Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Ja i moje świnki :D

Przywitaj się z innymi użytkownikami. Napisz coś o sobie i swoich zwierzakach.
Konto usunięte

Re: Ja i moje świnki :D

Postautor: Konto usunięte » 1 maja 2013, 22:07

Lucky pisze:
Chanties pisze:Jeśli następnym razem dostanę dużo pieniędzy czyli nie wiem np. 15 zł to kupię od razu 2 paczki karmy Vitapol

to jednak nie chcesz zmienić karmy? ;)

nie wiem!
bo nie wiem jaka jest tania i dobra
według mnie to właśnie Vitapol jest bardzo dobra a nikt na razie nie odpowiedział mi jaką nazwę ma karma taka dobra i kosztująca max. 10zł lub poniżej

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Fafka123
Użytkownik
Świnki morskie: Harry (Harold) oraz Inu (Mopek) , dwa kochane czupiradła ♥♥♥
Kontaktowanie:

Postautor: Fafka123 » 1 maja 2013, 22:08

Chanties pisze:według mnie to właśnie Vitapol jest bardzo dobra a nikt na razie nie odpowiedział mi jaką nazwę ma karma taka dobra i kosztująca max. 10zł lub poniżej

Boże, widzisz i nie grzmisz. BO JAKOŚĆ KOSZTUJE.

Obrazek
Jest szał,łapki urywa, ogórki latają

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 1 maja 2013, 22:11

Fafka123 pisze:
Chanties pisze:według mnie to właśnie Vitapol jest bardzo dobra a nikt na razie nie odpowiedział mi jaką nazwę ma karma taka dobra i kosztująca max. 10zł lub poniżej

Boże, widzisz i nie grzmisz. BO JAKOŚĆ KOSZTUJE.

no ale powiedz mi skoro moi rodzice mają teraz długi a ja nie zawsze dostaję pieniądze to jak mam to zrobić nie każdy leży na sianie i nie każda osoba która chce mieć zwierze musi być bogata i mieć wszystko
a co do klatek to przecież mówię że oni codziennie wychodzą na dywan,łóżko itp. , a tą 100 cm będą mieć jak moi rodzice popłacą długi, już znalazłam taką fajną za 110zł na allegro
czy wy zrozumieć tego nie możecie?

Awatar użytkownika
Susłowata
Użytkownik
Świnki morskie: Dropsio
Kontaktowanie:

Postautor: Susłowata » 1 maja 2013, 22:12

Dokładnie. Raz piszesz to, a raz tamto. Zdecyduj się! oddaj świnki! Nie masz na nie kasy. Kochasz je, ok, no ale im też należy się dobre życie! Kochasz je, to zapewnij im jak najlepsze warunki! Nie patrz tylko na to, że Tobie będzie się z nimi ciężkko rozzstać. Popatrz też na to, że nie masz na nich kasy i im wcale najlepiej się nie żyje! Powykręcane pazurki, zła karma (jeżeli wógóle ją dostaną), małe klatki, prawie że brak opieki weterynaryjnej... Myślisz, że im dobrze? Na pewno nie są w 100% szczęśliwe. Popatrz też na nie, nie tylko na siebie!
Pewnie karma zwyczajnie im nie pasuje...
Właśnie że tego nie rozumiemy! NIE MASZ KASY - NIESTETY ALE REZYGNUJESZ ZE ZWIERZĄT!

Tylko durnie twierdzą, że zwierzęta nie mają duszy...
Caviarniana Dropsio

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 1 maja 2013, 22:17

Susłowata pisze:Dokładnie. Raz piszesz to, a raz tamto. Zdecyduj się! oddaj świnki! Nie masz na nie kasy. Kochasz je, ok, no ale im też należy się dobre życie! Kochasz je, to zapewnij im jak najlepsze warunki! Nie patrz tylko na to, że Tobie będzie się z nimi ciężkko rozzstać. Popatrz też na to, że nie masz na nich kasy i im wcale najlepiej się nie żyje! Powykręcane pazurki, zła karma (jeżeli wógóle ją dostaną), małe klatki, prawie że brak opieki weterynaryjnej... Myślisz, że im dobrze? Na pewno nie są w 100% szczęśliwe. Popatrz też na nie, nie tylko na siebie!
Pewnie karma zwyczajnie im nie pasuje...
Właśnie że tego nie rozumiemy! NIE MASZ KASY - NIESTETY ALE REZYGNUJESZ ZE ZWIERZĄT!

zaraz nie wytrzymam
ZNOWU SIĘ POWTARZA SYTUACJA Z ODDAWANIEM, A JA WAM MÓWIĘ ŻE NIE ODDAM CZY ZNOWU MUSIMY DO TEGO WRACAĆ!MOI RODZICE TEŻ SIĘ NIE ZGODZĄ NA ODDANIE ICH!!!MOŻE JESZCZE PODAĆ WAM NUMER DO RODZICÓW ŻEBYŚCIE Z NIMI POGADALI...
I SAMI SIĘ DOWIECIE ŻE SIĘ NIE ZGODZĄ I DODATKOWĄ BĘDĄ MNIE WYZYWAĆ ZA TO ŻE PODAJĘ NUMER OBCYM LUDZIOM I ZA TO ŻE ZACZĘŁAM TEMAT O MOICH ŚWINKACH NO I ZA TO ŻE ZAŁOŻYŁAM KONTO. :mad:
Edit
Albo wiem podam wam link do konta mojej mamy na fb i se do niej napiszecie

Awatar użytkownika
Fafka123
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Fafka123 » 1 maja 2013, 22:36

Jezus Maria dziewczyno! Kochasz nie skazuj na cierpienie - proste. BRAK ZDROWEGO ROZSĄDKU! Rodzice nie zgadzają sie na oddanie ale też nie będą płacić za leczenie,karme itd. Rozumiem, dziękuję, do widzenia. Szkoda, że cierpią na tym zwierzęta. Podaj ten link, chętnie napisze do Twojej mamy i mam zamiar uświadomić jej co robicie źle ;) Napisz mi go prosze na Pw.

Obrazek

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 1 maja 2013, 22:45

Fafka123 pisze:Jezus Maria dziewczyno! Kochasz nie skazuj na cierpienie - proste. BRAK ZDROWEGO ROZSĄDKU! Rodzice nie zgadzają sie na oddanie ale też nie będą płacić za leczenie,karme itd. Rozumiem, dziękuję, do widzenia. Szkoda, że cierpią na tym zwierzęta. Podaj ten link, chętnie napisze do Twojej mamy i mam zamiar uświadomić jej co robicie źle ;) Napisz mi go prosze na Pw.

link podany
jestem ciekawa jakim tonem Ci odpowie, bo pewnie napisze miło a mnie w domu będzie wyzywać :/

Awatar użytkownika
Mufeska
Użytkownik
Świnki morskie: Eska [*], Krówka, Limonka, Hetman, Muffin, Olek
Kontaktowanie:

Postautor: Mufeska » 1 maja 2013, 23:00

Po co ty sobie brałaś zwierzęta? Sama przyznajesz, że ciężko u ciebie z pieniędzmi- co jest zrozumiałe, nie każdy ma ich dużo.
ALE JEŻELI NIE MASZ FUNDUSZY NA UTRZYMANIE ŚWINEK, TO JE ODDAJ, BO CIERPIĄ! JESTEŚ EGOISTYCZNĄ I NIEODPOWIEDZIALNĄ OSOBĄ!
Czy do ciebie nie dociera, że one CIERPIĄ? Że odczuwają GŁÓD, że mają złą dietę, że żyją w za małych klatkach?! Jak ty możesz powiedzieć, że je kochasz? Jak takie kłamstwo może ci przejść przez gardło? Moja miłość do świnek polega na tym, że zapewniam im najlepsze warunki, jakie potrafię. Ty potrafisz tylko zakładać stronki i fanpejdże, chociaż Pako i Łatek gniją w 60-tkach, mają złą karmę (nieraz w ogóle jej nie ma...), za długie pazury, a Łatek czeka na zabieg, który miał być dzisiaj.
Kiedy zrozumiesz, że o nie nie dbasz? Kiedy znajdziesz jednego z nich sztywnego w rogu za małej klatki? Zastanów się, póki jeszcze jest czas.

Obrazek
Krówka, Limonka, Hetman, Muffin, Olek.

Kiedyś kupię nóż i powyrzynam wszystkich wkoło, kupię nóż, zostawię tylko dwoje.

Awatar użytkownika
Fafka123
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Fafka123 » 1 maja 2013, 23:13

Witam. Pani córka jest zalogowana na forum Cavia.pl, o czym pewnie Pani się już dowiedziała. Było tam kilka burzliwych dyskusji na temat guza jednej ze świnek czy braku opieki weterynaryjnej. Ja dokładnie rozumiem, że sa takie a nie inne czasy i po prostu brak funduszy na to czy tamto. Ale jednak zwierze to obowiązek i nie powinno się go brać jeśli nie ma na to pieniędzy. Mówię tu o karmie, opiece weterynaryjnej, odpowiedniej pielęgnacji no i oczywiście dobrych warunków zyciowych (mam tu na myśli klatkę odpowiednich wymiarach). Pani córka mówi, że nie odda świnek ponieważ jest do nich zbyt przywiązana. Ok, rozumiem miłość do zwierzaka itd. Nie chcę sprawiac kłopotów. Piszę tą wiadomośc jedynie po to aby uświadomić państwu, że świnki morskie państwa córki mają wiele zapotrzebowań. Chanties (pod takim nickiem występuje Pani córka) zdradziła nam, że prosiaki nie zawsze maja karmę. Dodawała również zdjęcia swoich świnek nie świadoma tego, że czujne oko forumowiczów wychwyci tak drobne szczegoły jak pazurki. Otóż, pazurki świnek Pani córki sa baaardzo zaniedbane. Tak naprawde to lepiej pasowałoby tu okreslenie "szpony". Pazurki powinny być stale przycinane. Wiem także, że maja Państwo wyznaczony termin operacji jednej ze świnek forumowej Chanties. To jest już duży plus jednak maści którymi nalezy smarowac ranę po operacji również kosztują. Teraz, przed operacją Pańska córka powinna szczególnie dbać o zdrowie i kondycję świnki a więc dobrze byłoby zadbać o lepsza karmę - chociaz na te cztery dni pozostałe do operacji. Córka mówiła nam także, ze nie zgadza się na oddanie świnki SPŚM (Stowarzyszenie Pomocy Świnkom Morskim). Myślmy pod kątem dobra zwierzaków - gdyby Pańska córka zgodziła się na oddanie świnek SPŚM otrzymałyby tam fachową pomoc lekarską, otrzymały dobry, kochający dom (nie mówię, ze w tym gdzie obecnie się znajdują nie dostają dużo miłości) a także właścicieli którzy dadzą prosiakom odpowiednie warunki. Odciążyłoby to także Państwa budżet - mniej wydatków na karmę, siano czy trociny. Przedstawiam korzyści oddania świnek do SPŚM ponieważ sądzę, że w Państwa domu dostają dużo ciepła, miłości i bliskości jednak zwierzę to nie tylko przyjemności. Proszę się poważnie zastanowić nad decyzja oddania świnek SPŚM. To nie jest wcale wstyd - to jest przysługa dla świnek które też chcą mieć godziwe warunki zycia. I prosze nie traktować tej wiadomości jako naganę tylko jako dobra rade. Chciałabym także poprosić aby nie miała Pani za złe swojej córce. Ona chce bardzo dobrze dla swoich świnek. Obiecuję, że nie będe więcej niepokoić. Pozdrawiam

To napisałam Twojej mamie ;) Myśle, że uwzględniłam wszystkie te "skandale" o jakich była tutaj mowa wcześniej.

Obrazek

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 1 maja 2013, 23:18

Mufeska pisze:Po co ty sobie brałaś zwierzęta? Sama przyznajesz, że ciężko u ciebie z pieniędzmi- co jest zrozumiałe, nie każdy ma ich dużo.
ALE JEŻELI NIE MASZ FUNDUSZY NA UTRZYMANIE ŚWINEK, TO JE ODDAJ, BO CIERPIĄ! JESTEŚ EGOISTYCZNĄ I NIEODPOWIEDZIALNĄ OSOBĄ!
Czy do ciebie nie dociera, że one CIERPIĄ? Że odczuwają GŁÓD, że mają złą dietę, że żyją w za małych klatkach?! Jak ty możesz powiedzieć, że je kochasz? Jak takie kłamstwo może ci przejść przez gardło? Moja miłość do świnek polega na tym, że zapewniam im najlepsze warunki, jakie potrafię. Ty potrafisz tylko zakładać stronki i fanpejdże, chociaż Pako i Łatek gniją w 60-tkach, mają złą karmę (nieraz w ogóle jej nie ma...), za długie pazury, a Łatek czeka na zabieg, który miał być dzisiaj.
Kiedy zrozumiesz, że o nie nie dbasz? Kiedy znajdziesz jednego z nich sztywnego w rogu za małej klatki? Zastanów się, póki jeszcze jest czas.

mama mnie już opierdz.... i powiedziała że zakaże mi wchodzić na takie strony i pewnie będę musiała usunąć konto stąd bo przez tą stronę tylko brakuje żeby mnie mama jeszcze biła (kiedyś tak robiła) i zakazywała czegoś.Prawdopodobnie po operacji Łatka usunę konto albo wcześniej bo nie chcę żeby mama mi zabroniła wchodzić na wszystkie strony i kazała mi przestać też o tym już gadać więc nie wiem co zrobię.
Powiedziała dodatkowo że prawdopodobnie nie odpisze na wiadomość od Fafki a ja i tak dostałam już opierd.....

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca