Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Jaki sok do ANTYBIOTYKU dla świnki morskiej? PILNE

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
BlumeiCaviaOlek
Użytkownik
Świnki morskie: Blumei Cavia Olek
Kontaktowanie:

Jaki sok do ANTYBIOTYKU dla świnki morskiej? PILNE

Postautor: BlumeiCaviaOlek » 17 lipca 2013, 0:07

Witam
po powrocie z wczasów zauważyłem opuchniętą nóżkę mojej świnki. Od razu została zawieziona do weta, gdzie zdiagnozowano ropne zapalenie podeszwy, podano nam antybiotyk w tabletkach, który trzeba rozcieńczać z jakąś cieczą i podawać pipetką do pyszczka. Czy można rozcieńczać tabletki z jakimś sokiem z kartonu np. porzeczkowym? Kiedyś weterynarz wspominał coś o Kubusiu? A może można wycisnąć jakiś sok własnoręcznie? Pomijając marchewkowy. Nawet nie tknie marchewki... Proszę o szybką pomoc, ponieważ rano muszę podać antybiotyk, a nie mam za bardzo jak.

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Re: Jaki sok do ANTYBIOTYKU dla świnki morskiej? PILNE

Postautor: vagina_denata » 17 lipca 2013, 0:25

O rany, już bardziej chyba wam nie mógł skomplikować życia. Leki zawsze rozpuszcza się w czystej wodzie i tu też bym tak postąpiła - podejrzewam, że weterynarz zasugerował sok, po to, żeby świnka chętniej piła, ale ona i tak nie będzie tego chciała brać. Sugeruje tez dać sobie spokój z pipetą i podawać lek strzykawką bez igły, to jest dużo wygodniejsze i szybsze.

Skoro świnka ma pododermatitis pamiętaj o utrzymaniu maksymalnej czystości w klatce na czas leczenia, sprzątać trzeba minimum raz dziennie, świnka powinna przebywać na miękkim podłożu, więc żwirki i granulaty nie wchodzą w grę.
Wspomagająco można smarować łapki maścią z witaminą A. No i trzeba być gotowym na długie leczenie, nawet kilkutygodniowe.

Tu masz bardzo fajny i obszerny artykuł na temat dolegliwości świniaka.

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

BlumeiCaviaOlek
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: BlumeiCaviaOlek » 17 lipca 2013, 0:40

Super, bardzo dziękuję za odpowiedź ;) Tak więc jutro lecimy z czystą wodą i strzykawką :) Świnka przez całe leczenie jest utrzymywana na ręcznikach, które po każdym oddaniu moczu wymieniam na czyste. Co do opatrunku prosiaczek cały czas chodzi w "paputku" z maścią ściągającą ropę w jedno miejsce :)

Awatar użytkownika
nugatka
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: nugatka » 17 lipca 2013, 9:49

Wygodniej Ci będzie kupić podkłady higieniczne Seni (albo innej firmy) w aptece, które działają jak Pampers, wchłaniają mocz, a powierzchnia pozostaje sucha, są różne wymiary tych podkładów, zapytasz w aptece to wszystko Ci powiedzą i wybierzesz sobie ten rozmiar który Ci pasuje. Jaki antybiotyk dostaje świnka? Żadnych Kubusiów i tego typu soków nie podawaj. Możesz kupić soczek jednodniowy Marvit i w tym rozcieńczać lek (ale musiałbyś co dzień kupować nowy) http://www.marwit.pl/.

BlumeiCaviaOlek
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: BlumeiCaviaOlek » 17 lipca 2013, 11:34

Też myślałem o matach wchłaniających mocz i chyba je zakupię :) A co sądzicie o podłożu bawełnianym (polecił mi to weterynarz ze względu na miękkość)? Świnka dostaje Zobuxa (nie wiem jak to się odmienia)+ dostała jeszcze dwa razy (nie wiem czy będzie dostawała więcej) w zastrzyku.

Awatar użytkownika
MajaB
Użytkownik
Świnki morskie: Chrumcia z dzieciaczkami [*] 1993-1994
Korasek [*] 1999-2003
Chips [*] 2007-2013
Kontaktowanie:

Postautor: MajaB » 17 lipca 2013, 12:36

Soki owocowe zmieniają skład działania leku. Mogą je albo wzmocnić albo osłabić zarówno jedno i drogie może być groźne dla świnki. Mogą także spowodować reakcje uczuleniowe, doprowadzając nawet do zaburzeń oddychania. Podobnie jest u ludzi leki zawsze z czystą wodą! Dodatkowo załatw sobie u wtea probiotyk, antybiotyk podajesz rano probiotyk wieczorem. najlepiej w odstępach 12 godzinnych.

BlumeiCaviaOlek
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: BlumeiCaviaOlek » 17 lipca 2013, 12:50

Probiotyki również dostaje. Weterynarz powiedział, że świnka z ochotą będzie piła Lacti i ten właśnie mam zamiar podawać.

Awatar użytkownika
MajaB
Użytkownik
Świnki morskie: Chrumcia z dzieciaczkami [*] 1993-1994
Korasek [*] 1999-2003
Chips [*] 2007-2013
Kontaktowanie:

Postautor: MajaB » 17 lipca 2013, 12:56

Provita jest bardzo dobrym probiotykiem przeznaczonym specjalnie dla zwierząt, skład bakterii jakie zawiera różni się nieco od tych które przyjmują ludzie np w postaci Lakcidu. Ale ja też swojej śwince podawałam Lakcid jak miała biegunki. Po ostatnim długotrwałym leczeniu antybiotykami zainwestowałam właśnie w Provite. Droższy ale efekty wydawały mi się znacznie lepsze. Dodam, że przenosiłam ten probiotyk do mniejszej strzykawki bo aplikator w którym się znajduje jest dosyć niewygodny w podawaniu tego preparatu świnkom.

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 17 lipca 2013, 16:14

Podłoże bawełniane do mnie nie przemawia, musiałbyś je prać ze dwa razy dziennie. Natomiast podłady higieniczne są godne polecenia.

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Awatar użytkownika
nugatka
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: nugatka » 17 lipca 2013, 18:30

MajaB pisze:Soki owocowe zmieniają skład działania leku. Mogą je albo wzmocnić albo osłabić zarówno jedno i drogie może być groźne dla świnki. Mogą także spowodować reakcje uczuleniowe, doprowadzając nawet do zaburzeń oddychania. Podobnie jest u ludzi leki zawsze z czystą wodą! Dodatkowo załatw sobie u wtea probiotyk, antybiotyk podajesz rano probiotyk wieczorem. najlepiej w odstępach 12 godzinnych.

A skąd masz takie informacje? Owszem, soki CYTRUSOWE (grejpfrutowy, pomarańczowy) wpływają na działanie leków, ale nie marchewkowy... Między antybiotykiem a probiotykiem wystarczy 2godzinna przerwa. Najpierw antybiotyk, a za co najmniej 2 godziny probiotyk.

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca