Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

brudasek

Rozmowy o oswajaniu, nawykach i zachowaniu świnek morskich.
Awatar użytkownika
patka1307
Użytkownik
Świnki morskie: Kuba, urodzony w styczniu 2013 roku
Kontaktowanie:

brudasek

Postautor: patka1307 » 22 czerwca 2013, 15:12

Przed kupieniem świnki morskiej dużo o nich czytałam. W większości artykułów było napisane, że świnki to mądre i czyste zwierzątka i zazwyczaj załatwiają się w jedno miejsce.
Mam świnkę, która ma pół roku, dopiero jest u mnie lekko ponad tydzień a już widzę że moja świnka to brudasek. Siuśki i kupy są po całej klatce w różnych miejscach. Kupiłam jakieś 3 dni temu jej domek, niestety załatwia się w nim (siusiu i kupa) dosłownie pod siebie. 2 razy dziennie zbieram zmoczone trociny i zbieram kupki, bo jakbym tego nie zrobiła, przy takich upałach jakie teraz mamy czuć nieprzyjemny zapach mokrych trocin. Wszystkie trociny i siano zmieniam co 2 dni.
Mam pytanie, czy świnka nauczy się porządku i zacznie załatwiać się w jedno miejsce? Czy ja mogę jakoś ją tego nauczyć?

Jestem Patrycja. Od niedługiego czasu jestem posiadaczką gładkowłosej świnki- Kuby.

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Re: brudasek

Postautor: vagina_denata » 22 czerwca 2013, 18:01

Niestety artykuły kłamały. Mimo całej mojej miłości do świnek muszę przyznać, że to koszmarne brudasy. Załatwiają się tam gdzie siedzą, zasikują swoje legowiska i hamaki, jedzenie włóczą po całej klatce, wywalają karmę z miski... Raz miałam świnkę, która jak porządny obywatel załatwiała się tylko w rogach klatki, ale to był chlubny wyjątek, nie reguła.
Jedyne co możesz zrobić to trzymać siano tylko i wyłącznie w paśniku (nie można go traktować jako ściółki) i zamienić trociny na pellet drewniany (np. Pinio), bo one mocniej chłoną mocz i zapachy.

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Awatar użytkownika
Asia909
Użytkownik
Świnki morskie: Tośka <33333
Neska <33333
Ś.P. Kubuś <333333 na zawsze w naszej pamięci!
Kontaktowanie:

Re: brudasek

Postautor: Asia909 » 22 czerwca 2013, 22:01

Szczerze powiedziawszy to tez zalezy od charkteru. Moj sp. Kubus byl brudasem, sral gdzie popadnie ale tylko w klatce. Za to Tosia i Neska nie. One zalatwiaja sie w jednym miejscu i nie osikuja swoich akcesorii w klatce. ;)

Zależy Ci na losie świnek morskich?
Planujesz mieć nowego podopiecznego?
Nie kupuj! Adoptuj!
ADOPCJE http://swinkimorskie.eu/adopcje.php
Jesteś zainteresowany adopcją? Pisz do mnie na PW lub na e-mail: [email protected]

Wróć do „Zachowanie”