Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Jak mam ja karmić?

Dział poświęcony prawidłowej diecie świnek morskich.
Filo
Użytkownik
Kontaktowanie:

Jak mam ja karmić?

Postautor: Filo » 28 lutego 2013, 15:25

Siemanko jestem nowym gościem tego forum i chcę trochę się dowiedzieć o tych świnkach b kupuje w następtnym tygodniu.
Jak mam ją karmić na pewno dam sianka karmy i wody ale codzieńńie o danej godzinie dawać jej warzywa owoce czy dosypywać karmę.Tam aby wiedziała jaka porą dam jej owoc lub warzywo albo jak się skończy karma to dosypię jak wy je kamicię???

POZDRAWIAM :)

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
kin28
Moderator
Świnki morskie: Gizmula [*] Daisy [*] Coco [*] Ada [*] Lilo
Kontaktowanie:

Re: Jak mam ja karmić?

Postautor: kin28 » 28 lutego 2013, 15:28

Sianko i woda całą dobę. To już zależy, każdy daje różnie, jedni mówią, żeby miska z karmą zawsze była pełna, a inni zaś, żeby to jakoś porcjować. Ja moim daję karmę rano do miseczki i na noc, a jeśli w dzień nie zjedzą, to warzywka czy owoce jak chcą.
viewtopic.php?f=7&t=5114 ;)

Świnka to zwierzątko bardzo towarzyskie, znakomicie czuje się w towarzystwie pokarmu.

Filo
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Filo » 28 lutego 2013, 15:36

a CZY MOGĘ JEJ TAK DAWAĆ RANO SIANKO WODA KARMA PO SZKOLE TO SAMO ALE DODAĆ JAKIEŚ WARZYWO ALBO OWOC I WIECZOREM CO DOSYPAĆ NP. SIANO I TEZ DAĆ JAKIŚ OWOC LUB WARZYWO

Filo
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Filo » 28 lutego 2013, 15:37

Czy woda sianko karma i rano np. ogórek i jak przyjdę to tam jakiś warzyw.???

Filo
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Filo » 28 lutego 2013, 15:38

Albo no sianko karma woda i od czasu do czasu jakiś owoc albo warzywo?

Awatar użytkownika
kin28
Moderator
Kontaktowanie:

Postautor: kin28 » 28 lutego 2013, 15:39

Tak, możesz, tylko sianko i woda cały czas ;) Że tak powiem wyjdzie "w praniu", sam zobaczysz jak jest i jak będzie odpowiadać i Tobie i śwince karmienie :)

I nie pisz posta pod postem, masz opcję "zmień" :)

Świnka to zwierzątko bardzo towarzyskie, znakomicie czuje się w towarzystwie pokarmu.

Filo
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Filo » 28 lutego 2013, 15:42

Ej a czy te sianko to dobrze czy musi być świeża trawa bo jeden mówił ze daje jej świeżo zasiano trawę.
http://allegro.pl/siano-sianko-dla-chom ... 15454.html

Awatar użytkownika
kin28
Moderator
Kontaktowanie:

Postautor: kin28 » 28 lutego 2013, 15:43

Świeżą trawę podajemy jak się da, ja moim zimą sieję w doniczkach. Ale sianko i latem i zimą :)

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 28 lutego 2013, 15:44

Świnka siano musi mieć cały czas z paśniku, bez przerwy, aby mogła ścierać siekacze. Po za tym siano wspomaga trawienie ;) Woda również, bez przerwy, świeża, czysta, wymieniana codziennie. Nie ważne ile świnka wypije, woda musi być świeża. Proponuję rano wsypywać karmę do miseczki, bo jest to szybkie i proste, a po południu i wieczorem jakieś warzywka. Po za tym w ciągu dnia też możesz śwince coś dawać, pamiętaj, że ogórka podajemy osobno. Ogórek zawiera trujący enzym – askorbinazę, który natychmiast utlenia kwas askorbinowy (czyli jednym słowem-niszczy wit. C). Po za tym wzbogać dietę świnki o suszone liście oraz pędy np. jabłoni :)

Filo
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Filo » 28 lutego 2013, 16:33

To tak sianko musi mieć przez całe życie i na przykład jak dam rano karmę to do 13 nie zachęci się na warzywko albo jakiegoś owoca ? I jak dam rano karmę to na drugi dzień to karmę z poprzedniego ranka wywalić ? Bo najlepiej na sypać więcej jak ona część jej i może zabraknąć albo zostać dużo jej ale będę o nią dbał to zawsze resztkę wyrzucę. A wy jak myślicie?? :D

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Żywienie”