Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Płoszą się/Dają się głaskać

Rozmowy o oswajaniu, nawykach i zachowaniu świnek morskich.
Awatar użytkownika
LilMiss
Użytkownik
Świnki morskie: Stefan, Gustaw, Paryszywek, Piękniś
Kontaktowanie:

Płoszą się/Dają się głaskać

Postautor: LilMiss » 23 listopada 2012, 19:53

Jak powyżej, raz świnki daja się wziąć na ręce, raz dziczeją strasznie.. szczególnie starszy prosiak ma problemy jak chcę go pogłaskać, nawet gdy jest w klatce... Ostrożnie podchodzę do klatki, głaszczę je też powoli, delikatnie. a one czasem się dają a czasem po prostu dziczeją. Jak przyzwyczaić świnki do wychodzenia z klatki, ogólnie do swobodniejszego zachowania? :O

Traktuj zwierzęta tak, jak byś chciał aby Ciebie traktowano ...

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
SPŚM
Użytkownik
Świnki morskie: dużo uratowanych:)
Kontaktowanie:

Re: Płoszą się/Dają się głaskać

Postautor: SPŚM » 24 listopada 2012, 0:44

Cierpliwością. Przede wszystkim. Świnki mają w swoim instynkcie zapisane, żeby uciekać przed każdą rzeczą/osobą/ruchem idącym z góry, bo to może być ptak drapieżny. Najlepiej być na ich poziomie (położyć się obok klatki), być delikatnym, powolnym.
Ja sam oswajałem świnki w ten sposób, że w dzień wypuściłem je na wybieg i położyłem się na ziemi spać. Obwąchały mnie, zauważyły, że nie grozi im niebezpieczeństwo. Potem, leżąc obok klatki powoli próbowałem je głaskać. Ogórek, albo cykoria, to niezłe łapówki:)

Obrazek

Shariana
Użytkownik
Świnki morskie: Szczotka, Lilija, Ruri
Kontaktowanie:

Postautor: Shariana » 24 listopada 2012, 10:03

Czasami to jest też kwestia nastroju. Są dni, kiedy moje wieprze dają się głaskać bez żadnego problemu, kładąc się i przymykając oczka, a czasami uciekają przede mną jak przed terrorystą. ;)

Kocixu

Postautor: Kocixu » 24 listopada 2012, 20:04

Ja też tak robiłam, że się kładłam na ziemi. W sumie to nadal tak robię, ale on już się przyzwyczaił więc albo jak leże przy ścianie to się chowa między mną a ścianą, obiega mnie do o koła lub wchodzi na mnie, czasami też chowa mi się we włosy.

czarna4472
Użytkownik
Świnki morskie: Pusio [*] tęsknie za Tobą skarbie.....
Kontaktowanie:

Postautor: czarna4472 » 24 listopada 2012, 21:02

Moja świnka,aby w pełni mi zaufać potrzebowała aż 2lat, a mimo to były takie momenty że i tak uciekała już nie tak często i daleko,ale jednak. Spróbuj metody zaproponowanej przez SPŚM sądze że pomoże :)

Awatar użytkownika
LilMiss
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: LilMiss » 28 listopada 2012, 11:40

Dziękuję za odpowiedzi, doszedł kolejny problem tym razem związany z trzecim prosiaczkiem, który jest u nas od soboty. Stefan (starszy proś) zaczął fisiować do nowego. Mało tego, Gustaw (młodszy) zaczął zgrzytać zębami, przystawiać się. Nowa świnka jest trochę charakterna, nie da się ustawiać Stefanowi. Mam dwie klatki 80-tki połączone wejściami, zamykam to wejście na noc, bo boję się że się zagryzą :( Nie chcę ich też rozdzielać bo zdziczeją. Wiem że potrzeba czasu żeby ustaliły hierarchię na nowo, ale ta nowa nie da sobą rządzić... Help :(

Kocixu

Postautor: Kocixu » 28 listopada 2012, 12:40

A nowa świnka jest starsza czy młodsza?

Bo to jest tak, że kiedy kupisz młodszą to najczęściej ona się podporządkuję starszym, ale też tamci mogą ją gnębić i gryźć.
Natomiast jeśli świnka jest nowa i starsza to oby dwie będą chciały się zdominować. Dlatego nie jest dobrym pomysłem kupować starszą świnkę.

Awatar użytkownika
LilMiss
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: LilMiss » 28 listopada 2012, 20:35

Swinka jest najmłodsza, ale ma ciężki charakterek i nie da sie zdominować, dlatego są konflikty... Ehhh ręce mi opadają :(

czarna4472
Użytkownik
Świnki morskie: Pusio [*] tęsknie za Tobą skarbie.....
Kontaktowanie:

Postautor: czarna4472 » 29 listopada 2012, 10:40

mam nadzieję że się dogadają :) bądź dobrej myśli i daj im nieco więcej czasu :) heh sama będę miała taką sytuacje pewnie za jakiś czas :confused:

Awatar użytkownika
ziutka
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: ziutka » 29 listopada 2012, 17:34

LilMiss pisze:Jak powyżej, raz świnki daja się wziąć na ręce, raz dziczeją strasznie.. szczególnie starszy prosiak ma problemy jak chcę go pogłaskać, nawet gdy jest w klatce... Ostrożnie podchodzę do klatki, głaszczę je też powoli, delikatnie. a one czasem się dają a czasem po prostu dziczeją. Jak przyzwyczaić świnki do wychodzenia z klatki, ogólnie do swobodniejszego zachowania? :O
Ja mam ten sam problem ale mam jednogo wieprzyka. Od jakiś 3 dni wszystkiego się boi mam go od ok. miesiąca i wszystko było dobrze. Ostatnio nie wiem co się stało. Boji się brania na ręce i wogóle momentu przenoszenia. Śpi mi na kolanach i nic mu sie nie dzieje, jest "szczęśliwy", a następnego dnia boi się wszystkiego i każdego. Czym to jest spowodowane?

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca