Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Hałaśliwe noce

Rozmowy o oswajaniu, nawykach i zachowaniu świnek morskich.
Awatar użytkownika
surowka
Użytkownik
Świnki morskie: Mika, Fela, Franek (niestety oddany), Toffi [*]
Kontaktowanie:

Re: Hałaśliwe noce

Postautor: surowka » 26 maja 2013, 14:17

Mała świnka tzn. ile ma? Masz ją ze sklepu zoologicznego?

Awatar użytkownika

Zeko
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Zeko » 26 maja 2013, 14:20

tak ze sklepu zoologicznego

Awatar użytkownika
surowka
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: surowka » 26 maja 2013, 14:22

A ile ma? Być może została za wcześnie odstawiona od matki. Słyszałam o takich przypadkach w sklepach zoologicznych. Czy świnki normalnie je?

Zeko
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Zeko » 26 maja 2013, 14:23

tak
normalnie je

Zeko
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Zeko » 26 maja 2013, 14:24

z poidelka tez umie korzystać. mam pytanie tez takie
Moja Swinka jast mala i bardzo czesto sie drapie w nie ktorych miejscach ma lyse miejsca i sucha skure czy to normalne u malych swinek???

Awatar użytkownika
surowka
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: surowka » 26 maja 2013, 14:49

1. Nie dodawaj postu pod postem :) Widzę, że jesteś nowa/nowy także Ci mówię, że przy swoim poście w prawym, górnym rogu masz opcję "Zmień". Klikasz i dopisujesz.
2. Trzeba było od razu napisać, że świnki się drapie i ma łyse miejsca. Nie jest to normalnie u świnek w żadnym wieku. Najprawdopodobniej ma świerzbowca. Poczytaj sobie o tej chorobie. Jest to choroba skóry, świerzbowiec ryje tunele w naskórku świnki, dlatego nie widać go gołym okiem. Świnkę swędzi cała skóra, na skutek czego drapie się co powoduje suchość skóry i wypadanie włosa. Często się to zdarza w sklepach zoologicznych. Koniecznie idź ze świnką do weterynarza. Powinien on pobrać zeskrobinkę (kawałek skóry) do badania na obecność świerzbowca. Jeśli się potwierdzi to świnkę czeka 5-6 cotygodniowych zastrzyków. Od razu Cię uprzedzam, że jest to nieco kosztowna sprawa. Między innymi dlatego nie opłaca się kupować świnek w sklepach. Są tańsze niż w hodowlach a później i tak trzeba wydawać pieniądze na leczenie.

Paula
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Paula » 26 maja 2013, 18:17

Fafka123 pisze:Nie poznawaj chomika ze świnką! Świnka to nie jest wyrośnięta wersja chomiczka. Chomik ma silną szczękę i mógłby zranić świnkę. Zdarzają się wspaniałe przypadki kiedy to dwa zupełnie odmienne zwierzęta zaczynają się rozumieć jednak jeśli nie chcesz np. odkarmić jakiegoś malucha nie ma sensu łączyć tych zwierząt bo prawdopodobieństwo, że się zakolegują jest bliskie zera.

To predzej swinka chciala ugryzc chomika w lapke, kiedys juz to pisalam, chomik wlasnie jest bardziej przyjazny od swinki :)

Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 26 maja 2013, 20:50

Paula pisze:
Fafka123 pisze:Nie poznawaj chomika ze świnką! Świnka to nie jest wyrośnięta wersja chomiczka. Chomik ma silną szczękę i mógłby zranić świnkę. Zdarzają się wspaniałe przypadki kiedy to dwa zupełnie odmienne zwierzęta zaczynają się rozumieć jednak jeśli nie chcesz np. odkarmić jakiegoś malucha nie ma sensu łączyć tych zwierząt bo prawdopodobieństwo, że się zakolegują jest bliskie zera.

To predzej swinka chciala ugryzc chomika w lapke, kiedys juz to pisalam, chomik wlasnie jest bardziej przyjazny od swinki :)

Oj, to zależy od chomika, moja siostra miała takiego, który był agresywny jak rosomak, dobrze, że to małe było, bo by człowieka zabił…

Zeko, jeżeli masz problem ze świnką nie pisz w kilku tematach tego samego, tylko załóż sobie własny. Albo podepnij się pod temat opisujący takie same objawy.

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Paula
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Paula » 26 maja 2013, 22:18

nie no moj syrysjki, w ogole troche spory jest i z pyszczka szczurka troche przypomina, ale jest bardzo lagodny, nigdy mnie nie ugryzl :) Jak go kupilam byl juz duzy (byl w ciasnej klatce z 5cioma chomikami jak nie wiecej, taki sie wydawal tam smutny wiec go wzielam)
http://2.bp.blogspot.com/-qQbJtTuAadI/U ... CN8820.JPG Lucek :)
http://1.bp.blogspot.com/-VPEaGc2qw3w/U ... CN9975.JPG
http://3.bp.blogspot.com/-BUAfPUc71yw/U ... G_0372.JPG
http://1.bp.blogspot.com/-CyS2OOAo4sU/U ... G_1183.JPG
http://4.bp.blogspot.com/-MdviyRR8bwI/U ... G_1181.JPG :)

Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Asia909
Użytkownik
Świnki morskie: Tośka <33333
Neska <33333
Ś.P. Kubuś <333333 na zawsze w naszej pamięci!
Kontaktowanie:

Postautor: Asia909 » 27 maja 2013, 10:59

*.* śliczny chomcio. Prawie identyczny z moją ŚP. Chrumcią.
A jeśli chodzi o chomika i świnkę morska to zależy od charakterów. Moja kuzynka jak była mała (było to jakieś 10 lat temu) puszczała chomika z świnka morska na wybieg i się nie gryźli. :)

Zależy Ci na losie świnek morskich?
Planujesz mieć nowego podopiecznego?
Nie kupuj! Adoptuj!
ADOPCJE http://swinkimorskie.eu/adopcje.php
Jesteś zainteresowany adopcją? Pisz do mnie na PW lub na e-mail: [email protected]

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Zachowanie”