Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Kaszak u swinki morskiej

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
ewa12519
Użytkownik
Kontaktowanie:

Kaszak u swinki morskiej

Postautor: ewa12519 » 21 kwietnia 2013, 19:31

Witam. Mam świnkę ma 2 lata i miesiąc zauważyłam u niej guza po prawej stronie przy zadku na początku był mały ale później się powiększył i był dość spory i zrobiła się dziura ze strupem. Poszłam z nią do weterynarza. Pani weterynarz powiedziała ze to kaszak i wycisnęła zawartość. Guz się zmniejszył, co prawda jeszcze jest ale powiedziałabym ze to opuchniecie po tym guzie i jakby skora tak nabrzmiała. Dostała świnka preparat do wstrzykiwania w dziurę która się zrobiła.I miałam wstrzykiwać to przez 2 dni i pokazać się na wizytę kontrolna. Właśnie dzisiaj poszłam , i lekarz powiedział ze się zrobił kawałek martwicy i ze to może odpaść i będzie się gorzej goiło. Wstrzyknął jej znowu preparat taki bardziej oleisty na gojenie ran i mam jej to podawać przez 7 dni wystraszy po kropli w dziurę. A i weterynarz kazał się w ciągu tygodnia pokazać z prosiaczkiem..Powiedział ze duże są szanse ze odpadnie ta martwa skora. Boje się żeby nie było gorzej i żeby wygoiła się ta rana bo strasznie to przezywam. Może ktoś miał taka sytuacje i może coś doradzić albo wypowiedzieć się na ten temat. Świnka zachowuje się tak samo jak przed kaszakiem tak i teraz.

Awatar użytkownika

mike101
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Kaszak u swinki morskiej

Postautor: mike101 » 20 czerwca 2013, 20:33

Moja 4 letnia Sheesha niestety zmarła tuż po operacji wycięcia kaszaka. Weterynarz stwierdził że było wszystko dobrze po operacji ale nagle po wybudzaniu się z narkozy świnka zwróciła treść pokarmową i po godzinie umarła :(

Awatar użytkownika
nugatka
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: nugatka » 20 czerwca 2013, 21:01

Jak zwróciła treść pokarmową, skoro świnki nie wymiotują?

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 20 czerwca 2013, 21:51

Nie wymiotują w sensie wymiotów, ale sam zwrot treści pokarmowej jest możliwy - tyle, że to najprawdopodobniej ostatnia czynność w życiu świnki. Myślę, że to mogło być coś analogicznego do "wymiotów" konia, które pojawiają się gdy dojdzie to bardzo poważnego uszkodzenia żołądka i zwiastują szybką śmierć zwierzęcia.

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.