Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Czy tak mogę zrobić ??

Rozmowy o oswajaniu, nawykach i zachowaniu świnek morskich.
Filo
Użytkownik
Kontaktowanie:

Czy tak mogę zrobić ??

Postautor: Filo » 1 marca 2013, 23:34

Siemka na następną sobotę kupuje klatkę i pierwszą świnkę w moim życiu.Wiem że one powinę być razem o tej samej płci najlepiej.Chodzi mi oto aby kupić świnkę a za dwa tygodnie lub mniej kupić druga czy po jednym lub dwóch tygodniach się oswoją.Bo nie wiem od razu dwóch nie mogę kupić. Co o tym sądzicie.

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
nugatka
Zasłużony
Kontaktowanie:

Re: Czy tak mogę zrobić ??

Postautor: nugatka » 2 marca 2013, 8:16

Jak dużą klatkę kupujesz? Nie lepiej adoptować świnki? Wtedy dostałabyś już dwie, które się dogadają. A kupując, to nie wiesz czy będą zgodne. W sklepie mogą Ci wcisnąć świnki chore, w ciąży, lub parkę i będzie wielki problem! Z adopcji dostaniesz dwie zgodne świnki tej samej płci z gwarancją, że są one zdrowe.

Ale odpowiadając na Twoje pytanie, to przy prawidłowym łączeniu wszystko powinno być ok, chyba, że trafi Ci się świnka asopłeczna. Dlatego też polecam adopcję. Sama mam adoptowaną świnkę.

Awatar użytkownika
Asia909
Użytkownik
Świnki morskie: Tośka <33333
Neska <33333
Ś.P. Kubuś <333333 na zawsze w naszej pamięci!
Kontaktowanie:

Postautor: Asia909 » 2 marca 2013, 9:39

W zoologu kupisz świnkę na pewno chorą lub w ciąży (samicę). Moją pierwszą świnkę kupiłam w zoologu i miała chora wątrobę i w wieku 2 lat dostała tłuszczaka i niestety zdechła. Moja drugą tez miałam z zoologa, świnka miała miesiąc i już była w ciąży i w dodatku miała grzybicę. Nigdy juz nie kupię świnki z zoologa. Najlepiej zaadoptować świnkę. Jeżeli w twojej okolicy nie ma żadnej świnki do adopcji zawsze transport się znajdzie. http://swinkimorskie.eu/adopcje.php
Dla 2 świnek morskich klatka powinna mieć min. 100 cm a dla jednej (asopłecznej) min. 80 cm. Zastanów się.

Zależy Ci na losie świnek morskich?
Planujesz mieć nowego podopiecznego?
Nie kupuj! Adoptuj!
ADOPCJE http://swinkimorskie.eu/adopcje.php
Jesteś zainteresowany adopcją? Pisz do mnie na PW lub na e-mail: [email protected]

Filo
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Filo » 2 marca 2013, 15:16

Ale nie ma blisko adopcji świnek mojego miasta a pójdę kupować z mamą świnkę.

Filo
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Filo » 2 marca 2013, 15:23

Ja nie wiem jaka kupie klatkę ale na pewno koło 100 cm .Zobaczę ale chyba najlepiej jak kupie w zoologicznym oglądnę ją czy jest sucha nie ma zaropiałych oczu itp.

Awatar użytkownika
nugatka
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: nugatka » 2 marca 2013, 15:39

A mama ma rentgen w oczach i wykluczy np. pasożyty wewnętrzne, wady wrodzone albo ciążę? To, że świnka nie będzie miała zaropiałych oczu, to nie znaczy, że będzie zdrowa! Skąd jesteś?

Do mnie (Trójmiasto) świnka jechała z Łodzi... Transport się znalazł w ciągu 2 tygodni od rezerwacji świnki i był zupełnie za darmo. Czasem jednak trzeba troszkę dołożyć do transportu, niemniej jednak myślę, że w granicach ceny świnki z zoologa. "Dla chcącego, nic trudnego".

PS. Tanie klatki są na allegro.

Gr0m
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Gr0m » 2 marca 2013, 16:45

Ja mam świnki z zoologicznego, kocham je, ale gdybym miała wtedy większą wiedzę na ten temat, gdybym wiedziała jak okropnie traktuje się zwierzęta które są w "pseudohodowlach" i, że kupując je popieram to, to nigdy w życiu nie weszłabym do zoologa aby kupić taką świnkę. jedną kupiłam ciężarną, gdzie świnka była dużo za mała na poród. Do tego nie mogę jej oswoić, jak ją kupowałam, siedziała w rogu wystraszona, osowiała, wzięłam ją bo było mi jej szkoda. Kupiłam ją we wrześniu a świnka dalej jest nieoswojona, bo prawdopodobnie ma uraz psychiczny, bo źle ją traktowano.
Świnki z zoologicznego mogą mieć choroby genetyczne, które wychodzą później.
Świnka z zarejestrowanej hodowli pobędzie z Tobą długie lata, a świnka z zoologicznego, może się okazać, że będzie chora i pożegnasz się z nią po dwóch latach. Smutne ale prawdziwe.

Klatkę zamów na allegro, w zoologicznych ceny są z kosmosu, mama zobaczy cenę, przerazi się i kupi jej jakąś małą klateczkę, bo tańsza. A na allegro ceny bywają nawet o połowę mniejsze razem z kosztem dostawy :)

Awatar użytkownika
Asia909
Użytkownik
Świnki morskie: Tośka <33333
Neska <33333
Ś.P. Kubuś <333333 na zawsze w naszej pamięci!
Kontaktowanie:

Postautor: Asia909 » 2 marca 2013, 17:33

Z zoologa będziesz miał świnkę z pseudo hodowli czyli nielegalnej hodowli. W takich pseudo hodowlach świnki trzymają w takich warunkach i jeszcze gorszych. http://images8.fotosik.pl/25/8973d8d626cdc187med.jpg

Zależy Ci na losie świnek morskich?
Planujesz mieć nowego podopiecznego?
Nie kupuj! Adoptuj!
ADOPCJE http://swinkimorskie.eu/adopcje.php
Jesteś zainteresowany adopcją? Pisz do mnie na PW lub na e-mail: [email protected]

Gr0m
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Gr0m » 2 marca 2013, 19:03

U mnie w zoologu widziałam świnki o połowę mniejsze od tych na zdjęciu, prawie takie jak te maleństwa ^^

Filo
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Filo » 2 marca 2013, 22:19

No tak a co zrobisz.Idę w pon do zoologicznego i zobaczę ile ma cm jedna taka klatka pisało ze dla świnki i królika z paśnikiem kosztowała 82 zł ale nie wiem ile ma długości ale z pierwszego spojrzenia była duża.
A na temat świnek i innych zwierząt każdy mój znajomy ma z zoologicznego jakiegoś zwierzaka a rodzice powiedzieli ze od tego są zoologiczne. :(

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca