monika1986 pisze:witam kupiłam świnkę która już była w ciąży myślę że niebawem urodzi bo czułam ruchy maluchów. gdy jeszcze nie wiedzialam o ciąży dokupiłam jej kumpele bynajmniej mam taką nadzieję że to samica nie znam sie na tym. ta druga jest mniejsza i młodsza i teraz nie wiem czy na czas porodu mam ja oddzielić czy mogą być razem boje się żeby mamusia lub to drugie coś nie skrzywdziło maluszków.
Twoim obowiazkiem jest przede wszystkim
poznac plec swinki , ktora dokupilas.
Tak na moje oko wydaje mi sie , ze sama dokupilas samca i stworzylas pare , stad ciaza. Mowisz , ze kupilas juz ciezarna , powiedz zatem kiedy i ile ja masz a wylicze Ci kiedy powinnas juz widziec brzuch i kiedy urodza sie mlode ...
Tak czy inaczej , kumpela jak to mowisz , jesli faktycznie jest samcem "powinna" byc jak najszybciej oddzielona i wyslana na zabieg by mogla jeszcze pocieszyc sie swoimi dziecmi.
Samice maja ruje porodowa a oznacza to , ze swinka jest w stanie ledwie co urodzic maluchy a juz po chwili samiec moze ja ponownie zaplodnic , z czego chetnie skorzysta beda w tej samej klatce.
Moje hobby. Moja pasja . Od zawsze , na zawsze .