Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Siano, trociny, żwirek,podklady,drybed-czym wykladac kuwete?

Forum poświęcone utrzymaniu czystości w klatce.
Konto usunięte

Re: Siano, trociny, żwirek,podklady,drybed-czym wykladac kuw

Postautor: Konto usunięte » 22 listopada 2012, 16:10

Piggybedspreads? Nie będę zmyślać, nawet nie słyszałam o czyms takim :distrustful: Czy to nie jest po prostu inna nazwa dry bed'u?

Awatar użytkownika

czarna4472
Użytkownik
Świnki morskie: Pusio [*] tęsknie za Tobą skarbie.....
Kontaktowanie:

Postautor: czarna4472 » 22 listopada 2012, 18:56

a z tymi matami tak jeszcze się w trące to jakie są najlepsze tzn z czego mają być wykonane itp, bo jest od groma różnych,ale pewnie nie każda się nadaje ,więc jak stwierdzić która będzie najlepsza? :look:

Awatar użytkownika
ziutka
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: ziutka » 4 grudnia 2012, 15:26

Ja stosuję trociny. Tylko często zmieniam firmy bo nie wiem z jakiej są najlepsze. Jaką wy firme polecacie?

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 4 grudnia 2012, 16:00

czarna4472 pisze:a z tymi matami tak jeszcze się w trące to jakie są najlepsze tzn z czego mają być wykonane itp, bo jest od groma różnych,ale pewnie nie każda się nadaje ,więc jak stwierdzić która będzie najlepsza? :look:

Te maty wykonane są jakby z gumy (?), różnią się tylko grubością i wzorem ;) Ja polecałabym te grubsze, bo cieńsze zapewne szybciej zniszczą się od moczu.

ziutka pisze:Ja stosuję trociny. Tylko często zmieniam firmy bo nie wiem z jakiej są najlepsze. Jaką wy firme polecacie?

Przez kilkanaście miesięcy stosowałam te ---> http://www.fionka.pl/_var/gfx/4c926d438 ... 963a30.jpg <--- troty i byłam baardzo, bardzo zadowolona. Grube, dobrze wchłaniają-polecam!

Awatar użytkownika
kin28
Moderator
Świnki morskie: Gizmula [*] Daisy [*] Coco [*] Ada [*] Lilo
Kontaktowanie:

Postautor: kin28 » 4 grudnia 2012, 16:00

Ja polecam DOMUS. Duże, mięciutkie... :)

Świnka to zwierzątko bardzo towarzyskie, znakomicie czuje się w towarzystwie pokarmu.

Awatar użytkownika
Patrycja
Użytkownik
Świnki morskie: Lilly:)
Kontaktowanie:

Postautor: Patrycja » 4 grudnia 2012, 19:57

co do mat polecam te grube z twardej gumy bo nie wchłaniają moczu tylko dobrze przepuszczają na to co masz pod matą ( ja mam podkład seni i pinio i matę),cienkich nie polecam jak nasiąkną moczem to nawet po praniu jak wyschną śmierdzą!!!!!!!!! a jak wybrać gruba dobra matę? patrz na lewą stronę maty jaki ma splot ma być w pasy grube pasy jeżeli jest taka w kostki to jest lipa szybko nasiąknie ,wiem to z doświadczenia. ;)

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 4 grudnia 2012, 21:06

ziutka pisze:Ja stosuję trociny. Tylko często zmieniam firmy bo nie wiem z jakiej są najlepsze. Jaką wy firme polecacie?

Ja używam Pinio, są ok. Lepsze są imho Jaśkowe Wióry, bo są bardzo duże, miękkie i zupełnie odpylone, ale jak na trociny sporo kosztują.

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Awatar użytkownika
ziutka
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: ziutka » 5 grudnia 2012, 15:06

Ja stosuję trociny. Pod trociny zawsze kładę ręczniki kuchenne, papierowe. Ma wtedy mięciutko. Na początku dawałam mu kęp siana do leniuchowania, ale dostał chyba od tego chejjietielli ( napisałam tak jak się mówi, bo nie wiem jak się to pisze) .

Awatar użytkownika
Fafka123
Użytkownik
Świnki morskie: Harry (Harold) oraz Inu (Mopek) , dwa kochane czupiradła ♥♥♥
Kontaktowanie:

Postautor: Fafka123 » 6 grudnia 2012, 21:12

A jak to jest ze ściółką bawełnianą ? Albo ściółką z konopi ? Te drugie ponoć wyglądają na twarde ale sa miękkie a co do bawełnianych obawiam sie że palec może się zaplątać choć nie jestem pewna dlatego się pytam o rade :) A jeżeli o sianko chodzi to dawałam mu sianka pod półkę - tam gdzie śpi . Ale gdy jak to Harry dostawał ADHD roznosił sianko po caaałej klatce co mnie denerwowało a gdy podkładam mu tam jakąś skarpetę lata z nią po całej klatce :tooth:

Obrazek
Jest szał,łapki urywa, ogórki latają

mateusz085
Użytkownik
Świnki morskie: Łatka
Kontaktowanie:

Postautor: mateusz085 » 10 lutego 2013, 15:04

tak jest skuteczy ja tak robie i zawsze przy sprzątaniu zwijam gazety z trocinami nie smiece tak duzo na podlodze tak jak wczesniej bez gazet .Jak dla mnie to dobry sposób ale jeszcze jedno niektore swinki mogą jeść gazete moja nie je . pozdro

♥♥♥♥♥♥ I ♥ guinea pigs ♥♥♥♥♥♥

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Sprzątanie i podłoża”