Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Problem z łapką

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
Swinka 2013
Użytkownik
Kontaktowanie:

Problem z łapką

Postautor: Swinka 2013 » 19 lutego 2013, 13:18

Witam!
Mój 3 miesięczny świnek dzisiaj poczuł chyba zew natury,bo w nocy wydostał się z klatki i po parapecie wskoczył do klatki samic.
Podczas skoku z wysokości chyba doznał kontuzji przedniej łapki. Podwija ją pod siebie,podczas próby na wybiegu co prawda zasuwa,goni samice i truka,ale robi to na 3 łapach,nadal podwijając tą przednią.
Czy trzeba mu ograniczyć ruch? Głaskać się daje,piszczy tylko podczas manipulacji przy tej łapie.Spuchnięta nie jest,rusza się jak druga,zdrowa,nic w niej nie chrupie i nie przeskakuje.Czy ewentualna kontuzja nie przeszkodzi mu w kryciu?

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Asia909
Użytkownik
Świnki morskie: Tośka <33333
Neska <33333
Ś.P. Kubuś <333333 na zawsze w naszej pamięci!
Kontaktowanie:

Re: Problem z łapką

Postautor: Asia909 » 19 lutego 2013, 14:10

Rozmnażasz świnki? Wiesz, ze jak nie masz swojej własnej hodowli to nie możesz rozmnażać? :bored: Jeżeli świnka kuleje na ta łapkę to lepiej idź z tym do weterynarza. Jeżeli nie to chyba nic jej nie będzie. Gdyby miała złamaną to by jej puchła i byla by sina. :)

Zależy Ci na losie świnek morskich?
Planujesz mieć nowego podopiecznego?
Nie kupuj! Adoptuj!
ADOPCJE http://swinkimorskie.eu/adopcje.php
Jesteś zainteresowany adopcją? Pisz do mnie na PW lub na e-mail: [email protected]

Swinka 2013
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Swinka 2013 » 19 lutego 2013, 14:35

Swiniak w ogóle nią nie dotyka podłoża. Ma ją podwiniętą pod siebie. Na wybiegu gonił za samicami,ale na trzech łapach,tą chorą ciągnąc za sobą pod spodem palcami do tyłu. W jego zachowaniu nic się nie zmieniło,nadal truka do nich i kręci tyłkiem,ociera gruczołami o podłogę i zaleca się.Apetyt ma normalny,to znaczy je i bobczy.Teraz leży w klatce i odpoczywa.
Dałam mu podpaskę,żeby miał mięko,usunęłam zabawki i drabinki.Gdyby go bolało,to chyba by kwiczał,a jest cicho.

Awatar użytkownika
Asia909
Użytkownik
Świnki morskie: Tośka <33333
Neska <33333
Ś.P. Kubuś <333333 na zawsze w naszej pamięci!
Kontaktowanie:

Postautor: Asia909 » 19 lutego 2013, 17:31

Idź lepiej z nim do weterynarza. Najlepiej będzie jak świnka nie będzie nadwyrężać swojej łapki.

Zależy Ci na losie świnek morskich?
Planujesz mieć nowego podopiecznego?
Nie kupuj! Adoptuj!
ADOPCJE http://swinkimorskie.eu/adopcje.php
Jesteś zainteresowany adopcją? Pisz do mnie na PW lub na e-mail: [email protected]

Swinka 2013
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Swinka 2013 » 19 lutego 2013, 22:28

Na szczęście już mu lepiej! :) Świniak stawia już nogę na całej stopie,nawet na ręku czuć równe obciążenie. Na razie ograniczam mu bieganie,żeby doszedł do siebie,jest w mniejszej klatce.Dałam mu wapno i wit c dodatkową poza kolejką.
A do klateczki przybyła kłódeczka- koniec lewizny. Swoją drogą nie wiedziałam,że taki młody świniak jest taki zdolny!Co prawda jest duży-610g,po bardzo dużych rodzicach,ale to jeszcze dziecko! Musi jeszcze poczekać z karesami! tym bardziej,że moje świnki na razie go olewają,też są duże i jego zabiegi wyglądają jak skoki ratlerka na dodżycę!
Sorki za panikę,ale martwiłam się bardzo o kondycję mojego "ogiera"!

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 20 lutego 2013, 3:51

Nie wiem co powiedzieć. Rozmnażasz świnki bez podstawowej wiedzy - to widać (i pewnie nierasowe). Nie pilnujesz ich. Gdy jednej ze świnek dzieje się ewidentna krzywda nawet nie zabierasz jej do weta... To może być złamania, zwichnięcie, poważne zbicie, a ty nic. Chyba powinnaś zastanowić się nad swoim postępowaniem.

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Swinka 2013
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Swinka 2013 » 20 lutego 2013, 20:41

Świnek był dzisiaj u weterynarza. Jego łapka była stłuczona,ale nic nie ma złamane ani zwichnięte. Kilka dni ograniczenia swobody i ruchu pomoże mu wrócić do formy.
Do waginy denata czy jak tam- dlaczego stawiasz mi takie zarzuty? Nawet nie wiesz ,jakiej rasy jest świnka. A poza tym od kiedy rozmnażanie świnek morskich jest niedozwolone? Na jakiej podstawie? Czy moje świnki zaliczają się do ras agresywnych i niebezpiecznych? Owszem,strzelają bobami,ale na to nie trzeba zezwolenia !

Awatar użytkownika
Lucky
Użytkownik
Świnki morskie: Lucky[*]
Kontaktowanie:

Postautor: Lucky » 20 lutego 2013, 21:10

Rozmnażanie świnek w niezarejestrowanej hodowli jest NIELEGALNE.
Dobrze, że z prosiakiem lepiej.

"jeżeli nie potrafisz kochać, nie dawaj innym nadziei na miłość."
http://besty.pl/2464423

Swinka 2013
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Swinka 2013 » 20 lutego 2013, 21:18

To w takim razie skąd biorą się świnki?
Pełno ogłoszeń: sprzedam,kupię,zamienię.
Rozumiem,że świnki rodowodowe i wystawowe muszą mieć udokumentowane pochodzenie. To jest kryterium do uczestnictwa np.w wystawie.
A co ze świnkami bez kwitu?

Awatar użytkownika
Lucky
Użytkownik
Świnki morskie: Lucky[*]
Kontaktowanie:

Postautor: Lucky » 20 lutego 2013, 21:27

Te rasowe z rodowodem pochodzą z ZAREJESTROWANYCH hodowli. Świnki w sklepach zoologicznych z NIEZAREJESTROWANYCH, czyli pseudo-hodowli; tym ludziom chodzi tylko o kasę, nie zważają na dobro prosiaczków, rozmnażają je cały czas.

"jeżeli nie potrafisz kochać, nie dawaj innym nadziei na miłość."
http://besty.pl/2464423

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca