Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Wasylek nie chce jeść mimo leczenia

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
Awatar użytkownika
karla226
Użytkownik
Świnki morskie: Wasyl, Alutka
Kontaktowanie:

Wasylek nie chce jeść mimo leczenia

Postautor: karla226 » 24 sierpnia 2013, 19:27

Witam,
Tydzień temu zauważyłam że mój Wasyl jest jakiś osowiały, wtedy odebrałam go od brata u którego siedział pod opieką, gdy ja wyjechałam. Pomyślałam że zmiana otoczenia itd. Ale nie przeszło, poszłam do weterynarza, który po dokładnym obadaniu stwierdził że coś z brzuszkiem, dał zastrzyki i wróciliśmy do domu. Nie wiele to pomogło. Szczerze, bardzo się o niego boje nic nie chce jeść ani pić za bardzo. Jest czasem chętny do jedzenia ale bierze tylko troche w buzie i zaraz wypluwa. Cały czas jakby siedzi na dupce przednimi łapami wyprostowany (no jak pies). Nie leży jak dawniej.
Co mam robić? Nie wiem może pojdę do innego wet?

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Asia909
Użytkownik
Świnki morskie: Tośka <33333
Neska <33333
Ś.P. Kubuś <333333 na zawsze w naszej pamięci!
Kontaktowanie:

Re: Wasylek nie chce jeść mimo leczenia

Postautor: Asia909 » 24 sierpnia 2013, 19:41

Zmien weta.
Weterynarz badal trzonowce? Moze nastapil ich przerost i nie moze przez to jesc.
Dokarmiaj swinke na sile! Podawaj gerberki np. marchewkowy (nie miesny) lub karme ratunkowa przez szczykawke. Swinka musi jesc bo organizm zacznie sie sam trawic (tak bylo w przypadku mojego SP. Kubusia).

Zależy Ci na losie świnek morskich?
Planujesz mieć nowego podopiecznego?
Nie kupuj! Adoptuj!
ADOPCJE http://swinkimorskie.eu/adopcje.php
Jesteś zainteresowany adopcją? Pisz do mnie na PW lub na e-mail: [email protected]

Awatar użytkownika
karla226
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: karla226 » 24 sierpnia 2013, 20:11

dokarmiam gerberkiem przez strzykawkę, na siłę bo bardzo się wyrywa. Weterynarz zaglądał w pyszczek, zrobił na mnie dobre wrażenie, obmacał ją całą węzły chłonne, brzuch, zmierzył temperaturę i zważył

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 24 sierpnia 2013, 21:14

Trzonowce można zobaczyć tylko jak zajrzy się w pyszczek przy pomocy rozwieracza, przy normalnym badaniu ich nie widać.

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Awatar użytkownika
MajaB
Użytkownik
Świnki morskie: Chrumcia z dzieciaczkami [*] 1993-1994
Korasek [*] 1999-2003
Chips [*] 2007-2013
Kontaktowanie:

Postautor: MajaB » 25 sierpnia 2013, 13:19

Prześwietlenie RTG może pokazać czy ząbki są przerośnięte i ewentualnie wtedy też stwierdza się np. zaparcia czy inne choroby układu pokarmowego (świnka jest prześwietlana cala) a trzonowce widziałam, że sprawdzają też przez taką specjalną trąbkę, ale pole zasięgu jest ograniczone i świnki strasznie tego nie lubią ;/ najlepiej oglądnąć w lekkiej narkozie po "głupim jaśku". Mi to wygląda na problem z ząbkami.
Za miast gerberków polecałabym Herbi Care Plus. W brew pozorom świnki na wolności nie jadają marchewki o czym dowiedziałam się całkiem niedawno od pani weterynarz. Do dobrego trawienia jest im przede wszystkim potrzebne siano. Ta mieszanka o której pisze powyżej składa się z traw alpejskich, witamin różnego rodzaju mączek, wytłokjabłkowych itd...

Awatar użytkownika
karla226
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: karla226 » 26 sierpnia 2013, 12:49

Zmieniłam weterynarza (żałuje tylko że tak późno) od razu sie poznał że to trzonowce a dokładnie powiedział że dwa przed trzonowce. Niestety pokaleczyły mu cały pyszczek, który jest opuchnięty. Wasyl dostał maść do smarowania pyszczka żeby ta opuchlizna przeszła i czeka go operacja pod narkozą. Lekarz powiedział że jest 30% ryzyka. Kazał dokarmiać go kaszką manną nie gerberami gdyż jest bardziej energetyczna. Polece jeszcze do sklepu i może oprócz manny podam mu ten Herbi Care Plus

Awatar użytkownika
Asia909
Użytkownik
Świnki morskie: Tośka <33333
Neska <33333
Ś.P. Kubuś <333333 na zawsze w naszej pamięci!
Kontaktowanie:

Postautor: Asia909 » 26 sierpnia 2013, 12:51

To super :) Trzymamy kciuki za zdrowko.

Zależy Ci na losie świnek morskich?
Planujesz mieć nowego podopiecznego?
Nie kupuj! Adoptuj!
ADOPCJE http://swinkimorskie.eu/adopcje.php
Jesteś zainteresowany adopcją? Pisz do mnie na PW lub na e-mail: [email protected]

Awatar użytkownika
MajaB
Użytkownik
Świnki morskie: Chrumcia z dzieciaczkami [*] 1993-1994
Korasek [*] 1999-2003
Chips [*] 2007-2013
Kontaktowanie:

Postautor: MajaB » 26 sierpnia 2013, 14:34

Nie jestem przekonana co do tej kaszy manny;/ po pierwsze rozrób ją z wodą nie z mlekiem. Po drugie podawaj w mniejszych porcjach a częściej. Ja bym raczej podawała tą mieszankę o której pisałam. Na opakowaniu jest napisane ile świnka powinna tego zjeść w zależności od wagi. Bardziej rzadkie łatwiej się podaje a i dostarcza też wtedy wody. Nie przejmuj się jakby ci to zaschło przed kolejnym podaniem, dolej wody, rozmieszaj i będzie dobrze.
Niestety tą "mieszankę ratunkową" z tego co wiem dostaniesz albo bezpośrednio w klinice weterynaryjnej albo będziesz musiała zamówić przez internet. Wydaje mi się, że ta mniejsza saszetka Powinna Ci na razie wystarczyć. Zawsze lepiej dokupić niż potem miałoby Ci to leżeć. Mi nigdy nie udało się podać pełnej zalecanej dawki w stosunku do wagi prosiaczkowi mimo, że podawałam po 5/6 razy dziennie a mniej (tak jest znacznie lepiej dla świnki i jej zdrowia oraz układu pokarmowego). Jeśli zaczną pojawiać się bobki to będziesz wiedzieć, że podajesz odpowiednią dawkę a jej układ pokarmowy zaczyna trawić.

Awatar użytkownika
nugatka
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: nugatka » 26 sierpnia 2013, 22:28

Kup kaszkę Sinlac dla niemowląt i podawaj rozrobioną z wodą: http://www.dziecko.nestle.pl/produkty/k ... id/39.aspx

Awatar użytkownika
karla226
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: karla226 » 28 sierpnia 2013, 14:30

Hej, właśnie wróciłam z Wasylkiem jest już po zabiegu. Dobrze wszystko zniósł nawet widzę że bierze się za jedzenie. Tylko ma taki odruch po jedzonku i piciu jakby chciał coś wypluć jakby mu coś się przykleiło do podniebienia, ząbków. Myślę że to normalna sprawa po zabiegu, ale może się mylę?

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Choroby i problemy”