Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Zenek i Ania

Przywitaj się z innymi użytkownikami. Napisz coś o sobie i swoich zwierzakach.
Twórcza_Dusza
Użytkownik
Kontaktowanie:

Zenek i Ania

Postautor: Twórcza_Dusza » 13 maja 2013, 10:45

Witam wszystkich !!
Nazywam się Ania i za dwa tygodnie do mojego domu przybędzie Zenek. Zenek pochodzi z hodowli Super Star. Jakby ktoś mógł z chęcia bym posłuchała opinii na ich temat. Zdjęcie świniaczka znajduje się tutaj: http://msmsm.eu/forum/viewtopic.php?f=11&t=112
Co do wyposażenia klatka 80-tka ale to tylko na czas kiedy bd na zajeciach, na codzień świnka będzie poruszać się po domu, który jest zabezpieczony po wcześniejszych gryzoniach. No i wspólne wypady na łono natury, aby mogła pochasać w trawie.
Mam jednak jedno pytanie: Czy zamiast transportera może być wysoki koszyt wiklinowy wyłożony w środku czymś miękkim?

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
SPŚM
Użytkownik
Świnki morskie: dużo uratowanych:)
Kontaktowanie:

Re: Zenek i Ania

Postautor: SPŚM » 13 maja 2013, 13:52

Hodowli SuperStar? Chcesz opinię?
Otóż SPŚM ma dowody, że p. Padiasek owija w gazetę i żywcem mrozi świnki w zamrażarce. Chore, zbyt młode, starsze... tak, żeby minimalizować koszty leczenia. Prawdopodobnie uratowałaś tej śwince życie.

Obrazek

Awatar użytkownika
Mufeska
Użytkownik
Świnki morskie: Eska [*], Krówka, Limonka, Hetman, Muffin, Olek
Kontaktowanie:

Postautor: Mufeska » 13 maja 2013, 18:49

O jezu, naprawdę?! W takim razie dlaczego nadal jest w MSMŚM?
Aż się nie chce wierzyć... ludzie to bestie.

Śliczny Zenek, witamy na forum.

Obrazek
Krówka, Limonka, Hetman, Muffin, Olek.

Kiedyś kupię nóż i powyrzynam wszystkich wkoło, kupię nóż, zostawię tylko dwoje.

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 13 maja 2013, 19:11

Witamy na forum ;)
A jeśli chodzi o hodowli SuperStar, to SPŚM się za mnie wypowiedziała.
Też niestety o tym słyszałam.. :-(

Twórcza_Dusza
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Twórcza_Dusza » 13 maja 2013, 19:29

Wiecie co ja jeszcze nie wzielam tego swiniaczka to teraz nie wiem. Mały ma mieć pięć tygodni. Może lepiej zakupić jakiegoś w sklepie zoologicznym? Jestem z Lubliba może ktoś kogoś pileci

Awatar użytkownika
Avonis
Użytkownik
Świnki morskie: Kejt & Kamil
Kontaktowanie:

Postautor: Avonis » 13 maja 2013, 19:36

Sklepom na tym forum mówi się stanowcze nie! ;)
Nie wiem co bym zrobił, z jednej strony możesz małemu uratować życie, a z drugiej napędzić machinę finansową hodowcy, który według powszechnie panujących opinii dopuszcza się tak bestialskich czynów.
Jedno jest pewne, jeśli masz wybór hodowla a zoolog - wybierz hodowlę. Jeśli o mnie chodzi, to jeśli nie zależałoby mi na śwince rasowej, zdecydowałbym się mimo wszystko na adopcję.

"Pozostajesz na zawsze odpowiedzialny za to, co oswoiłeś." Antoine de Saint-Exupéry

Kejt - 08.12.2012 ♥
Kamil - 08.06.2013 ♥

Twórcza_Dusza
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Twórcza_Dusza » 13 maja 2013, 19:39

Zalezy mi na tym żeby świnka żyła. I chowała się w zdrowiu to terqz szczerze to sama nie wiem co mam robić. Zenek ma to coś w oku i niby faktycznie moge uratować mu życie. Zaraz zorientuje się w temacie adopcji w moim mieście.

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 13 maja 2013, 19:40

A może z innej hodowli, np. z Hanaville, ma bardzo dobrą opinie. Mam już zarezerwowaną tam świnkę, rasy Merino, za miesiąc będzie już u mnie :D
Nie bierz ze sklepu zoologicznego, nie masz pewności czy świnka która tam przebywa jest zdrowa, nie masz też pewności czy jest płci, której mówi sprzedawczyni. Panie w zoologach prawie w ogóle nie znają się na świnkach morskich.
Może się też okazać że będzie w ciąży.. :confused:

W Hodowlach wysyłają do różnych miast świnki. Ja będe miała świnkę, która przyjedzie do mnie aż z Poznania, do Gdyni.
Więc z transportem nie ma problemu, jak chcesz wiedzieć jak wygląda transport, i odbiór świnki, napisz do hodowczyni, z hodowli na którą się zdecydujesz, i ona Ci wszystko wytłumaczy. :)
Zobacz też adopcje świnek, ale jeśli zależy ci na rasowym świniaku, to polecam hodowle Hanaville ;)

Twórcza_Dusza
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Twórcza_Dusza » 13 maja 2013, 19:47

Mi jest obojętne czy to będzie milion ras w prosiaczku czy jedna błękitna krew :) Chce mieć świnkę na kolana :)

Konto usunięte

Postautor: Konto usunięte » 13 maja 2013, 19:52

Ja bym proponowała popatrzeć na świnki z hodowli Hanaville. ;)
Jeżeli nie zależy Ci na prośku, z rodowodem, to obejrz też adopcje :) Nie musi być w twoim mieście, z adopcji, też raczej nie ma problemu z transportem, ale pewna do końca nie jestem, żeby się upewnić trzeba by było się zapytać, zadzwonić, albo napisać e-mail :)

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Powitania”