Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

złamane zęby dolne!

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
Awatar użytkownika
Madlen
Użytkownik
Świnki morskie: Biszkopt :)
Kontaktowanie:

Re: złamane zęby dolne!

Postautor: Madlen » 2 stycznia 2013, 16:43

Właśnie wróciłam od weterynarza okazało się że jak biszkopt złamał dolne zęby to górne ( podobno przerośnięte) raniły mu pyszczek na dole i przez to oszczędzał się z gryzieniem. Weterynarz je ukrócił i mam nadzieje że wszystko wróci do normy...Teraz jak wróciliśmy do domu jest w niewielkim szoku i siedzi pod hamakiem i się ukrywa. Mam nadzieje że wróci mu forma i zacznie jeść w końcu. Podałam mu dziś Cebion i mam nadzieje że też coś pomoże w powrocie do zdrowia... Jak myślicie jest możliwe to co mówił lekarz?

Elvis i Elza na zawsze w moim sercu...[*]

Obrazek

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 2 stycznia 2013, 17:11

Tak, jest to możliwe. Możliwe jest też to, że ząbki połamały się bo były przerośnięte.

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Awatar użytkownika
Madlen
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Madlen » 3 stycznia 2013, 1:11

Aha ... No to teraz pozostało czekać aż odrosną i Biszkopt zacznie normalnie jeść... dziś poszperał coś w sianku, dostał natkę pietruszki (bardzo chciał ją zjeść) ale tylko odmulał...Dokarmiam go jabłuszkiem tartym bo to tylko przez strzykawkę przechodzi próbowałam z marchewką ale z tym ciężko nawet jak zetrę ją to nie chce przejść a z miseczki nie chce za bardzo brać... Ile mniej więcej trwa odrastanie ząbków? Mam nadzieję że będzie już wszystko w porządku...

Obrazek

Awatar użytkownika
Madlen
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Madlen » 3 stycznia 2013, 20:44

Udało się :) Biszkopt teraz śmiga po wybiegu I je co tylko może :) Ma lekkie problemy z tymi większymi kawałkami w karmie... ale mam nadzieje że się przekona :) Wszystko wróciło do normy :yahoo:

Obrazek

Wróć do „Choroby i problemy”