Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Twoja karma [Wątek zbiorczy o karmach]

Dział poświęcony prawidłowej diecie świnek morskich.
Luna24
Użytkownik
Świnki morskie: Luna
Kontaktowanie:

Re: Twoja karma [Wątek zbiorczy o karmach]

Postautor: Luna24 » 2 czerwca 2013, 11:35

Ja ostatnio kupiłam karmę Natural-Vit ŚWINKA MORSKA. 500g kosztuje ok. 8 zł. Jest to dość dużo, ale aktualnie nie mam jak kupić np. VL. Ogólnie z karmy jestem zadowolona, gdyż niesamowicie smakuje Lunie. W miseczce widać dno! :sleepy: http://animalpark.pl/gryzon/karmy/natur ... -500g.html To link do tej karmy. Skład: granulat 47%, suszone warzywa 20,5%, ziarna zbóż 16%, suszone owoce i zioła 14,5%, nasiona oleiste 2%.
Karma jak za taką cenę, już wspominałam ideałem nie jest, ponieważ ma 16% ziaren zbóż, jednak jest w miarę możliwa.

Świnka morska- takie małe stworzonko, a takie pocieszne :)

Mój blog:
http://inspiracjamoimparagrafem.blogspot.com/

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 2 czerwca 2013, 13:01

Ciekawa karma, zawiera dużo wit. C. Szkoda, że nie jest wyszczególnione co wchodzi w skład granulatu (podejrzewam, że tak jak w innych karmach produkty pochodzenia roślinnego).

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Awatar użytkownika
Patrycja
Użytkownik
Świnki morskie: Lilly:)
Kontaktowanie:

Postautor: Patrycja » 2 czerwca 2013, 13:02

karma nie najgorsza, mozna ja mieszać z karmami Cavia Nature lub Muesli, chodzi o to aby sama nie była podstawą w jadłospisie świnki ;)

Awatar użytkownika
surowka
Użytkownik
Świnki morskie: Mika, Fela, Franek (niestety oddany), Toffi [*]
Kontaktowanie:

Postautor: surowka » 2 czerwca 2013, 13:18

Ja też chciałam się poradzić, bo znowu kupiłam inną karmę niż zwykle ze względów finansowych. Na VL świnki muszą poczekać do 10 ;) Aczkolwiek zmieszałam tą nową karmę z tym co mi zostało z VL i widzę, że świnki chętnie jedzą. Co powiecie na temat składu? Zapomniałam dodać, że jest to karma Real Quality, jednak wyprodukowana przez Vitakraft. Za 600g kosztuje 5,99zł. Pisałam już o niej wcześniej, jednak tamta była Real Quality Balance, a ta jest Real Quality Power i wydaje mi się, że jest lepsza, chociażby dlatego że mam dużo mniej ziaren zbóż.
Załączniki
2013-06-02 12.56.00.jpg
2013-06-02 12.55.44.jpg

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 2 czerwca 2013, 13:44

Ma bardzo mało włókna i ubogi skład, na pierwszym miejscu ziarna zbóż. Moim zdaniem to słaba karma.

Patrycja pisze:karma nie najgorsza, mozna ja mieszać z karmami Cavia Nature lub Muesli, chodzi o to aby sama nie była podstawą w jadłospisie świnki ;)

Moim zdaniem ta karma spokojnie może być podstawą jadłospisu. Na oko ma skład lepszy od Muesli.

Awatar użytkownika
Patrycja
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Patrycja » 2 czerwca 2013, 14:22

vagina_denata pisze:Ma bardzo mało włókna i ubogi skład, na pierwszym miejscu ziarna zbóż. Moim zdaniem to słaba karma.

Patrycja pisze:karma nie najgorsza, mozna ja mieszać z karmami Cavia Nature lub Muesli, chodzi o to aby sama nie była podstawą w jadłospisie świnki ;)

Moim zdaniem ta karma spokojnie może być podstawą jadłospisu. Na oko ma skład lepszy od Muesli.

Vagina , piszesz że to słaba karma ma dużo ziaren a poniżej dodajesz że spokojnie może być jako karma podstawowa? nierozumię twojego toku myślenia.
Tak jak napisałam możesz śmiało pomieszać ją z inna lepszą mieszaną i będzie wtedy urozmaicona i dobra :)

Awatar użytkownika
Patrycja
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Patrycja » 2 czerwca 2013, 14:27

surowka pisze:Ja też chciałam się poradzić, bo znowu kupiłam inną karmę niż zwykle ze względów finansowych. Na VL świnki muszą poczekać do 10 ;) Aczkolwiek zmieszałam tą nową karmę z tym co mi zostało z VL i widzę, że świnki chętnie jedzą. Co powiecie na temat składu? Zapomniałam dodać, że jest to karma Real Quality, jednak wyprodukowana przez Vitakraft. Za 600g kosztuje 5,99zł. Pisałam już o niej wcześniej, jednak tamta była Real Quality Balance, a ta jest Real Quality Power i wydaje mi się, że jest lepsza, chociażby dlatego że mam dużo mniej ziaren zbóż.

myślę że nic złego sie nie stanie jak świnka będzie miała te karmę na jakiś czas.MOże nie jest rewelacyjna ale przecież od czasu do czasu mozna podać coś innego,w końcu jest przeznaczona dla świnki a nie dla psa np. ;)
Składnikami się zbytni nie przejmuj bo zauważyłam tutaj jak coś się zaproponuje to niektórzy od razu wytykajasame minusy karm.Tak jak pisałaś skoro ma to byc tylko jako karma zastepcza dopóki nie kupisz lepszej to śmiało możesz podać śwince :) :)

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 2 czerwca 2013, 18:34

Patrycja pisze:
vagina_denata pisze:Ma bardzo mało włókna i ubogi skład, na pierwszym miejscu ziarna zbóż. Moim zdaniem to słaba karma.

Vagina , piszesz że to słaba karma ma dużo ziaren a poniżej dodajesz że spokojnie może być jako karma podstawowa? nierozumię twojego toku myślenia.
Tak jak napisałam możesz śmiało pomieszać ją z inna lepszą mieszaną i będzie wtedy urozmaicona i dobra :)

"Słaba karma" odnosiło się do Vitakraft Real Quality, a pozostała część wypowiedzi (pod cytatem) do karmy Natural-Vit, która ma moim zdaniem naprawdę świetny skład jak na cenę 8 zł. :)

Nie pisz posta pod postem.

Awatar użytkownika
Patrycja
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Patrycja » 2 czerwca 2013, 18:54

a to ok ja źle zinterpretowałam twoją odpowiedź,przepraszam ;)

Awatar użytkownika
surowka
Użytkownik
Świnki morskie: Mika, Fela, Franek (niestety oddany), Toffi [*]
Kontaktowanie:

Postautor: surowka » 3 czerwca 2013, 10:59

Patrycja: Tak, to ma być karma tymczasowa. Zmieszałam ją z resztami VL Cavi Nature i świnki chętnie jedzą. Myślę, że jak tydzień na tej karmie "posiedzą" to nic im nie będzie, bo po 10 kupię znowu VL. A gdzie kupiłaś tą karmę Natural-Vit? Bo ja jej jeszcze nie widziałam.

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca