Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Ja i moje świnki :D

Przywitaj się z innymi użytkownikami. Napisz coś o sobie i swoich zwierzakach.
Konto usunięte

Re: Ja i moje świnki :D

Postautor: Konto usunięte » 30 kwietnia 2013, 20:25

Fafka123 pisze:Nie trzeba ich prostowac tylko obciąc ;) Weterynarz pokazywał Ci jak obcinac pazurki? Jeśli chcesz porobię zdjęcia jak pokazał mi to mój wet. Prosiak nie ma szansy się wyrwać a krzywda mu się też nie dzieje. Mój Harry ma na wszystkich czterech łapkach czarne pazurki i dajemy radę. Wet tylko Ci powiedział "ojeju jakie pozawijane" i nie obciął ich?

obciął ;)
pokazał mi ale moimi nożyczkami do paznokci ludzkich nie umiem obcinać :/

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Mufeska
Użytkownik
Świnki morskie: Eska [*], Krówka, Limonka, Hetman, Muffin, Olek
Kontaktowanie:

Postautor: Mufeska » 30 kwietnia 2013, 21:41

To są szpony, a nie pazurki. Nie ma co załamywać rączek, że pazury takie długie, tylko coś z tym zrobić trzeba.
Wydaje mi się, że nie dbasz dostatecznie o świnki. Nie starasz się ich połączyć, gdyby nie to forum, Łatek mógłby nie mieć zabiegu, bo "nic mu nie jest", mają pozawijane pazury, na przedostatnim zdjęciu widać, że w paśniku Pako nie ma sianka, karmisz je Vitapolem (nie ma co się wykręcać, że VL za droga, zawsze można znaleźć sposób, że kg CN będzie kosztowało 9 kg, albo zamówić Cavię Muesli, whatever). Myślę, że starasz się stworzyć pozory, że wszystko masz pod kontrolą.
Problem typu: "moi rodzice nie mają tyle pieniędzy, wet jest drogi, taka karma też" ma rozwiązanie- oddaj świnki, skoro nie masz na nie funduszy.
Mam nadzieję, że Łatek przeżyje tę operację, może pójdzie wszystko ku lepszemu.

Nie chcę być złośliwa, chociaż treść mojej wiadomości może temu zaprzeczać. Zależy mi na zdrowiu i szczęściu świnek, bo w końcu "wszystkie świnki nasze są" ;)

EDIT:
Bardzo dobrze obcina się zwyczajnymi obcążkami, 2.50 w drogerii.

Obrazek
Krówka, Limonka, Hetman, Muffin, Olek.

Kiedyś kupię nóż i powyrzynam wszystkich wkoło, kupię nóż, zostawię tylko dwoje.

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 30 kwietnia 2013, 21:47

Mufeska pisze:To są szpony, a nie pazurki. Nie ma co załamywać rączek, że pazury takie długie, tylko coś z tym zrobić trzeba.
Wydaje mi się, że nie dbasz dostatecznie o świnki. Nie starasz się ich połączyć, gdyby nie to forum, Łatek mógłby nie mieć zabiegu, bo "nic mu nie jest", mają pozawijane pazury, na przedostatnim zdjęciu widać, że w paśniku Pako nie ma sianka, karmisz je Vitapolem (nie ma co się wykręcać, że VL za droga, zawsze można znaleźć sposób, że kg CN będzie kosztowało 9 kg, albo zamówić Cavię Muesli, whatever). Myślę, że starasz się stworzyć pozory, że wszystko masz pod kontrolą.
Problem typu: "moi rodzice nie mają tyle pieniędzy, wet jest drogi, taka karma też" ma rozwiązanie- oddaj świnki, skoro nie masz na nie funduszy.
Mam nadzieję, że Łatek przeżyje tę operację, może pójdzie wszystko ku lepszemu.

Nie chcę być złośliwa, chociaż treść mojej wiadomości może temu zaprzeczać. Zależy mi na zdrowiu i szczęściu świnek, bo w końcu "wszystkie świnki nasze są" ;)

EDIT:
Bardzo dobrze obcina się zwyczajnymi obcążkami, 2.50 w drogerii.

siano dokładam za każdym razem kiedy się kończy a to że akurat zrobiłam zdjęcie bez sianka to nic nie znaczy, z pazurkami chodzę do weterynarza, babcia zawsze daje pieniądze na obcięcie pazurków i idzie ze mną po operacji po proszę weta od razu żeby obciął pazurki ;)
karmę kupuję za każdym razem kiedy dostane pieniądze od dziatków

Awatar użytkownika
Fafka123
Użytkownik
Świnki morskie: Harry (Harold) oraz Inu (Mopek) , dwa kochane czupiradła ♥♥♥
Kontaktowanie:

Postautor: Fafka123 » 30 kwietnia 2013, 22:01

Ale ty nie mogłaś być u weta na obcięciu pazurków np. miesiąc temu bo takie szpony mogą rosnąć na pewno ponad 3 miesiące. Zgadzam się w 100% z Mufeską. Nie widać pazurków Pako ale skoro Łatek ma je tak zaniedbane sądzę, że i on na pewno nie ma ich w najlepszym stanie...
Nie chodzi o to, że nie masz karmy ale o to, że Vitapol jest do tyłka (żeby się inaczej nie wyrazić). Teraz, przed operacja powinnaś szczególnie dbac o kondycję Łatka bo może mieć to duży wpływ na jej przebieg. Jedno jest pewne - kup chociaż na czas pozostały do operacji inna karmę. Nie prosze Cię o wiele. Tak, to jest moja prośba bo martwie się o Twoje prosiaki tak samo jak ty. Kup cos z Versele-Lagi, albo chociaż z Vitakraftu. Nawet tą Museli bo lepsze to niż Vitapol.

Obrazek
Jest szał,łapki urywa, ogórki latają

Awatar użytkownika
Mufeska
Użytkownik
Świnki morskie: Eska [*], Krówka, Limonka, Hetman, Muffin, Olek
Kontaktowanie:

Postautor: Mufeska » 30 kwietnia 2013, 22:09

Chanties, nie marnuj pieniędzy na obcinanie u weta! Ja obcinam mojej ekipie obcążkami za bodajże 3 złote. Poproś mamę czy babcię o przytrzymanie prosiaka i po sprawie ;) Pieniądze zaoszczędzone w ten sposób możecie przeznaczyć na pooperacyjne wydatki.

Vitapol to kolorowy chłam, na dłuższą metę dużo mniej opłacalny od jakiejś karmy z VL- około 60% ziarna, reszta to kilka pałek granulatu i kolorowe wyroby piekarnicze. W zeszłym roku kupiłam swoim dziewczynom Vitapol "Premium", żeby zobaczyć, co to. 15 zł za 1 kg to cena za karmę z średniej półki, takiej w sam raz. Cóż, to była masakra. Moje świnki tego nie chciały ruszyć.
Sama chyba też nie jesz samych niezdrowych rzeczy, prawda? Nie każ tego robić śwince.

Obrazek
Krówka, Limonka, Hetman, Muffin, Olek.

Kiedyś kupię nóż i powyrzynam wszystkich wkoło, kupię nóż, zostawię tylko dwoje.

Awatar użytkownika
Susłowata
Użytkownik
Świnki morskie: Dropsio
Kontaktowanie:

Postautor: Susłowata » 30 kwietnia 2013, 23:04

Matko, pazurki są okropnie długie! :/ Brrr... Trzeba obciąć. Jeżeli będziesz to tak zostawiać, to łapki się zdeformują, a słyszałam o przypadkach gdzie za długie pazurki wrzynały się w łapki i wrastały :/

P.s. Fafka, masz zdjęcia jak trzymać prośka, tak? Jeżeli to dla Ciebie nie kłopot, to proszę, wyślij mi na Priv bądź wklej do wątku mojego prośka viewtopic.php?f=1&t=6430 ;)

Tylko durnie twierdzą, że zwierzęta nie mają duszy...
Caviarniana Dropsio

Paula
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Paula » 1 maja 2013, 0:09

Ja obcinam sama (tyle ze prosiak jest mlody i od poczatku u mnie wiec nie ucieka zbytnio i latwiej) a obcinam mu zwyklymi cazkami do paznokci

Obrazek
Obrazek

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 1 maja 2013, 11:09

wczoraj i dzisiaj poobcinałam Łatkowi i Pako pazurki zwykłymi nożyczkami do ludzkich paznokci, jeszcze zostały mi tylko chyba 2 pazurki pozakręcane u Łatka ;)
moje świnki uwielbiają tą karmę i dla mnie jest w sam raz zawsze jest pusta miska po tej karmie,zawsze ją kupowałam i nigdy nie zaszkodziła Łatkowi i Pako
jak na razie w mojej skarbonce jest tylko kilka groszy...
a co do pazurków Pako to nie prawda on ma normalne i jak w zeszłym miesiącu byli oboje u weta albo 2 miechy temu to przy Pako prawie nic nie było do obcinania że aż wet do krwi Pako obciął jeden pazurek, jemu bardzo wolno rosną

Awatar użytkownika
Fafka123
Użytkownik
Świnki morskie: Harry (Harold) oraz Inu (Mopek) , dwa kochane czupiradła ♥♥♥
Kontaktowanie:

Postautor: Fafka123 » 1 maja 2013, 11:58

Susłowata pisze:P.s. Fafka, masz zdjęcia jak trzymać prośka, tak? Jeżeli to dla Ciebie nie kłopot, to proszę, wyślij mi na Priv bądź wklej do wątku mojego prośka viewtopic.php?f=1&t=6430 ;)

Nie mam ale jeśli chcesz chętnie zrobię i Ci wyślę ;)
Chanties, chcemy abyś miała świadomość, że Vitapol to dno. Po prostu nie dostarcza prosiakom odpowiednich składników.;)
Jeśli będziesz miała jakieś tam zaskórniaki kup lepszą karmę.

Obrazek
Jest szał,łapki urywa, ogórki latają

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 1 maja 2013, 12:15

Fafka123 pisze:
Susłowata pisze:P.s. Fafka, masz zdjęcia jak trzymać prośka, tak? Jeżeli to dla Ciebie nie kłopot, to proszę, wyślij mi na Priv bądź wklej do wątku mojego prośka viewtopic.php?f=1&t=6430 ;)

Nie mam ale jeśli chcesz chętnie zrobię i Ci wyślę ;)
Chanties, chcemy abyś miała świadomość, że Vitapol to dno. Po prostu nie dostarcza prosiakom odpowiednich składników.;)
Jeśli będziesz miała jakieś tam zaskórniaki kup lepszą karmę.

ok,zapamiętam ;)
w tym miesiącu 30.05 będę miała urodziny i pewnie przed urodzinami i na urodziny dostanę pieniądze więc wydam je na lepszą karmę ;)
a jaką polecacie i ile kosztuje (wolałabym żeby kosztowała poniżej 15 zł)

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca