Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Podejrzenie chorej tarczycy

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
Olgaaa
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Chora świnka - pomocy :(

Postautor: Olgaaa » 20 października 2012, 17:22

Mam następujący problem z moją świnką:

Otóż moja świnka od pewnego czasu zaczęła się drapać. Na początku nie widziałam w tym nic dziwnego, ale na jej skórze zaczęły pojawiać się ranki. Zaczęły robić się coraz większe, a z czasem miejsca te stawały się łyse, a skóra zaczerwieniona. Poszłam z tym do weterynarza. Świnka została przebadana pod kątem pasożytów, ale tak owych nie miała. Nie jest to żaden świerzb, pchły, wszy itd. Dostał Enrofloxan do podawania doustnego oraz areozol na skórę (przeciwświądowy, przeciwzapalny). Lekarz zalecił wymianę podłoża, rezygnację z trocin, gdyż było podejrzenie, że mogą uczulać. Wydawało się być lepiej i była mała poprawa, jednak po odstawieniu leków-wróciło. Z tym, że sierść zaczeła wypadać coraz bardziej, a świnka mocno się drapała przy czym bardzo piszczała. Świnka dostała inny antybiotyk w tabletkach i Nystatynę. Było podejrzenie zakażenia grzybiczego na tle bakteryjnym. Skóra rzeczywiście wyglądała jak zakażona grzybicą. Weterynarz zlecił wykonanie badania mikrobiologicznego. Byłam pewna, że to grzybica, jednak mimo podawania leków stan świnki stawał się coraz gorszy, skóra się łuszczy, sierść wypada wraz z cebulkami etc. Niestety-wynik badania nie przyniósł rozwiązania.. z wymazu nie wyhodowano żadnych grzybów czy też bakterii (bakterie owszem, ale w nieznacznym stopniu i nie wykazujące wzrostu etc). Świnka dostała lek przeciwhistaminowy (w myśl, że to alergia) dostaje również zastrzyki przeciwświądowe . Niestety jej stan z dnia na dzień jest coraz gorszy, jej brzuszek jest cały łysy, zaczyna łysieć w innych partiach ciała, jej skóra wygląda tak jak zakażona grzybicą, świnka się drapie przy czym bardzo piszczy.
Pewnego razu zauważyłam, że podczas napadu świądu świnka przewróciła się na plecy, obróciła głowę i leżała nieruchomo. Podczas wizyty u weta również się to przytrafiło i dało to na myśl lekarzowi, że świnka może mieć chorą TARCZYCĘ.
Czy ktoś miał podobny przypadek ze swoją świnką? Czy świnki chorują na tarczycę i jak się to objawia?
Proszę o odpowiedź, bardzo się martwię
Ostatnio zmieniony 20 października 2012, 17:30 przez Olgaaa, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

Konto usunięte

Re: Chora świnka - pomocy :(

Postautor: Konto usunięte » 20 października 2012, 17:29

Musisz zrobić jej badanie hormonów tarczycy i ustalić czy to jest niedoczynność czy nadczynność. Podobnie jak u ludzi, jedynym całkowicie wiarygodnym badaniem jest pomiar poziomu hormonów tarczycowychT3 i T4 w krwi. :)

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Podejrzenie chorej tarczycy

Postautor: vagina_denata » 21 października 2012, 13:46

A świerzb? Wszoły? Czy świnka była badana pod tym kątem?

Wydzieliłam posty do nowego tematu.

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Olgaaa
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Podejrzenie chorej tarczycy

Postautor: Olgaaa » 21 października 2012, 14:43

Tak, była badana pod tym kątem i nie ma żadnych pasożytów...

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 21 października 2012, 15:40

To zrób jej badanie krwi na tarczycę, wypadanie włosów głównie towarzyszy niedoczynności tarczycy wiem z własnej autopsji bo mi tak po ciąży włosy zaczęły wypadać miałam łyse placki na głowie i lekarz skierował mnie na badania T3, T4 i TSH i wyszła niedoczynność właśnie dostałam tabletki i jak ręką odjął:) Zrób śwince badania :)

Olgaaa
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Olgaaa » 21 października 2012, 17:04

Dziękuję za odpowiedzi :)
Właśnie jutro ponownie wybieramy się do weterynarza. Niepokoją mnie jednak te napady, o których wcześniej pisałam. Świnka przewraca się na plecy, obraca głowę i ma zwiotczałe mięśnie. Weterynarz powiedział, że jest to tzw. letarg, a praca serca świnki bardzo spowalnia. Pokazał co mam w tym momencie robić. Jednak te napady zdarzają się coraz częściej, praktycznie już przy każdym drapaniu :( Boję się, że świnka może zdechnąć... A najgorszy jest czas oczekiwania na diagnozę, zaczęło się od niewinnego drapania, a teraz jej stan z dnia na dzień jest coraz gorszy.

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 21 października 2012, 17:16

przy niedoczynności tarczycy tak może być ja gdy nie brałam leków to przesypiałam całe dnie nie szło mnie obudzić jak przy cukrzycy . Olga szybka diagnoza i dobrze dobrane leki i świnka będzie żyła normalnie :) Najważniejsze idz do weta i zróbcie badania te o których pisałam :)

Olgaaa
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Olgaaa » 27 października 2012, 20:55

[*] 27.10.12
:(

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 27 października 2012, 20:56

Ola przykro mi :(

Awatar użytkownika