Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Ja i moje świnki :D

Przywitaj się z innymi użytkownikami. Napisz coś o sobie i swoich zwierzakach.
Awatar użytkownika
Asia909
Użytkownik
Świnki morskie: Tośka <33333
Neska <33333
Ś.P. Kubuś <333333 na zawsze w naszej pamięci!
Kontaktowanie:

Re: Ja i moje świnki :D

Postautor: Asia909 » 2 maja 2013, 13:26

Gdybym mogła to bym tu równo klnęła! Normalnie mnie zaczyna to tu wkurzać! Każdy ma prawo mieć zwierzątko, nie każdego stać aby miało luksusy itp. Zrozumcie Angelika bardzo kocha swoje świnki, nie piszcie jej że ma oddać je do SPŚM. Ciekawe jakbyście się czuli na jej miejscu mając 10 zł na miesiąc. -.- Pisze, ze jej rodzice kasy nie mają a wy dorzucacie jeszcze non stop coś od siebie. Obgarnijcie się trochę! Fafka123 Mówię to przede wszystkim do ciebie. Dam ci 10 zł i musisz kupić karmę ale zwierzaków, trociny siano i jeszcze dla siebie zostawić. Ciekawe jak to rozsądnie wydasz. Masz kasę, twoje świnki mają luksusy to się ciesz. Jeśli sądzisz, ze jej rodzina ma wasze starania w dupie to nic nie pisz. Ale masz problem. Jej zwierzęta jej życie. :mad:

Zależy Ci na losie świnek morskich?
Planujesz mieć nowego podopiecznego?
Nie kupuj! Adoptuj!
ADOPCJE http://swinkimorskie.eu/adopcje.php
Jesteś zainteresowany adopcją? Pisz do mnie na PW lub na e-mail: [email protected]

Awatar użytkownika

Paula
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Paula » 2 maja 2013, 13:32

Przeciez nie mogliby tak o po prostu Tobie Chanties ich zabrac, przeciez są dbane, wypuszczane, karmione itp.
Ja jak kieeedys mialam swinke to tez przeciez jadla zwykla karme (nie mialam neta wtedy wiec kupowalam co bylo w zoologicznym, albo co mi wcinsneli w tym sklepie bo bylam mala) Świnka zyla dlugo i jakos miala sie dobrze, jadla prucz karmy owoce i warzywa, tego co nie lubiala to sie jej nie dawalo, a tak to na sprobowanie miala rozne owoce i warzywa. Chlopaka znajomy mial swinke to wcinala trawe swierza, duzo, zwykłe karmy i zyla z ponad 8 lat. Teraz mam kase to kupuje te complete nature itp, bo kolezanka ma to dla swoich, tak to pewnie bym brala zwykle karmy wiec nooo. Świnki moga jesc nawet te tanie zwykle itp. sp. Balbinka byla tego zywym dowodem, miala lsniaca siersc, robila zdrowe bobki, nie miala rozwolnien itp. Do weta to bylismy tylko z pazurkami albo jak cos jej bylo.

Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Mufeska
Użytkownik
Świnki morskie: Eska [*], Krówka, Limonka, Hetman, Muffin, Olek
Kontaktowanie:

Postautor: Mufeska » 2 maja 2013, 13:43

JAKBYM NIE MIAŁA PIENIĘDZY, TOBYM NIE MIAŁA ŚWINEK!
Ty nie możesz wytrzymać bez zwierząt, zwierzęta nie mogą wytrzymać z tobą. Świnka morska to NIE jest koszt 10 złotych na miesiąc, do licha.
Asia, przestań ją usprawiedliwiać, to żenujące. Jej świnki cierpią, a ty krytykujesz Fafkę. DAFUQ?
Paula, jej świnki nie są zadbane...

Obrazek
Krówka, Limonka, Hetman, Muffin, Olek.

Kiedyś kupię nóż i powyrzynam wszystkich wkoło, kupię nóż, zostawię tylko dwoje.

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 2 maja 2013, 13:45

jeny po co ja tu konto w ogóle zakładałam
czyli wy myślicie że ile osoba która chce mieć zwierzaka musi mieć kasy? 1 000 000??? tryliony może jeszcze więcej!
Edit.
Piszę wam chyba ciągle że moi rodzice nie kupują czegoś jeśli wcale kasy na to nie mają!Przed zakupem świnek zastanawiali się prawie 2 lata po śmierci poprzedniej!To że teraz jest taka sytuacja że są długi to nie znaczy że kupiliśmy świnki ze świadomością że nie m na to pieniędzy!Jak długi będą popłacone to znowu będzie można dokupywać coś dla świnek

Paula
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Paula » 2 maja 2013, 13:50

Paula, jej świnki nie są zadbane...

Pazurki obciela, przeciez prosiaki nie zyja w brudzie, maja jedzenie, dostep do wody, sa wypuszczane, maja czysto

Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Fafka123
Użytkownik
Świnki morskie: Harry (Harold) oraz Inu (Mopek) , dwa kochane czupiradła ♥♥♥
Kontaktowanie:

Postautor: Fafka123 » 2 maja 2013, 13:52

Nie dokładam nic od siebie ale wyciągam wnioski. Nosz do cholery jasnej ludzie! Luksusy luksusami ale coś od życia tym zwierzętom się należy! Tak, tak sądzę, że ma nasze starania w dupie. Dobrze, rozumiem czas sa jakie są. Ale to zwierze ono nie pożyje dwóch lat tylko w przypadku świnki morskiej ich granica życia zaczyna się na ośmiu. Każdy chce mieć zwierzątko nie każdego na nie stać a nie "nie każe musi mieć luksusy". Bo nie musi ale podstawowa czynność taka jak pazurki - chyba nie powiesz mi, że to normalne bo jaky chciała to zrobiłaby to ludzkimi obcinaczkami.Cały czas powtarzam, że Chanties kocha swoje świnki. Ale jak nie moze dać im czegoś więcej niż miłość... Zresztą, powiedziałam już, że nie mam zamiaru o nic prosić bo to nie ma większego sensu.
Rodzina sie nie zgadza na oddanie świnek ale uparcie twierdza, że nie mają na nie dość kasy. To zdanie mówi samo za siebie. Współczuje Chanties bo wiem, że chce dla nich dobrze tylko nie koniecznie jej to wychodzi. Nie chcę się kłócić bo Asia909 to jest już trochę nie na miejscu takie naskakiwanie na forumowiczów którzy nie popierają perspektywy na życie swoich świnek Chanties. No sama chyba przyznasz, że świnki założycielki tematu nie mają najlepszych warunków. Nie chodzi mi już o ten zasrany Vitapol! Karma jest i dobrze. Chodzi o to, że jest ale nie zawsze w miseczkach jej podopiecznych. Ona się stara ale chęci to nie wszystko. I tak, masz rację - jej zwierzęta jej życie... ale to ona ma ich życie w swoich rękach. To jest ogromna odpowiedzialność jaka spada na właściciela w chwili podjęcia decyzji o kupnie zwierzęcia. To tak jakby miała dziecko na utrzymaniu. Może to dla niektórych przesada ale dla mnie moje zwierzęta są jak dzieci którym musze zapewnić odpowiednie warynki życia. Ego, ego, ego i jeszcze raz ego - to właśnie jest przyczyną dlaczego Chanties ani jej rodzina nie wyraża zgody na oddanie zwierzą SPŚM. Jasne, że to nie jest łatwa decyzja, że dużo kosztuje właściciela bólu i tęsknoty ale jeśli spojrzymy na to w taki sposób - prosiaczki będą szczęśliwsze! A jeżeli ktoś perfidnie zabrania zwierzęciu szczęścia....
No tak, ale skąd ja mogę wiedzieć czy nie są szczęśliwe? Powiedziały mi to? Nie! Bo miłość to podstawa, jak się kocha zwierzęta to się przezwycięży wszystko, nawet problemy finansowe. Tak więc wiem, że ja tu nic nie zdziałam, że to nie do mnie należy decyzja. Wyrażam swoje zdanie i o to chodzi w DYSKUSJI. A chyba wszyscy nie chcemy aby ten wątek był swego rodzaju "wyżywaczem" w którym wszyscy cały swój gniew wyładowują na użytkowniczce.

Obrazek
Jest szał,łapki urywa, ogórki latają

Awatar użytkownika
Mufeska
Użytkownik
Świnki morskie: Eska [*], Krówka, Limonka, Hetman, Muffin, Olek
Kontaktowanie:

Postautor: Mufeska » 2 maja 2013, 13:59

Ja nie mam sił. Do ciebie nie dociera, że Łatek i Pako żyją w złych warunkach.
Dbam o moje świnki bardziej niż o siebie. Mają całodobowe wybiegi, dużo różnego jedzenia (w sezonie letnim nie muszą dostawać karmy, daję im tyle zieleniny i świeżych owoców i warzyw... mimo to i tak zawsze granulat jest w misce), są pod opieką weterynaryjną, zadbane, pulchniutkie i szczęśliwe. Na pewno żadna z moich świnek nie ma wielkiego guza i pozawijanych pazurków...
Czy twoje świnki żyją tak jak moje? A ja naprawdę nie wydaję dużo na nie!

Do ciebie chyba nic nie dotrze...
A ja podpisuję się pod wypowiedzią Fafki.

EDIT:
Według mnie to nie jest prawdziwa miłość, jeżeli nie chcesz, żeby gdzieś indziej miały lepiej...
Ostatnio zmieniony 2 maja 2013, 14:02 przez Mufeska, łącznie zmieniany 1 raz.

Obrazek
Krówka, Limonka, Hetman, Muffin, Olek.

Kiedyś kupię nóż i powyrzynam wszystkich wkoło, kupię nóż, zostawię tylko dwoje.

Awatar użytkownika
Asia909
Użytkownik
Świnki morskie: Tośka <33333
Neska <33333
Ś.P. Kubuś <333333 na zawsze w naszej pamięci!
Kontaktowanie:

Postautor: Asia909 » 2 maja 2013, 14:02

Angelika odczytaj PW co ci wysłałam.

Zależy Ci na losie świnek morskich?
Planujesz mieć nowego podopiecznego?
Nie kupuj! Adoptuj!
ADOPCJE http://swinkimorskie.eu/adopcje.php
Jesteś zainteresowany adopcją? Pisz do mnie na PW lub na e-mail: [email protected]

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 2 maja 2013, 14:14

Ja pierd... przez to forum zaczynam przeklinać a normalnie nie przeklinam.
Ja mam siostrę i brata młodsi są ode mnie czy wy nie rozumiecie że jak kur....ja błagam rodziców o to żeby coś kupili Łatkowi i Pako to jest to trudne!!!Moi rodzice wciąż muszą pożyczać teraz pieniądze, oddają swoje obrączki nawet żeby mieć pieniądze na utrzymanie całej rodziny w tym świnek.Ja też poświęcam prawie cały swój czas na dbanie o nich ale jak kur... ja nie mogę sama decydować bo jestem niepełnoletnia to co mam niby zrobić, ja mogę polegać tylko na rodzicach.
Swoje świnki karmię, kąpię, wypuszczam zarówno jak w pokoju jak i na dworze (jeśli jest ciepło), codziennie mają dostęp do siana, picia.Dzisiaj jeszcze mama kupuje karmę, mają hamaki, wymieniane w klatkach regularnie, wczoraj nauczyłam się obcinać pazurki i robię to już bez weta.O klatkę staram się cały czas!!!Teraz na pewno nie są nie zadbane może według was tak ale według mnie nie, gdybym ich zaniedbywała to nie dostawali by codziennie jedzenia, świeżej wody, nie byli by kąpani, nie mieli by codziennego wybiegu, miłości no i pieszczoch to według mnie jest zaniedbywanie.Opiekę weterynaryjną staram się im zapewniać razem z rodzicami, umiem zmusić, zachęcić do tego (tak było z operacją) powiedziałam że skoro nie mają kasy to sprzedam telefon no i co powiedzieli żebym nie sprzedawała telefonu bo oni dadzą kasę, a teraz powtórzy się chyba znowu ta sytuacja ze sprzedażą żebym mogła wam dogodzić z tą klatką, opieką, karmieniem i warunkami

Awatar użytkownika
Fafka123
Użytkownik
Świnki morskie: Harry (Harold) oraz Inu (Mopek) , dwa kochane czupiradła ♥♥♥
Kontaktowanie:

Postautor: Fafka123 » 2 maja 2013, 14:19

Chanties pisze:!Moi rodzice wciąż muszą pożyczać teraz pieniądze, oddają swoje obrączki nawet żeby mieć pieniądze na utrzymanie całej rodziny w tym świnek.

Oddaj świnki SPŚM i kłopot z głowy!!
Chanties pisze:żebym mogła wam dogodzić z tą klatką, opieką, karmieniem i warunkami

Ja piedziele dziewczyno!!! Tym zdaniem to mnie rozwaliłaś. Do cholery to jest właśnie egoizm! Chcesz NAM dogodzić, nam nie jest potrzebne tylko Twoim zwierzętom. Teraz właśnie udowodniłaś, że ta cała miłośc jest na pokaz. Nie dogódź nam tylko swoim pupilom! :mad:

Obrazek
Jest szał,łapki urywa, ogórki latają

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca