Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Mały mebloobgryzacz

Rozmowy o oswajaniu, nawykach i zachowaniu świnek morskich.
Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Mały mebloobgryzacz

Postautor: vagina_denata » 30 maja 2013, 15:11

Harley jest ostatnio bardzo niegrzeczną świnką i obgryza wszystko co mu wpadnie pod ryj.
Zabiera się za reklamówki, naczynia stojące na podłodze, za moje buty i co najgorsze - za meble. Od kilku dni namiętnie usiłuje zeżreć mi nogi od stołu i krzeseł. Czy ktoś z was ma pomysł jak temu zaradzić? Czy są jakieś preparaty np. zapachowe, które go do tego zniechęcą?

Rzeczy do tępienia sikaczy mu nie brakuje, daję chłopcom gryzaki melisowe, ma też drewnianą kulę - zabawkę (ją też gryzie).

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
SPŚM
Użytkownik
Świnki morskie: dużo uratowanych:)
Kontaktowanie:

Re: Mały mebloobgryzacz

Postautor: SPŚM » 31 maja 2013, 1:33

Ciężka sprawa, bo podłoże takiego zachowania może być różne. Może sobie chcieć dodatkowo zetrzeć ząbki, mimo gryzaków, co warto sprawdzić u weterynarza. A nuż trzonowce go uciskają.
Jeśli nie zęby są przyczyną, to może się nudzi? Kolegę ma? Świnka czasem może gryźć z samotności, czyli zwyczajnie z nudów. Najgorzej, jak to kwestia charakteru, bo będzie tak robić i już.
Odnośnie preparatów... jeśli są, to jest to zwykła chemia. Wiadomo, jak jest z chemią. Z naturalnych substancji nie powinny lubić smaku/zapachu:
- soku z cytryny
- czegoś ostrego
- czosnku.

Tylko, czy jest sens smarować tym meble? Nie wiem. My przywykliśmy :)

Obrazek

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 31 maja 2013, 14:45

Sprawdzę te zęby, ale prawdę mówiąc - wątpię. Wziąwszy pod uwagę jego miłość do siana i wszelkiej maści gryzaków jest prawie niemożliwe, żeby dorobił się przerostu.

Kolegę ma, bardzo się lubią ;)

Zauważyłam, że bierze się na nogi od stołu jak nie może znaleźć swojej ukochanej kuli z drewna, może tu tkwi przyczyna.

Awatar użytkownika
Mufeska
Użytkownik
Świnki morskie: Eska [*], Krówka, Limonka, Hetman, Muffin, Olek
Kontaktowanie:

Postautor: Mufeska » 31 maja 2013, 15:25

Tylko jeżeli chodzi o ten przerost, to nie musi on być spowodowany tym, że świnka nie ma na czym ścierać ząbków, tylko wadą zgryzu, która może się pokazać dopiero po pewnym czasie. Chociaż w tej sytuacji raczej by nie jadł.

Obrazek
Krówka, Limonka, Hetman, Muffin, Olek.

Kiedyś kupię nóż i powyrzynam wszystkich wkoło, kupię nóż, zostawię tylko dwoje.

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 1 czerwca 2013, 1:46

Ok, zajmę się tym. Mam nadzieję, że najbliższy mi wet ma odpowiednie akcesoria, bo nie chciałabym ciągnąć małego przez pół miast do np. Ogonka, bez pewności, że jest to potrzebne.
Ale tak z ręką na sercu naprawdę wydaje mi się to mało prawdopodobne: nie ma objawów typowych dla przerostu (nie ślini się, nic mu nie wycieka, je chętnie i tak jak zawsze, bobczy porządnie) i niespecjalnie ma warunki, żeby się takiej dolegliwości dorobić.

No i trzeba wziąć pod uwagę też fakt, że on zawsze coś podgryzał i niszczył - jak to była torebka po chrupkach albo szklanka stojąca na podłodze to pół biedy, tylko mnie motywował do sprzątania ;) Gorzej, że stołu z litego drewna nie schowam na półkę.

Awatar użytkownika
SPŚM
Użytkownik
Świnki morskie: dużo uratowanych:)
Kontaktowanie:

Postautor: SPŚM » 7 czerwca 2013, 17:35

I co u Meblożercy słychać? Ząbki w porządku?
Może faktycznie problem tkwi w braku kuli ;)

Obrazek

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 7 czerwca 2013, 20:40

Tak, ząbki ma zupełnie zdrowe. Ostatnio jakby okiełznał swoje niszczycielskie zapędy ;) Teraz z wielką namiętnością usiłuje gryźć nasz palce xD

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 12 czerwca 2013, 16:45

Aktualizacja: moja radość była przedwczesna. Harley nauczył się, że jak gryzie meble natychmiast otrzymuje nasze zainteresowanie i jedzenie (wabimy go żarciem, żeby przestał gryźć). I teraz jak chce jeść albo się bawić, albo po prostu zwrócić na siebie uwagę zaczyna przerabiać krzesła na trociny... On się stanowczo za szybko uczy :sly:
Wszystkie nogi od stołu i krzeseł mam pozawijane w jakieś szaliki, stare bluzki, fragmenty koców... wygląda to jakbym na głowę dostała.

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 12 czerwca 2013, 16:45

Aktualizacja: moja radość była przedwczesna. Harley nauczył się, że jak gryzie meble natychmiast otrzymuje nasze zainteresowanie i jedzenie (wabimy go żarciem, żeby przestał gryźć). I teraz jak chce jeść albo się bawić, albo po prostu zwrócić na siebie uwagę zaczyna przerabiać krzesła na trociny... On się stanowczo za szybko uczy :sly:
Wszystkie nogi od stołu i krzeseł mam pozawijane w jakieś szaliki, stare bluzki, fragmenty koców... wygląda to jakbym na głowę dostała.

Awatar użytkownika
Fafka123
Użytkownik
Świnki morskie: Harry (Harold) oraz Inu (Mopek) , dwa kochane czupiradła ♥♥♥
Kontaktowanie:

Postautor: Fafka123 » 12 czerwca 2013, 21:47

Ja mam podobny problem tyle, że z paśnikiem... Chłopcy obgryzają go w najmniej odpowiednich momentach (rano, podczas odrabiania lekcji). Nie wiem, może chcą abym zwróciła na nich uwagę wtedy kiedy mam najmniejsze szanse by to uczynić. Jeśli juz tak zaczęłam o tym paśniku powiem jeszcze, że Inu wchodzi do paśnika i nie wiem jak go tego oduczyć (paśnik jest po obu stronach odkryty). Mniejsza o to, że rozsypuje w koło siano ale boję sie po prostu, że stanie mu się krzywda. Jeśli nie tutaj napisałam podeślijcie linka do wątku ;)

Obrazek
Jest szał,łapki urywa, ogórki latają

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Zachowanie”