Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Świnka się drapie i kiepsko chodzi

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
Awatar użytkownika
surowka
Użytkownik
Świnki morskie: Mika, Fela, Franek (niestety oddany), Toffi [*]
Kontaktowanie:

Re: Świnka się drapie i kiepsko chodzi

Postautor: surowka » 23 stycznia 2013, 11:44

Dalam jej na razie wit. C w kropelkach, bo nie mam natki. Ide dzisiaj wieczorem do weterynarza.

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
surowka
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: surowka » 23 stycznia 2013, 22:18

Byłam dzisiaj u weterynarza i zdaję relację w razie jakby ktoś miał podobny problem. Pani doktor dokładnie przebadała i obejrzała świnkę i stwierdziła, że na 99% to świerzbowiec ale dla pewności pobrała próbki naskórka do badania i jutro będę miała wyniki na 100%. W związku z tym, że Pani doktor była prawie pewna Mika dostała już dzisiaj pierwszy zastrzyk na świerzbowca i jeśli w badaniach wyjdzie, że to na 100% to to będę musiała powtórzyć jeszcze 4-5 zastrzyków. Co do nóżek Pani powiedziała, że ciężko na razie stwierdzić. Może to być np. spowodowane świerzbowcem, ponieważ skóra ją swędzi i odczuwa dyskomfort podczas chodzenia więc stara się tego unikać i wykonuje dziwne ruchy, może to wynikać z tego, że świnka jest bardzo drobna, była najmniejsza z miotu i może mieć jakieś małe niedorowinięcie np. stawów, ale do tego trzeba zrobić prześwietlenie no i może być to wyżej wymieniony niedobór i w związku z tym mam podawać natkę pietruszki i 5-7 kropelek wit. C, rozcieńczonej w wodzie lub herbacie bez cukru prosto do pyszczka. Witaminkę oczywiście podawałam małej i w poniedziałek i we wtorek jednak nie jestem w stanie sprawdzić czy wcześniej również było to robione regularnie. Podsumowując na razie leczymy świerzbowca, dajemy spore dawki wit. C i obserwujemy zwierzątko. Jeśli chodzenie się nie poprawi to robimy zdjęcie, a jeśli wyjdzie że jest to związane z jej budową kości, stawów itd. to Pani pomoże mi ułożyć dla Niej specjalną dietę aby przy mniejszej ilości ruchu nie przybierała zbyt szybko na wadze. Na razie tyle.

Awatar użytkownika
Engi
Moderator
Świnki morskie: [*]
Kontaktowanie:

Postautor: Engi » 23 stycznia 2013, 22:41

Przy niedoborze wit. C często u świnek końcówki ich zębów robią się czarniejsze. Takie jakby prześwitujące. Możesz sprawdzić, może to też trochę pomoże w diagnozie.

Obrazek

Awatar użytkownika
surowka
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: surowka » 23 stycznia 2013, 23:41

Zabki byly sprawdzane przez pani dr i nic nie mowila.