Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Transportery

Miejsce na tematy związane ze świnkami, ale niepasujące do powyższych forów.
Olivianna
Użytkownik
Świnki morskie: Askja
Colima
Kontaktowanie:

Transportery

Postautor: Olivianna » 28 lipca 2013, 10:36

Nie mogłam doszukać się tematu odnośnie transporterów. Mam problem, planuję zakup trzeciej świnki (mam do tego warunki), ale jeżdżę do rodziców na święta i inne okazje (500km pociągiem). Mam dość spory transporter (większego nie mogłam znaleźć) na dwie świnki pasuje, ale na 3 to już przesada. I zastanawiam się co teraz? Czy kupić mniejszy i jedna świnka będzie jeździła z moim chłopakiem (on ma u siebie klatkę taką z 60-80 cm, nie pamiętam dokładnie), czy kupić innego typu transporter taki mięciutki, który ma możliwość przewieszenia go przez ramię. Ale co zimą, gdy temp spadnie poniżej 0? W plastikowym mają cieplutko, sianko i w ogóle, ale boję się, że takie materiałowy zaraz będzie zasikany i nie będzie aż tak ciepła trzymał. Nie mam wyboru i świnki muszę ze mną jeździć, nie boją się drogi ani nic. Czy są może transportery na tyle duże żeby pomieścić 3 prosiaczki? Ale trzeba wziąć pod uwagę, że prócz świnek jest jeszcze walizka, torebka, plecak z lapkiem. Proszę o pomoc.
ps. taki transport odbywa się co miesiąc-dwa.

Obrazek

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Re: Transportery

Postautor: vagina_denata » 28 lipca 2013, 10:59

Zawsze możesz zainwestować w transporter przeznaczony dla psów czy większych kotów. Albo zrobić go samodzielnie z plastikowego pudła (na narzędzia, kuchennego, na zabawki), ktoś już kiedyś wrzucał zdjęcia takiego.

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Olivianna
Użytkownik
Colima
Kontaktowanie:

Postautor: Olivianna » 28 lipca 2013, 13:44

oj.. boję się kombinować, może faktycznie kupię coś dla piesków.. ale.. no właśnie zawsze musi być jakieś ale
Nie widziałam ni takiego, na tyle dużego, co byłoby otwierane od góry, a nie ukrywam, że to jest znacznie wygodniejsze. Z takiego z bocznym otwarciem wysypuje się siano, a wiadomo, że to już jest problem.

Obrazek

Awatar użytkownika
Lucky
Użytkownik
Świnki morskie: Lucky[*]
Kontaktowanie:

Postautor: Lucky » 28 lipca 2013, 17:08

viewtopic.php?f=80&t=5428&hilit=transporter może coś takiego, tylko wieksze? : )

"jeżeli nie potrafisz kochać, nie dawaj innym nadziei na miłość."
http://besty.pl/2464423

Olivianna
Użytkownik
Colima
Kontaktowanie:

Postautor: Olivianna » 28 lipca 2013, 19:04

To jest super! większe.. no i z rączką.. kurcze.. tak myślę skąd tą rączkę zrobić.. ale pokombinuje :) dzięki wielkie za pomysł :)

Obrazek

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 28 lipca 2013, 19:35

Lucky pisze:http://forum.cavia.pl/viewtopic.php?f=80&t=5428&hilit=transporter może coś takiego, tylko wieksze? : )

O właśnie o tych zdjęciach pisałam :)
A rączkę możesz zrobić bardzo prosto: na bocznych ściankach wycinasz dwa prostokątne otwory, tak aby zrobić miejsce do zaczepienia paska materiału, kupujesz taśmę poliestrową (są bardzo wytrzymałe, można je spotkac np. na paskach plecaków), opalasz końce taśmy żeby się nie pruła, przeciągasz przez wycięty zaczep, zszywasz. Tadam :)

Olivianna
Użytkownik
Colima
Kontaktowanie:

Postautor: Olivianna » 28 lipca 2013, 20:20

A 3 świnki utrzymają się na takiej taśmie? Tego się najbardziej obawiam.. nie chcę by stała się im krzywda.. ale chyba skuszę sięna ten pomysł, będzie najtaniej i najwygodnej przewozić małe :)

Obrazek

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 28 lipca 2013, 21:48

Jeżeli dobrze ją zszyjesz to bez problemu, paski z poliestru są naprawdę mocne. Ta do której dałam link ma wytrzymałość do 4 ton, więc 4 kg świnek tez utrzyma :p Tylko trzeba ją mocno zszyć, wiele razy powtarzając ściegi.

Olivianna
Użytkownik
Colima
Kontaktowanie:

Postautor: Olivianna » 28 lipca 2013, 21:51

mhm.. ręcznie da radę to zrobić. Nie bardzo wiem czym zrobić te dziury.. nie mam wiertarki gwoździem i tłuczkiem do mięsa?

Obrazek

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 28 lipca 2013, 22:03

Hmm, myślę, że prędzej czubkiem noża i małym młotkiem (albo tłuczkiem, tylko delikatnie). Zależy jaki plastik kupisz. Można też wytopić dziury rozgrzanym metalem np. drutem, ale bardzo łatwo się poparzyć i trochę to śmierdzi.

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Ogólnie”