Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Twoja karma [Wątek zbiorczy o karmach]

Dział poświęcony prawidłowej diecie świnek morskich.
Awatar użytkownika
Mufeska
Użytkownik
Świnki morskie: Eska [*], Krówka, Limonka, Hetman, Muffin, Olek
Kontaktowanie:

Re: Twoja karma [Wątek zbiorczy o karmach]

Postautor: Mufeska » 28 kwietnia 2013, 7:11

Tak, o tym granulacie mówię. Zdaję sobie sprawę, że nie jest on rewelacyjny- jak większość produktów Vitapola. Powinien jednak być dobry na jakiś okres, gdzie nie będziesz miała CN. Nie jest drogi- 6 zł za kilo to niewiele w porównaniu do 16 zł za 750 g Nature. Pamiętaj tylko, żeby gwałtownie nie zmienić karmy i jak najszybciej ogłosić zakup CN albo się gdzieś podpiąć.

Obrazek
Krówka, Limonka, Hetman, Muffin, Olek.

Kiedyś kupię nóż i powyrzynam wszystkich wkoło, kupię nóż, zostawię tylko dwoje.

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
surowka
Użytkownik
Świnki morskie: Mika, Fela, Franek (niestety oddany), Toffi [*]
Kontaktowanie:

Postautor: surowka » 28 kwietnia 2013, 14:47

U mnie Cavia Nature kosztuje 17,50 zł za 750 g także tania nie jest, ale jest dobra i zawsze starałam się ją kupować natomiast teraz tak wyszło. Tego granulatu nie znalazłam natomiast kupiłam karmę w Realu z ich logo "Real Quality". Zainteresowała mnie głównie ze względu na cenę, ponieważ 600g kosztowało 5,99zł ale oczywiście najpierw sprawdziłam skład. Wiadomo, że to nie to samo co CN ale tragedii nie było, także kupiłam, a dopiero teraz jak się dokładnie wczytałam to okazało się, że karma jest wyprodukowana w Niemczech przez firmę Vitakraft tylko sprzedawana pod innym logo. Takie sytuacje często spotykam też w Biedronce, a przy karmie się tego nie spodziewałam. Jeśli ktoś chcę to mogę wrzucić zdjęcia później.

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 28 kwietnia 2013, 17:07

Luna24 pisze:Nurtuje mnie pewna rzecz. Otóż w sklepie zoologicznym, którym zwykle króluje Vitapol zobaczyłam VL Cavia Nature. Karma była w 10 kg worku, dopiero napoczętym. Mimo tego, iż świnka nie polubiła Cn postanowiłam troszkę kupić dlatego, że karma była na wagę. Świnka jadła. Tylko, że ta CN była taka ''ogólnikowa'' czyli dla królików i innych gryzoni. Czy taka karma nie zaszkodziła mojej śwince?

CN nigdy nie jest "ogólna". Na 10 kg opakowaniach są rysunki różnych zwierzątek, ale na nalepce z tyłu jest określone dla jakiego stworzenia jest ta karma. Wróć do tego sklepu i dopytaj, dla jakiego gatunku jest przeznaczony ten konkretny wór.

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Awatar użytkownika
Mufeska
Użytkownik
Świnki morskie: Eska [*], Krówka, Limonka, Hetman, Muffin, Olek
Kontaktowanie:

Postautor: Mufeska » 28 kwietnia 2013, 18:40

Jesteś pewna? Ja o takiej ogólnej CN chyba na szczurzym forum czytałam... o.O

EDIT:
Surowka, ja jestem chętna na te zdjęcia :p

Obrazek
Krówka, Limonka, Hetman, Muffin, Olek.

Kiedyś kupię nóż i powyrzynam wszystkich wkoło, kupię nóż, zostawię tylko dwoje.

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 28 kwietnia 2013, 21:08

Tak jestem pewna, nawet na stronie VL nie mają informacji o takim ogólnym produkcie.

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Awatar użytkownika
surowka
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: surowka » 29 kwietnia 2013, 9:48

Mi kiedyś w zoologicznym Pani próbowała sprzedać taką "ogólną" karmę z dużego wora, ponieważ Cavi nie było, ale na opakowaniu był królik a poza tym wolałam się upewnić czy to jest rzeczywiście produkt dla wszystkich gryzoni i na stronie tak jak pisze vagina_denata nic nie ma, także jej nie kupiłam.

Luna24
Użytkownik
Świnki morskie: Luna
Kontaktowanie:

Postautor: Luna24 » 4 maja 2013, 12:46

surowka pisze:Mi kiedyś w zoologicznym Pani próbowała sprzedać taką "ogólną" karmę z dużego wora, ponieważ Cavi nie było, ale na opakowaniu był królik a poza tym wolałam się upewnić czy to jest rzeczywiście produkt dla wszystkich gryzoni i na stronie tak jak pisze vagina_denata nic nie ma, także jej nie kupiłam.

Surowka, a ta karma była z VL czy ''firmy nieznanej'' .

Świnka morska- takie małe stworzonko, a takie pocieszne :)

Mój blog:
http://inspiracjamoimparagrafem.blogspot.com/

Awatar użytkownika
surowka
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: surowka » 4 maja 2013, 14:34

Luna 24: Worek był od VL z królikiem, ale co tam było w środku to Ci nie odpowiem, ponieważ VL nie ma produktu ogólnego. Także mogła to być VL dla królika albo zupełnia inna karma :distrustful:

Mufeska: Jeśli chcesz to mogę Ci wrzucić te zdjęcia, ale już zmieniłam zdanie co do tej karmy. Jest lekko mówiąc słaba. Do połowy paczki wyglądała całkiem nieźle, natomiast niżej same zboże i pył. Na szczęście mam już VL Cavie Natura i wymieszałam ją pół na pół z Beaphar Care+. Czy ktoś już stosował taką mieszankę? Jak świnki jadły? I lepiej podawać raz dziennie czy rano i wieczorem? Bo do tej pory podawałam 4 łyżki rano.

Luna24
Użytkownik
Świnki morskie: Luna
Kontaktowanie:

Postautor: Luna24 » 15 maja 2013, 20:49

Surowka, ja nigdy nie dawałam Care+ dawałam jedynie Xtra Vital tyle, że nie mieszane. Lunie nawet posmakowała ta karma. Co o pory podawania niestety nie wiem.

W końcu poszłam do zoologicznego kupić to i owo. Postanowiłam także dokładnie obejrzeć worek na karmę. Z jednej strony obrazki różnych gryzoni oraz królika, po boku kilka kolorowych pasków, nic nie było na nich napisane. Z tyłu nic, pusto po prostu worek w jednym kolorze. Po bokach worka to samo. Zaczęłam także przyglądać się dołowi worka, myślałam, że tam zacznie się jakiś napis kontynuowany na spodzie. Niestety klapa. Nic nie było napisane. Jedyne napisy to: Cavia Nature oraz Versele Laga.

Świnka morska- takie małe stworzonko, a takie pocieszne :)

Mój blog:
http://inspiracjamoimparagrafem.blogspot.com/

Awatar użytkownika
surowka
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: surowka » 15 maja 2013, 21:17

Co do Beaphar Care+ to widzę, że moje świnki jedzą ale niezbyt chętnie. Wybierają Cavie Nature cwane :) Aczkolwiek trochę tego Care+ poskubią i szkoda, że tylko trochę bo widzę poprawę np. w sierści Feli. Miała dość znaczy ubytek sierści, ponieważ wydrapała sobie przez świerzbowca a teraz ładnie jej zarasta i to w dosyć szybkim tempie. Poza tym ogólnie sierść jest miękka i może trochę bardziej błyszcząca. Co do tej karmy z worka to ja bym nie próbowała skoro nawet nie ma żadnych informacji co do składu.

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca