Cytat zaczerpnięty ze strony SPŚM: przykładowe ilości owoców i warzyw zaspokajające dzienne zapotrzebowanie świnki morskiej na witaminę C.
W 100 g:
a/ owoc dzikiej róży 550,0 mg ( dla świnki wystarczy 2,5 g) - herbatka też dobra
b/ porzeczki czarne 183,0 mg (dla świnki ok. 7 g)
c/ papryka czerwona 139,0 mg (dla świnki ok. 7,5 g)
d/ brukselka 94,0 mg (dla świnki ok. 11 g)
e/ kalafior 69,0 mg (dla świnki ok. 14 g)
f/ szpinak 67,8 mg (ok 15 g)
g/ truskawki 66,0 mg (ok 15 g)
h/ porzeczki czerwone 45,8 mg (20 g)
i/ agrest 25,9 mg (45 g)
Trzeba sobie policzyć, tutaj dalsze dane ile w 100 g produktu jest witaminy C:
cytryna — 31 mg,
grapefruit — 26 mg,
pomarańcza — 35 mg,
pietruszka natka 178 mg (7,5 g)
koperek zielony 75 mg (14 g)
szczypiorek 60 mg
szpinak 64 mg
poziomki 60 mg
papryka zielona 91 mg
kiwi 59 mg (15 g)
Ubogie w witaminę C:
Jabłka 9 g
Ogórki 8 g
Gruszki 5 g
Śliwki 5 g
Spróbuj z innymi warzywkami i owocami

i do tego różną karmę nie tylko Cavie

spróbuj z tą co podałam np

Moje dziewczyny też bardzo lubią kolby, ale ograniczyłam im do minimum, właśnie ze względu na ich zdrowie

bo ona nie są za zdrowe
