu. Często bez nadzoru weterynaryjnego, bez znajomości fizjologii i genetyki, co za tym idzie odbywa się tam chów wsobny, który skutkuje pojawianiem się coraz słabszych i chorowitych osobników.
Jestem przeciw temu, że często osoby rozmnażające świnki oddają je do sklepów lub przypadkowym osobom, nie troszcząc się o ich dalszy los.
Jest tak wiele porzucanych, sprzedawanych za symboliczną "złotówkę" świnek, schorowanych, samiczek przeciążonych ciążami i wychowaniem potomstwa, że nie ma sensu powoływanie kolejnych na ten świat. Najpierw zatroszczmy się należycie o te, które już żyją i często potrzebują naszej pomocy.
A, żeby zorientować się ile świnek potrzebuje pomocy, wystarczy zajrzeć na stronę adopcyjną http://www.swinkimorskie.eu

Duszek [*]

Julian

Postautor: Julian » 17 lipca 2012, 21:42

Ja także jestem przeciwna rozmnażaniu .

Awatar użytkownika
raeylan
Użytkownik
Świnki morskie: Arya Luna Ginevra oraz Sansa Hermiona Nimfadora ♥ || Roczny york Emi oraz Sara - pekińczyk w wieku 7-lat, dwa kochane psiaczki ♥ || Effie - króliczek, baran francuski
Kontaktowanie:

Postautor: raeylan » 18 września 2012, 20:37

Zależy. Powinniśmy nierasowe świnki rozmażać tylko wtedy, gdy jesteśmy w 100% pewni że możemy zapewnić maluchom dom.

Obrazek

Awatar użytkownika
kin28
Moderator
Świnki morskie: Gizmula [*] Daisy [*] Coco [*] Ada [*] Lilo
Kontaktowanie:

Postautor: kin28 » 18 września 2012, 20:41

raeylan pisze:Powinniśmy nierasowe świnki rozmażać tylko wtedy, gdy jesteśmy w 100% pewni że możemy zapewnić maluchom dom.

A moim zdaniem nie. Bo jak chce się rozmnażać świnki powinno mieć się zarejestrowaną hodowlę. Jest dużo świnek czekających na dom, po co mają być kolejne?

Świnka to zwierzątko bardzo towarzyskie, znakomicie czuje się w towarzystwie pokarmu.

Awatar użytkownika
Kohtalo
Użytkownik
Świnki morskie: Luna i Orion
Kontaktowanie:

Postautor: Kohtalo » 18 września 2012, 22:16

kin28 pisze:A moim zdaniem nie. Bo jak chce się rozmnażać świnki powinno mieć się zarejestrowaną hodowlę. Jest dużo świnek czekających na dom, po co mają być kolejne?

Otóż to, dokładnie tak. Należy tamtym zapewnić kochające domy, a nie mnożyć, aby mieć kolejne. Poza tym, po co męczyć samicę i narażać ją na poród i komplikacje, jakie mogą wystąpić? Sam okres ciąży jest dla niej wyczerpujący, a co dopiero proces porodu i jeszcze potem opieka nad maluchami. To niszczy jej zdrowie, skraca życie. Jaki jest tego sens?

Kiki i Rika
Użytkownik
Świnki morskie: Kiki
Kontaktowanie:

Postautor: Kiki i Rika » 19 września 2012, 14:59

dodko pisze:Czy jesteście przeciwni rozmnażaniu świnek?? :(

Zależy... Raczej tak :wacko: ...

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca