Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Twoja karma [Wątek zbiorczy o karmach]

Dział poświęcony prawidłowej diecie świnek morskich.
Awatar użytkownika
Laraine
Użytkownik
Świnki morskie: Nadia, Neska, Zuza

Re: Twoja karma [Wątek zbiorczy o karmach]

Postautor: Laraine » 14 lipca 2013, 10:15

W Niemczech jest tylko ta pierwsza, druga nie jest dostępna ani w Niemczech z tego co mi wiadomo, ani w Polsce.
Tą pierwszą można dostać tylko w drogerii DM. Nie pamiętam dokładnie ceny, wiem, że 2€ z czymś, w każdym razie nie więcej niż 3€. Opakowanie ma 600g.

Wolontariuszka Stowarzyszenia Pomocy Świnkom Morskim
Nie kupuj. Adoptuj!

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Mufeska
Użytkownik
Świnki morskie: Eska [*], Krówka, Limonka, Hetman, Muffin, Olek
Kontaktowanie:

Postautor: Mufeska » 14 lipca 2013, 10:36

Ja miałam tego Excela, Laraine, i moim baaardzo posmakował, jest bardzo fajny. Tylko właśnie, nie ma go w Polsce, kupiłam go, kiedy byłam na wycieczce w Londynie :c Był stosunkowo tani, bo kosztował bodajże 6 funtów za 2 kilo. Będziesz go zamawiała z jakiejś strony internetowej, czy jak?

Obrazek
Krówka, Limonka, Hetman, Muffin, Olek.

Kiedyś kupię nóż i powyrzynam wszystkich wkoło, kupię nóż, zostawię tylko dwoje.

Awatar użytkownika
Toffikowa25
Użytkownik
Świnki morskie: • toffik • razem od 30.08.11 •
Kontaktowanie:

Postautor: Toffikowa25 » 14 lipca 2013, 14:58

nie wiem czy dobrze zrobiłam kupując karmę vl cavia cripsy i granulat z vitapola, pomieszałam to i smakuje Toffikowi, no ale to Vitapol... śmieć... ale problem jest w tym, że mój Toffik strasznie lubi granulat :distrustful: i każdą karmę jaka kupię, która jest podobna do cavia cripsy muszę wyrzucać.. bo Toffik nie lubi ziaren, pestek i tych ,,kolorowych kółek" :wacko:

Obrazek

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 14 lipca 2013, 17:58

To kupuj mu granulat np. VL Cavia Pro, albo VL Cavia Complete.

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Awatar użytkownika
Laraine
Użytkownik
Świnki morskie: Nadia, Neska, Zuza

Postautor: Laraine » 14 lipca 2013, 18:12

Mufeska, nie, znajoma akurat jest w Anglii na wakacjach i mi przy okazji kupiła paczkę 2 kg :) mam nadzieję, że moim świnkom też posmakuje :)
Toffikowa25, tylko się cieszyć, że śwince granulat smakuje. Kup mu VL Complete, Pro, albo np. Timę Mega C, JR Farm Grainless, Greenwoods, Supreme Science.

Wolontariuszka Stowarzyszenia Pomocy Świnkom Morskim
Nie kupuj. Adoptuj!

Awatar użytkownika
DaveTheGuineaPig
Użytkownik
Świnki morskie: Dave
Kontaktowanie:

Postautor: DaveTheGuineaPig » 15 lipca 2013, 3:43

Excel w UK kosztuje 5 funtów za 2kg, a przynajmniej ja tyle ostatnio płaciłam w Pets at Home. Porzeczka i oregano chyba najpopularniejsze ale ja mam aktualnie nuggetsy z miętą i mój Dave wydaje się zadowolony. Teraz mamy dosyć ciepło w UK (25-30 stopni) i Dave nie je za bardzo warzyw i owoców tylko właśnie nuggetsy, siano i wode, nie wiem skąd mu się to wzięło bo ja wręcz odwrotnie jem :yes:
Jak macie możliwość kupić Excel (sklepy internetowe, znajomi, ebay) to ja polecam (a raczej Dave poleca :D).

Awatar użytkownika
sensitiveeee
Użytkownik
Świnki morskie: Kubuś i Filo
Kontaktowanie:

Postautor: sensitiveeee » 24 lipca 2013, 13:30

Ja polecam zdecydownie Cavia Nature. Świnki zajadają się tą karmą, uzależniły się od niej bo wyżerają do ostatniego ziarenka :D

Obrazek

Awatar użytkownika
kin28
Moderator
Świnki morskie: Gizmula [*] Daisy [*] Coco [*] Ada [*] Lilo
Kontaktowanie:

Postautor: kin28 » 24 lipca 2013, 13:51

My ciągle nie natrafiłyśmy na karmę idealną xD Bo świnie wolą granulaty, ale i tak zawsze którejś coś nie smakuje. Ogółem Daisy jest mało wybredna, to zje wszystko, ale te dwie panny.. :distrustful: Cavia Pro nie podchodzi Adzie, a Complete Gizmuli. Supreme Science i Beaphar Care + są drogie.. :wacko: Cavia Nature zostaje połowa w misce tak jak cała reszta takich mieszanek... No i weź tutaj kup dobrą :wacko: Moje też mają mieszany granulat z Vitapolu, bo go kochają, ale jednak rzadko im daje, bo ten skład... :confused:

Świnka to zwierzątko bardzo towarzyskie, znakomicie czuje się w towarzystwie pokarmu.

Awatar użytkownika
Dorotka
Użytkownik
Świnki morskie: Whisky
Kontaktowanie:

Postautor: Dorotka » 24 lipca 2013, 15:02

Mój Whisky zanim trafiliśmy na tą jedyną karmę-granulat, dostał VL Cavia Nature i VL Cavia Crispy Muesli i coś jeszcze z VL, ale nawet ruszyć tego nie chciał... Uwielbia Crispy Pellets :) czasem dodaje mu troszkę VL Snack Nature Fibres i mieszam z granulatem :)

Olivianna
Użytkownik
Świnki morskie: Askja
Colima
Kontaktowanie:

Postautor: Olivianna » 24 lipca 2013, 19:14

a moje prosiaczki właśnie tego granulatu jeść nie chcą.. jaki by nie był to im nie podchodzi. Ale osobiście każdemu poledam Calvia Nature, nie jest aż tak droga, skład ma dobry, świnkom smakuje. Crispy Muesli nie jest już takie dobre, ma dużo ziaren, zawsze na koniec paczki sporo ich zostaje. Tańsza, ale gorsza.

Obrazek

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca