Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Twoja karma [Wątek zbiorczy o karmach]

Dział poświęcony prawidłowej diecie świnek morskich.
Konto usunięte

Re: Twoja karma [Wątek zbiorczy o karmach]

Postautor: Konto usunięte » 12 grudnia 2012, 19:21

Co to za koszmar? :shock: To się da jakoś zgłosić? Żeby tylko ludzie tego świnkom nie podali...

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Fafka123
Użytkownik
Świnki morskie: Harry (Harold) oraz Inu (Mopek) , dwa kochane czupiradła ♥♥♥
Kontaktowanie:

Postautor: Fafka123 » 12 grudnia 2012, 19:26

Najlepiej karmić chomika oraz świnkę wieczorem. Przeciętnie chomik zjada 5-7 g karmy na dobę.Świnka 10,-13g Należy podawać codziennie świeże pożywienie i czystą wodę do picia.

Co to ma być , karma czy zalecenia w stosowaniu ?! Jak człowiek kupuje zwierzaka i jedzenie to chyba z reguły wiedzą już jak należy je karmić ? Chociaż jeżeli ktoś jest naprawdę niemądry ( że tak to już grzecznie określę ) i nie wie jak żywić zwierzaka to pewnie i tą karmę kupi ... Ma zapotrzebowanie na białko dla chomików ale jak juz coś sprzedają to niech się dokształca w temacie zwierzów dla których chcą to sprzedać .

Obrazek
Jest szał,łapki urywa, ogórki latają

Gr0m
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Gr0m » 12 grudnia 2012, 20:05

dimii pisze:Mam pytanie co do karm zamawianych na animalia.pl
W październiku zamawiałam kilka karm, aby ocenić, czy moim świniom zasmakują. Była to między innymi Cavia Crispy, która po wypakowaniu okazała się Cavią Srispy Muesli..Wcześniej nie uprzedzono mnie, że dostanę nowszą wersję karmy. Świniaki zjadają, więc pod koniec stycznia najprawdopodobniej znów wezmę chociaż kilogram tej karmy, ale czy kolejny raz przyślą nowszą wersję? Ktoś jeszcze tam zamawia? Wie, jak to jest? Byłabym wdzięczna za odpowiedź.

Ja zamówiłam 2,75 kg crispy ale dostanę ją dopiero najwcześniej w nast. tyg, bo 5-7 dni muszę na kolby czekać , tak więc dam znać jak to wygląda :) Ale crispy i crispy muesli to dwie różne rzeczy jak mi się wydaje, w sumie mogłabyś zgłosić reklamację nawet co do tamtej karmy.

Mam taką prośbę, czy ktoś, kto daje świnką cavię crispy mógłby pokazać mi na zdjęciu jak wygląda jej zawartość? Bo moje świnki jedzą karmę na wagę, która wydaje mi się, że to właśnie crispy ale pewności nie mam... A zamówiłam teraz tego sporą ilość, bo na animalii wychodzi taniej niż na wagę(15zł kilo w zoologu) ale teraz boję się, że to może być jednak nie to ;/ te cytrusy na paczce mnie zmyliły ;/

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 12 grudnia 2012, 20:46

Mam pomieszaną z innymi karmami, więc mało ci to da :<
Cavia Crispy to mieszanka, świnie powinny jeść :)

Awatar użytkownika
Patrycja
Użytkownik
Świnki morskie: Lilly:)
Kontaktowanie:

Postautor: Patrycja » 12 grudnia 2012, 20:57

http://allegro.pl/swinka-morska-najwyzs ... 83016.html a co powiecie o tej karmie ? miał ja może ktoś? jest dośc spora paczka i kosztuje 12zł podobno sprowadzana z wysp :look:

Gr0m
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Gr0m » 12 grudnia 2012, 21:38

dimii pisze:Mam pomieszaną z innymi karmami, więc mało ci to da :<
Cavia Crispy to mieszanka, świnie powinny jeść

Zależy mi na zobaczeniu tej karmy, ponieważ moje świnki są bardzo wybredne, a wolą tą karmę na wagę od np. cavii nature, więc chciałabym wiedzieć, czy to ta sama, jeżeli nie, podejrzewam, że mogłabym ją jeszcze wymienić na inną.

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 12 grudnia 2012, 23:06

dimii pisze:O, a co byś poleciła i w jakich ilościach? Planuję kupić tak 6-7 kg karmy, co by się nie zmarnowało, ale nie wiem ile i której.

Ja kupuję VL Cavia Nature w ilości 10 kg ;) i znika w oczach... Moim zdaniem to jest dobra karma i chłopcy bardzo ją lubią.

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Gr0m
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Gr0m » 13 grudnia 2012, 11:52

Napisałam wiadomość na animalii co do karmy Cavii Crispy i niestety już mają tylko Crispy Muesli ;/

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 13 grudnia 2012, 14:54

Niestety? Czemu tak myślisz? :)
Też miałam w planach zamówić 10 kg Cavii Nature, ale boję się, że jeszcze jakieś robale się za to zabiorą albo co :< Jednak trzy-cztery kilo mniej robią różnicę.

Gr0m
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Gr0m » 13 grudnia 2012, 15:52

Wersja Crispy muesli wydaje mi się gorsza niż stara wersja, więcej zbóż i ziaren jak patrzyłam na zdjęcia, no ale zobaczę, może świnki zjedzą. Mam taką nadzieję, bo ich szanowne podniebienia nie wszystko chcą ruszyć.

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca