Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Opuchnięte jąderka

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
karlin2
Użytkownik
Kontaktowanie:

Opuchnięte jąderka

Postautor: karlin2 » 11 kwietnia 2013, 19:13

Witam. Mam pytanko co do mojej (a właściwie mojej córy) świnki - Ciapka. świneczka jest młoda, bo córa dostała ją w grudniu na urodziny i wtedy na oko miała 3-4 miesiące. Od jakiegoś miesiąca obserwuje u niego hmmm powiększone jąderka?! ma opuchniętą pupę. Byłam u lekarza, ale zastałam tylko chyba praktykantke bo powiedziała, że nie zna sie na świnkach. heh :distrustful: Ale podsunęła, że może to czas godów i moga jądra być powiększone. Jak nacisnęłam je to później przez jakiś czas się zmniejszyły a teraz znowu takie obrzmiałe. Ja miałam 3 świnki morskie ale wszystkie samiczki i z takim czymś nie miałam nigdy styczności. Co sądzicie.? Bo stwierdziłam, że jak jeszcze tak jakiś zas tak bedzie miał to pojade do innego weterynarza. Prosze podpowiedzcie czy rzeczywiście tak może być, że to czas godowy?

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Asia909
Użytkownik
Świnki morskie: Tośka <33333
Neska <33333
Ś.P. Kubuś <333333 na zawsze w naszej pamięci!
Kontaktowanie:

Re: Opuchnięte jąderka

Postautor: Asia909 » 11 kwietnia 2013, 20:22

To normalne, że z wiekiem rosną. Porównaj sobie: http://cavyspirit.com/sexing.htm :)
Jeżeli są obolałe i opuchnięte (inaczej wyglądają niż na zdjęciu) to wybierz się do weta, który zna się na świnkach. Na pewno to nie sprawa godów bo u świnek czas rozrodu jest cały rok. :)

Zależy Ci na losie świnek morskich?
Planujesz mieć nowego podopiecznego?
Nie kupuj! Adoptuj!
ADOPCJE http://swinkimorskie.eu/adopcje.php
Jesteś zainteresowany adopcją? Pisz do mnie na PW lub na e-mail: [email protected]

karlin2
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Opuchnięte jąderka

Postautor: karlin2 » 11 kwietnia 2013, 20:56

no właśnie mamniej wiecej jak na zdjęciu 18 - 20. a ma dopiero ok 7 m-cy. Ale skoro to normalne to już mi troche ulżyło. Dziekuje za odp.

Wróć do „Choroby i problemy”