Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Twoja karma [Wątek zbiorczy o karmach]

Dział poświęcony prawidłowej diecie świnek morskich.
Konto usunięte

Re: Twoja karma [Wątek zbiorczy o karmach]

Postautor: Konto usunięte » 17 listopada 2012, 20:49

Ja przesypałam dokładnie całą paczkę kg i ani jednego ziarna nie znalazłam w składzie na opakowaniu też go nie ma

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
kin28
Moderator
Świnki morskie: Gizmula [*] Daisy [*] Coco [*] Ada [*] Lilo
Kontaktowanie:

Postautor: kin28 » 17 listopada 2012, 21:08

Dimii, moja zaczęły jeść granulat jak mieszałam z ziołami przeróżnymi. A jak wyjadły zioła to nie było rady - pożarły i granulat. Do tej pory tak robię :)

Świnka to zwierzątko bardzo towarzyskie, znakomicie czuje się w towarzystwie pokarmu.

awas
Użytkownik
Świnki morskie: Czupurka,Lily
Kontaktowanie:

Postautor: awas » 21 listopada 2012, 16:54

Co myślicie o te tej karmie dla świnki morskiej.Nie znam się na tym zbyt dobrze ale wydaje mi się że skład jest korzystny. No i cena zachęca :D
Białko 12%
Miedź 20 mg/kg
Popiół 6%
Tłuszcz 2,5%
Witamina A 10.000 iu/kg
Witamina D3 1.000 iu/kg
Witamina E 50 mg/kg
Włókno 14%
Dawkowanie Rosnące króliki (do 1 roku życia) średnio 100-200g dziennie
Dorosłe króliki 25g / 1kg masy ciała dziennie
Samice karmiące 75g/ 1kg masy ciała dziennie
Skład Trawa, pszenica, otręby z owsa, jęczmień, owies. kukurydza, lucerna, otręby z pszenicy, obrane nasiona soi, marchew, groszek (min. 6% wszystkich warzyw), glukoza, słoma, dwusiarczan wapnia, nagietek, olej sojowy, mannano-oligosacharydy, mięta, pokrzywa (min. 2% wszystkich ziół), ekstrakt z czarnej porzeczki, kurkuma (min 30% całej paszy), przeciwutleniacze: mieszanina tokoferoli, witamina C oraz ekstrakt z rumianku.
Rabbit Royale jest polecana także dla świnek morskich. Ze względu na nieco odmienne wymagania żywieniowe, zalecamy uzupełniać poziom witaminy C Twojej świnki morskiej. Wzbogacaj wodę pitną Twojej świnki morskiej witaminą C.
Ta wit C nie będzie problemem bo daję cebion.Liczę na wiele opinii :look:
http://animalia.pl/produkt,17050,chudle ... e-3kg.html
Ostatnio zmieniony 21 listopada 2012, 17:10 przez awas, łącznie zmieniany 1 raz.

Nic na to nie poradzę, kocham świnki ;)

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 21 listopada 2012, 16:57

Karma dla królików nie nadaje się dla świnek morskich !!!! wit C lepiej podawać w granulacie i owocach niż cebion :) taka moja opinia

awas
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: awas » 21 listopada 2012, 17:09

eMi pisze:Karma dla królików nie nadaje się dla świnek morskich !!!! wit C lepiej podawać w granulacie i owocach niż cebion :) taka moja opinia

Rabbit Royale jest polecana także dla świnek morskich.
Proszę czytaj uważnie :distrustful:
Ale oczywiście szanuję twoją opinię i zgadzam się iż lepiej podawać wit C z naturalnych źródeł.Cebion to takie uzupełnienie ;)
Ostatnio zmieniony 21 listopada 2012, 17:15 przez awas, łącznie zmieniany 1 raz.

awas
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: awas » 21 listopada 2012, 17:12

Chodzi mi o to żebyście popatrzyli na nią pod względem składu :blush:

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 21 listopada 2012, 17:13

To że jest polecana nie znaczy że jest dobra :) wiesz w sklepie mogą ci polecić nawet karmę dla rybek i powiedzieć że będzie idealna :) włókna ma za mało jak na podstawową karmę dla świnki zawiera zboże więc ja bym odpuściła ją im mniej ziarna w karmie tym lepiej :)

awas
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: awas » 21 listopada 2012, 17:21

eMi pisze:To że jest polecana nie znaczy że jest dobra :) wiesz w sklepie mogą ci polecić nawet karmę dla rybek i powiedzieć że będzie idealna :) włókna ma za mało jak na podstawową karmę dla świnki zawiera zboże więc ja bym odpuściła ją im mniej ziarna w karmie tym lepiej :)

Nie żebym się upierała czy coś (po prostu chce się dowiedzieć :) ) Ale ziarno nie jest dobre ze względu na kaloryczność tak?
A zawartość tłuszczu wynosi tam jedynie 2,5%. Ach i jeszcze jedno, jaka jest minimalna zawartość włókien? :)

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 21 listopada 2012, 17:28

Najlepiej aby było 20 % włókna . Za ta cenę lepiej kup bardziej odpowiednią karmę może byc mieszanka bądz granulat i patrz aby było jak najmniej ziarna nie chodzi tylko o kaloryczność ale i o to że zboża nie zawsze są dobrej jakości można trafić na lipne po opryskach , z pleśnią i świnka może się rozchorować dlatego sie przyjeło że im mniej ziarna tym lepiej. Możesz taka karmę mieszać z jakimś dobrym granulatem i suszonymi ziołami itp ale nie jako karmę podstawową główną :)

awas
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: awas » 21 listopada 2012, 17:34

Czyli gdybym mieszała z np VL Cavia pro albo complete to było by ok? :tooth:

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca