Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Świnka podskakuje tylnymi łapkami przy chodzeniu

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
jeepster
Użytkownik
Kontaktowanie:

Świnka podskakuje tylnymi łapkami przy chodzeniu

Postautor: jeepster » 13 sierpnia 2013, 14:36

Cześć, nie wiem czy to jest poważny problem, ale nic w Internecie na ten temat nie znalazłem, więc wolę się spytać.

Mam świnkę mniej-więcej od miesiąca, z początku była bardzo spokojna (wiadomo - przeprowadzka w nowe miejsce), potem zaczęła szaleć, biegać po całej klatce (próbowałem wypuszczać ją na dywan, by mogła sobie pobiegać na większym terenie, tale jednak od razu uciekała z powrotem do klatki). I tak byłem szczęśliwy, że w końcu zrobiła się aktywna. Po jakichś dwóch tygodniach jej pobytu u mnie w domu, wyjechałem na tydzień na wakacje - świnka została z rodzicami którzy na pewno dobrze się nią opiekowali. Kiedy wróciłem, zauważyłem, że jest o wiele mniej aktywna, a po przyglądaniu jej się przez dłuższy czas zauważyłem, że przy chodzeniu czasem dziwnie podskakuje tylnymi łapkami. Próbowałem sprawdzić czy ją bolą, to znaczy brałem ją na ręce i delikatnie ruszałem palcami jej łapki, ona jednak nie reagowała tak jakby ją to bolało.

No i teraz moje pytanie - czy to naturalne, że świnka po tak krótkim czasie zmienia swój temperament? Kości w łapkach raczej nie ma złamanych, bo czasem normalnie chodzi, a czasem właśnie tak lekko podskakuje pupą (bynajmniej nie jest to podskakiwanie z radości). A może faktycznie mogło jej się stać coś w tylne kończyny? Niepokoi mnie to, że już nie biega tak jak pół miesiąca temu, a przecież jest bardzo młoda i powinna tryskać energią. Z góry dzięki za pomoc i odpowiedzi :)

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Asia909
Użytkownik
Świnki morskie: Tośka <33333
Neska <33333
Ś.P. Kubuś <333333 na zawsze w naszej pamięci!
Kontaktowanie:

Re: Świnka podskakuje tylnymi łapkami przy chodzeniu

Postautor: Asia909 » 13 sierpnia 2013, 14:48

Poczatki paraluzu? Swinka dostaje wit. C?

Zależy Ci na losie świnek morskich?
Planujesz mieć nowego podopiecznego?
Nie kupuj! Adoptuj!
ADOPCJE http://swinkimorskie.eu/adopcje.php
Jesteś zainteresowany adopcją? Pisz do mnie na PW lub na e-mail: [email protected]

jeepster
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: jeepster » 13 sierpnia 2013, 14:55

Pewnie nie w takiej ilości w jakiej powinna - jedynie tyle ile znajdzie w codziennym pokarmie. Czyli nie bagatelizować tego problemu, i zadbać o większą dawkę witaminy C?

EDIT: Czytam właśnie o paraliżu, i trochę nie chce mi sie wierzyć, że moja świnka miałaby być już nieuleczalnie chora :( Jeśli to miałby być początkowy etap, dałoby się jakoś temu zaradzić?

Świnka pochodzi ze sklepu, więc faktycznie taka opcja może wejść w rachubę, ale w takim razie czy jej efekty nie powinny być od razu widoczne?

Awatar użytkownika
Asia909
Użytkownik
Neska <33333
Kontaktowanie:

Postautor: Asia909 » 13 sierpnia 2013, 15:12

Paraliz jest nie uleczalny gdy jest spowodowany np. Upadkiem i przerwaniem rdzenia kregowego. Brak wit. C tez obiawia sie paralizem ale po podaniu wit. C powinien on ustapic. Podawaj swince warzywa bogate w ta witamine lub/i kropelki np. Cebion dostepny w aptekach przez szczykawke bez igly. A jakie swinka ma dziasla? Przekrwione czy normalne?

Nie kupuj! Adoptuj!
Jesteś zainteresowany adopcją? Pisz do mnie na PW lub na e-mail: [email protected]

jeepster
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: jeepster » 13 sierpnia 2013, 15:16

Dziąsła wyglądają normalnie, są zwykłej, różowawej barwy. W takim razie lecę do apteki po kropelki, może w takim razie nie jest to aż tak poważne. Bardzo dziękuję za pomoc :)

Awatar użytkownika
Asia909
Użytkownik
Neska <33333
Kontaktowanie:

Postautor: Asia909 » 13 sierpnia 2013, 15:17

Jesli w ciagu dalszym bedzie kulec lub bedzie coraz bardziej to idz do weta ;)
A jaka karme podajesz?

Nie kupuj! Adoptuj!

jeepster
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: jeepster » 13 sierpnia 2013, 15:59

Najpierw taką jaką dostałem gratis, ze świnką. Głupio zrobiłem, że zaufałem tej karmie, bo dopiero ostatnio przeczytałem, że świnkom nie powinno podawać się dużo ziaren. Póki co daję jej podobną niestety, ale w najbliższym czasie mam zamiar podjechać do zoologicznego i wybrać jakąś dużo lepszą.

Dałem jej też teraz paprykę, zobaczymy jak będzie w najbliższym czasie :)

Awatar użytkownika
SPŚM
Użytkownik
Świnki morskie: dużo uratowanych:)
Kontaktowanie:

Postautor: SPŚM » 13 sierpnia 2013, 16:04

A może to popcorning?

Obrazek

jeepster
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: jeepster » 13 sierpnia 2013, 16:15

Właśnie nie bardzo, ona nie skacze wysoko pupą, tylko przy przemieszczaniu się z miejsca na miejsce rusza normalnie przednimi łapkami, a pupą podskakuje lekko do przodu (czasem normalnie chodzi).

Awatar użytkownika
SPŚM
Użytkownik
Świnki morskie: dużo uratowanych:)
Kontaktowanie:

Postautor: SPŚM » 13 sierpnia 2013, 16:28

Jeśli to rzeczywiście niedobór wit. C, to warto odstawić ogórka z diety. A dołożyć np. natkę pietruszki.
Choć nie wygląda mi to na początki paraliżu... dziwne dość i raczej od razu bym się udał do weterynarza.

Obrazek

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca