Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Świnka boi się swojej klatki?

Rozmowy o oswajaniu, nawykach i zachowaniu świnek morskich.
maartuss5
Użytkownik
Kontaktowanie:

Świnka boi się swojej klatki?

Postautor: maartuss5 » 18 marca 2013, 16:34

Od kilki dni mam w domu 5- tygodniową świnkę morską. Po przyjeździe do domu oczywiście dałam jej czas na zapoznanie się z nowym otoczeniem. Kiedy zaczęła być odważniejsza zaczęła uciekać z klatki. Klatka jest dosyć duża i przerwy pomiędzy szczebelkami są wieksze niż w normalnej klatce, a świnka jest na tyle mała, że się przez nie przeciska. Jak ją wezme na ręce to wszystko jest okej, zje z ręki i nawet zaśnie. Jak tylko włoże ją znowu do klatki to głosno piszczy i za chwilkę z niej wychodzi. Jak już wyjdzie to chowa się pod łózko, albo w inną szczelinę i może siedziec tam cały czas. Oczywiście pozwalam jej pobiegać po pokoju, ale niestety nie mogę sobie pozwolić, aby cały czas była poza klatką. czy ona nie czuje się bezpiecznie we łasnej klatce, ze cały czas z niej ucieka? Co robić??

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Maciej.J
Hodowca
Świnki morskie: Jura------Hakuna------Julia------Rey------Cinderella
Kontaktowanie:

Re: Świnka boi się swojej klatki?

Postautor: Maciej.J » 18 marca 2013, 18:11

Hehe, a Ty byś nie wychodził/a z pokoju jeśli byś mógł/a ? Oczywiście, że świnka wybierze sto razy większy teren niż swoja klatka. To nie jest oznaka tego, że jej nie lubi. Zrób coś aby nie uciekała, daj jakiś kocyk lub coś do czego będzie mogła się przytulać/spać na tym i problem z głowy.

maartuss5
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Świnka boi się swojej klatki?

Postautor: maartuss5 » 18 marca 2013, 18:43

ma już mały kocyk w klatce ;)