Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Nie lubi granulatu?

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
iimal
Użytkownik
Świnki morskie: Pepunia
Kontaktowanie:

Nie lubi granulatu?

Postautor: iimal » 5 października 2012, 12:48

Witam :)
Jestem "nowa" na tym forum. Od trzech dni jestem właścicielką młodziutkiej rozetki. Chętnie zjada ona sianko i wszystkie świeże dodatki: owoce i zieleninkę z ogrodu. Prawie wcale nie rusza suchej karmy (granulatu). Czy to normalne?

Awatar użytkownika

Konto usunięte

Re: Nie lubi granulatu?

Postautor: Konto usunięte » 5 października 2012, 13:30

Świnka tak jak i człowiek ma swój ulubiony smak :D a jaki granulat jej podajesz ?? jakiej firmy może spróbuj kupić jej karme z innej firmy i wtedy będzie jej smakowało :naughty:

Awatar użytkownika
monicace
Użytkownik
Świnki morskie: Zosia, Mania
Kontaktowanie:

Postautor: monicace » 5 października 2012, 13:33

Pewnie Twoja świnka jest przyzwyczajona do karmy jaką dostawała wcześniej i ta którą jej dajesz po prostu jej nie smakuje. Świnki powinno przestawiać się stopniowo na nowe jedzonko, także powinnaś dowiedzieć się czym była karmiona wcześniej i podawać jej taką właśnie karmę.

Obrazek
Obrazek

iimal
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: iimal » 5 października 2012, 14:40

Sprzedawczyni że sklepu skąd bralam swinke zaproponowała mi versele laga cripsy. Co faktycznie nie oznacza, że tym karmiła sklepowe świnki.

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 5 października 2012, 14:57

Versele laga cripsy to najgorsza z karm Versele Laga spróbuj może Versele Laga Cavia Nature z tego co wiem wiekszość świnek ją lubi :D

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 5 października 2012, 15:01

Moje też nie jedzą granulatu ;) Ostatnio zauważyłam, że sporo właścicieli skarży się na niejedzenie granulatu przez świnki. VL Cavia Nature do bardzo dobra karma, smakuje większości świnek. Sama mam, polecam :)

iimal
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: iimal » 5 października 2012, 15:11

Dzięki Wam :) Kupię tą drugą karme. Może jej zasmakuje.
Może jak świnka zrobi się odwazniejsza to chętniej będzie biegać do miseczki. Póki co większość czasu ukrywa się w domku. A te swiezynki podstawiamy jej pod nosek :D

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 5 października 2012, 15:17

Jak sie zaadaptuje do końca to będzie wcinać jak złoto :D Moja Noldusia też na początku siedziała w domku , teraz częściej siedzi na nim jak na tarasie widokowym :tooth:

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 5 października 2012, 15:17

Ooo ona zapewne nie będzie odstępować miski na krok xD Póki co się boi ;) To normalne.

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 5 października 2012, 15:26

Za kilka dni zachowanie świnki powinno być zupełnie inne :D Zmiana miejsca to duży stres dla zwierzątka ale kilka dni i powinno być lepiej :)

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Choroby i problemy”