Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Cześć :)

Przywitaj się z innymi użytkownikami. Napisz coś o sobie i swoich zwierzakach.
Awatar użytkownika
Narss
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Cześć :)

Postautor: Narss » 5 sierpnia 2013, 18:01

O sprzątaniu w klatce to ja już tyle się naczytałam, że na pewno nie pachniałoby nieprzyjemnie ;) A świnki to ponoć najczystsze z gryzoni (?) bo moje chomiki czasami pachniały niezbyt ładnie, ale jakoś mamie to nie przeszkadzało. Z resztą świnka będzie w moim pokoju i to ja musiałbym jeśli już znosić przykre zapachy :P
alvantis - musiałaś jakoś przekonywać swoich rodziców do świnki?

Just live your life

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
alvantis
Użytkownik
Świnki morskie: Dunia [*], Łatek 1 [*], Łatek 2 [*], Pako [*], Tofik [*] , Mientus [*], Alfie, Crispy
Kontaktowanie:

Postautor: alvantis » 5 sierpnia 2013, 18:22

Narss - nie, moja mama po prostu lubi świnki morskie i tylko musiałam ją i tatę prosić. ;) W swoim życiu prosiłam tylko 3 razy o świnkę (o Łatka 1,Tofika i Pako) bo inne dostałam w prezencie bo nie raz wspominałam że chciałabym mieć jakieś zwierzątko.
powiem Ci tyle że ja np. tych zapachów nie czuję, a jak goście do mnie wejdą do pokoju to mówią od razu że wali, a ja mówię że ja nic jakoś nie czuję :p
jak trochę pobędziesz w smrodku to się przyzwyczaisz do niego i nic czuć nie będziesz :p

OD 14.04.18r. ZE MNĄ:
Alfie i Crispy

Awatar użytkownika
Narss
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Narss » 5 sierpnia 2013, 18:27

alvantis - Dla mnie nie ważne czy prosiaczek śmierdzi czy nie, ja po prostu jak zobaczyłam je w zoologicznym jak skaczą i się bawią, a potem zaczęłam o nich czytać to się zakochałam :love4: Moja mama ogólnie zwierzęta lubi, sama miała kiedyś chomiki i dlatego zgodziła się na moje, ale o świnkach nic nie wie i pewnie stąd ta niepewność ;) Gorzej tatę przekonać, no ale wiadomo - najpierw nie chce, a potem będzie rozpieszczać ;-)

Just live your life

Awatar użytkownika
alvantis
Użytkownik
Świnki morskie: Dunia [*], Łatek 1 [*], Łatek 2 [*], Pako [*], Tofik [*] , Mientus [*], Alfie, Crispy
Kontaktowanie:

Postautor: alvantis » 5 sierpnia 2013, 18:50

Narss - u mnie z tatą jest gorzej bo on nie za bardzo lubi zwierzęta -.- aktualnie staram się o 3 świnkę morską dla towarzystwa dla Pako bo nie chcę go trzymać samego gdy on nie jest aspołeczny no i niestety na razie rodzice się nie zgadzają.Ja się zakochałam w świnkach morskich gdy dostałam od mojego biologicznego taty pierwszą świnkę morską, on dostał ją od kolegi z pracy i była już stara, żyła ze mną ok 2 lata już nie pamiętam bo miałam wtedy chyba 5 albo 6 lat.I od tamtego czasu u mnie musi zawsze być choć jedna świnka, w 2012r. dopiero postanowiłam posiadać 2 świnki.W przyszłości jeśli nie uda mi się z hodowlą rasowych świnek morskich to chcę mieć 4 lub 5 świnek :) cały pokój bym na nie przeznaczyła :D + do tego chomiczek i 1 lub 2 psy, zależy ile zarabiać będę :p
Powiedz mamie że to wspaniałe zwierzątka albo choćby pokaż jej jakieś wpisy o zaletach ich czy coś w tym stylu ;)

OD 14.04.18r. ZE MNĄ:
Alfie i Crispy

Awatar użytkownika
Narss
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Narss » 5 sierpnia 2013, 18:57

alvantis - pokazywałam mamie filmiki na youtube, jak 3 świnki jedzą ogórka i tym przekonałam ją dość do świnek :) Dużo też o świnkach mówię, nie tylko ja ale też mój brat, który również chce świnkę :D Ja w przyszłości też chcę mieć więcej świnek, ale już teraz nie mogę wytrzymać, po prostu muszę wywalczyć posiadanie prosiaczka :rolleyes:
A jak dużą masz klatkę dla jednej świnki?

Just live your life

Olivianna
Użytkownik
Świnki morskie: Askja
Colima
Kontaktowanie:

Postautor: Olivianna » 5 sierpnia 2013, 19:24

planowo długość 80 cm, dla dwóch 100 cm..więc to tylko 20 cm różnicy
Taka klatka trochę kosztuje, ale używaną można kupić już za 60 zł.Najprościej mamę filmikami przekonać.. i to nie tylko jak jedzą, ale jak się bawią, bo to wygląda na prawdę rozkosznie :p
I im więcej będziesz mówiła tym szybciej będziesz mieć prosiaczki.. mojej mamie marzył się pies po tym jak Reksio odszedł tata nie chciał o tym słyszeć tak gadała, że nie miał wyboru :p a wiadomo, że dzieciom się ulega :p

alvantis zauważyłam, że jesteś z Poznania kupiłaś świnkę w zoologu? można wiedzieć w którym?

Obrazek

Awatar użytkownika
alvantis
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: alvantis » 5 sierpnia 2013, 22:47

Narss - Tofik ma 2 połączone klatki i wychodzi więcej niż 80 cm bo jedna ma 60 cm a druga 50 cm ;)
Pako mieszka w klatce 100 cm

Olivianna - Tofik i Pako są z zoologa ;) Mogę Ci napisać na pw jeśli chcesz ;)

OD 14.04.18r. ZE MNĄ:
Alfie i Crispy

Awatar użytkownika
Asia909
Użytkownik
Świnki morskie: Tośka <33333
Neska <33333
Ś.P. Kubuś <333333 na zawsze w naszej pamięci!
Kontaktowanie:

Postautor: Asia909 » 6 sierpnia 2013, 10:28

Mocz swinek NIC nie smierdzi. To predzej podloze na ktorym przebywa. Myszy smierdza. Owszem. Ja teraz adoptuje jedna mysz i boje sie ze rodzice wystawia mi walizki za drzwi jak sie dowiedza ze smierdzi xd Chomik smierdzi takze :) ale swinka nic. Jesli podajesz karme z wyciagiem z juki (karmy z VL) to jeszcze mniej czuc swinke :)

Zależy Ci na losie świnek morskich?
Planujesz mieć nowego podopiecznego?
Nie kupuj! Adoptuj!
ADOPCJE http://swinkimorskie.eu/adopcje.php
Jesteś zainteresowany adopcją? Pisz do mnie na PW lub na e-mail: [email protected]

Awatar użytkownika
alvantis
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: alvantis » 6 sierpnia 2013, 11:22

Zgadzam się z Asią ja podaję karmy VL i nic nie czuję ich moczu tylko trociny jak nasiąkną to śmierdzą

OD 14.04.18r. ZE MNĄ:
Alfie i Crispy

Awatar użytkownika
Fionka
Użytkownik
Świnki morskie: Iga, Tosia & Tosiek :)
Kontaktowanie:

Postautor: Fionka » 6 sierpnia 2013, 12:36

Dokładnie jak się systematycznie wymienia trociny w klatce i podaje dobrą karmę to nie ma mowy o śmierdzeniu :) a jak świnka śmierdzi to wina właściciela, że za rzadko zmienia trociny lub karmi byle czym :) Gdyż futerko powinno ładnie świeżo pachnieć :)

Futerko tego przeuroczego zwierzaka bardzo szybko łapie zapachy u mnie wystarczy, że mój mąż przytuli nawet na 2 minutki, którąś do siebie to ta później pachnie męskimi perfumami :D

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Powitania”