Mam dwie świnki - Smallera i Muszelkę. Obie są bardzo wrażliwymi alergikami. Gdy tylko chwilkę posiedzą na sianie czy trocinach, od razu zaczyna się wielkie drapanie. Próbowałam już różnych rodzajów trocin i siana (różnych firm itp.), na wszystkie reagują tak samo. Jednocześnie wiem, że świnki powinny jeść siano. Moje pytania brzmią: Czy są jakieś produkty, którymi można zastąpić siano? I jakie podłoże zastosować zamiast trocin?
niestety siano jest bardzo wazne dla swinek. pomaga scierac im zeby ktorch nie zetra w inny sposob w szwecji dostepne sa takie brykiety z trawy w zastepstwie. a jak w pl nie wiem
Tak, siano własnej roboty też źle znoszą. Wydaje mi się, że ma to wiązek z kurzem... Natomiast przy jedzeniu siana ścierane są chyba trzonowce? Siekacze ścierają nawet na domku, chlebek też czasem dostają.
Swinka przezuwajac siano powoduje wyrabianie miesnie zuchwy, i zapobiega pozniejszym skreceniom,zwichnieciom a poo za tym trzonowce musza ciagle pracowac. Chleb i te inne scieraja ten drugi typ zebow