Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Milka i przyjaciele ^^

Przywitaj się z innymi użytkownikami. Napisz coś o sobie i swoich zwierzakach.
milka445
Użytkownik
Świnki morskie: Keli i Gerda [*]
Pigulka [*]
Milka [*]
Chika [*]

Kodiś ^^
Kontaktowanie:

Re: Milka i przyjaciele ^^

Postautor: milka445 » 9 grudnia 2012, 12:01

A to w czymś przeszkadza? Mają taką mieszankę ziarno, kukurydza słonecznik i inne smakołyki, zresztą na opakowaniach pisze, że to karma dla gryzoni czyli zarówno świnek jak i królików :)

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
monicace
Użytkownik
Świnki morskie: Zosia, Mania
Kontaktowanie:

Postautor: monicace » 9 grudnia 2012, 12:18

Z pewnych zajęć na uczelni przypomniał mi się jak wykładowca powiedział, że " jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego" i z tym się akurat zgadzam. Przede wszystkim dlatego, że świnki nie powinny jeść ziarna. Kupując pokarm dla prosiaka powinnaś kierować się tym, aby było w nim jak najmniej ziarna i jak najwięcej witaminy C. Królik i świnka pomimo, że są gryzoniami są innymi zwierzętami. Mają na pewno inne zapotrzebowanie na składniki odżywcze, witaminy, więc karma powinna być jak najlepiej dostosowana do zapotrzebowania danego zwierzaka. I wydaje mi się, że karmienie ich tą samą mieszanką nie jest dobrym wyjściem. :)

Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Avonis
Użytkownik
Świnki morskie: Kejt & Kamil
Kontaktowanie:

Postautor: Avonis » 9 grudnia 2012, 12:26

monicace pisze:" jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego"

Dokładnie :D
Z resztą wypowiedzi też się zgadzam. Podstawowa różnica jest taka, że świnka to gryzoń, a królik to zajęczak. I ich dieta nie jest taka sama.

milka445 pisze:że to karma dla gryzoni czyli zarówno świnek jak i królików :)

Królik nie jest gryzoniem! :mad:

Ale mniejsza. Teraz, jak już nie mieszkają razem, karm ich oddzielnymi karmami: świnkę karmą dla świnek (z małą zawartością ziaren), a królika karmą dla królików ;)

"Pozostajesz na zawsze odpowiedzialny za to, co oswoiłeś." Antoine de Saint-Exupéry

Kejt - 08.12.2012 ♥
Kamil - 08.06.2013 ♥

Awatar użytkownika
monicace
Użytkownik
Świnki morskie: Zosia, Mania
Kontaktowanie:

Postautor: monicace » 9 grudnia 2012, 12:30

Matko, całe życie myślałam, że królik jest gryzoniem.. :shock:

Obrazek
Obrazek

milka445
Użytkownik
Pigulka [*]
Milka [*]
Chika [*]

Kodiś ^^
Kontaktowanie:

Milka i przyjaciele ^^

Postautor: milka445 » 9 grudnia 2012, 13:01

Od dobrych kilku lat miałam świnkę i mam kolejną, ale nie słyszałam jeszcze o czymś takim, żeby musiała mieć inną karmę z mała zawartością ziarna lub specjalną... Świnka prócz karmy dostaje również marchewkę, jabłko, latem trawę, gdzie witaminy C ma mnóstwo. Milka karmę wcina i nie przeszkadza jej ilość ziaren. :) Kupując ziarno w zoologu zawsze mówiłam, że to ziarno jest dla królika i świnki i dostawałam jedno opakowanie. Zresztą gdyby Milce karma nie smakowała to raczej by jej nie jadła :)

Awatar użytkownika
Avonis
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Avonis » 9 grudnia 2012, 16:11

Wiele świnek morskich lubi papier, co nie znaczy, że jest on dla nich dobry.
Jaka powinna być karma świnki morskiej

Dobra karma dla świnki morskiej powinna spełniać kilka wymogów:
a) musi zawierać witaminę C;
b) zawierać możliwe niewielką ilość ziaren zbóż, bądź nie zawierać ich wcale (50%, 70% itp. nie jest akceptowalne). Należy pamiętać, że świnki nie są ziarnojadami ich dieta nie może opierać się na ziarnach;
c) powinna składać się z twardych elementów ścierających siekacze;
d) mieć bogaty i zróżnicowany skład. To oczywiście bardzo ogólnikowa i niejasna uwaga, ale wierzę w intelekt i domyślność odbiorcy ;) Jeżeli chodzi o bilans procentowy procentowy to zaleca się, żeby karma miała 15% i więcej włókna (błonnika) 15-20% białka i niewiele tłuszczu, w okolicach 3%;
e) mile widziany jest prawidłowy stosunek wapnia do fosforu, zbliżony do 1,3:1 (1,3 części wapnia do 1 części fosforu). Dlaczego tak i więcej informacji o wapniu i fosforze w temacie o diecie Ratewatchers
f) opakowanie powinno być hermetyczne i nieprzezroczyste – plastikowe torby są lepsze od kartonu;
g) jej skład powinien być dobrze opisany i przejrzysty (aby sprawdzić czy spełnia punkty d i e);
h) w przypadku wybrednych świnek jednolite granulaty sprawdzają się lepiej od mieszanek.

Fragment artykuły z naszego forum, z działu żywienie. Zapraszam Cię do lektury :D
I nie chodzi o to, czy Milce karma smakuje, ale o to, czy jest dla niej zdrowa.

"Pozostajesz na zawsze odpowiedzialny za to, co oswoiłeś." Antoine de Saint-Exupéry

Kejt - 08.12.2012 ♥
Kamil - 08.06.2013 ♥

milka445
Użytkownik
Pigulka [*]
Milka [*]
Chika [*]

Kodiś ^^
Kontaktowanie:

Postautor: milka445 » 9 grudnia 2012, 17:35

Mam jeszcze nadzieję, że uda mi się znaleźć karmę spełniającą te kryteria w moim zoologu :)

Awatar użytkownika
Avonis
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Avonis » 9 grudnia 2012, 20:55

Na pewno się uda coś znaleźć ;)

Kejt - 08.12.2012 ♥
Kamil - 08.06.2013 ♥

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Powitania”