Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Kuba- strach poza klatką

Rozmowy o oswajaniu, nawykach i zachowaniu świnek morskich.
Awatar użytkownika
patka1307
Użytkownik
Świnki morskie: Kuba, urodzony w styczniu 2013 roku
Kontaktowanie:

Kuba- strach poza klatką

Postautor: patka1307 » 28 czerwca 2013, 11:12

Od jakiegoś czasu wypuszczam Kube z klatki. Kłade go na dywanie niedaleko klatki (stoi na podłodze). Pierwsza reakcja Kuby to oczy jak 5zł, bezruch, a nagle siup i do klatki leci jak szalony. Tak jest od kilku dni, wypuszczam go codziennie, ale boi się otoczenia, woli siedzieć w klatce. Wczoraj położyłam na talerzyku nać pietruszki by go zachęcić do spędzenia czasu poza klatką ale nie pomogło. Widze, że nie jest jeszcze oswojony. Dam mu czas jeszcze, bo dopiero lekko ponad 2 tygodnie jest u nas. Nie chce, żeby siedział cały czas w klatce, chce żeby sobie spacerował po pokoju.
Proszę o jakieś rady w tej kwestii, co zrobić by przyzwyczaić malucha do nowej sytuacji ?

Jestem Patrycja. Od niedługiego czasu jestem posiadaczką gładkowłosej świnki- Kuby.

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Laraine
Użytkownik
Świnki morskie: Nadia, Neska, Zuza

Re: Kuba- strach poza klatką

Postautor: Laraine » 28 czerwca 2013, 12:15

Dokładnie to co robisz, czyli codziennie wyjmować go z klatki. Jak najczęściej brać go na ręce, żeby się do Ciebie jeszcze bardziej przekonał. No i uzbroić się w cierpliwość :)

Wolontariuszka Stowarzyszenia Pomocy Świnkom Morskim
Nie kupuj. Adoptuj!

Awatar użytkownika
alvantis
Użytkownik
Świnki morskie: Dunia [*], Łatek 1 [*], Łatek 2 [*], Pako [*], Tofik [*] , Mientus [*], Alfie, Crispy
Kontaktowanie:

Re: Kuba- strach poza klatką

Postautor: alvantis » 28 czerwca 2013, 12:48

Ja także Tofika codziennie biorę na ręce, a jak jest w klatce czy na dywanie to złapać go nie mogę xD

OD 14.04.18r. ZE MNĄ:
Alfie i Crispy