Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

dieta mlodej swinki

Niezbędna pomoc w przypadku podejrzenia choroby lub innych problemów.
Awatar użytkownika
MajaB
Użytkownik
Świnki morskie: Chrumcia z dzieciaczkami [*] 1993-1994
Korasek [*] 1999-2003
Chips [*] 2007-2013
Kontaktowanie:

Re: dieta mlodej swinki

Postautor: MajaB » 13 września 2013, 19:13

Każdy produkt ma pewną zawartość witamin, pierwiastków i innych składników, jeśli świnka otrzymuje warzywa i owoce to wydaje mi się, że potrzebę witaminową mikro i makroelementową ma zaspokojoną a karma w postaci zbóż, kukurydzy, płatków, słonecznika itd (w racjonalnych ilościach bo prosie to nie zbożożerca) to zwyczajny dodatek do diety, który też wnosi wartości odżywcze. Tak mi się wydaje, no ale mogę się mylić... dlatego nie wydaje mi się aż tak bardzo istotna karma z witaminą C , czy innymi witaminami które są wypisywane w składzie... Często są wypisane a ich tam po prostu nie ma albo są śladowe ilości.W warzywach i owocach są na pewno. Zresztą nie trzeba daleko szukać wystarczy przeczytać skład na pudełku z jedzeniem dla ludzi ile rzeczy wypisują a ich tam nie ma? A ilu nie wypisują a są...? Ale tego chyba nie da się już zmienić...

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Asia909
Użytkownik
Świnki morskie: Tośka <33333
Neska <33333
Ś.P. Kubuś <333333 na zawsze w naszej pamięci!
Kontaktowanie:

Postautor: Asia909 » 13 września 2013, 19:16

Ale co mozna dodac do mieszanki domowej oprocz tluczacych zboz?
Nawet wet poleca karme mi jako CC. ;)

Zależy Ci na losie świnek morskich?
Planujesz mieć nowego podopiecznego?
Nie kupuj! Adoptuj!
ADOPCJE http://swinkimorskie.eu/adopcje.php
Jesteś zainteresowany adopcją? Pisz do mnie na PW lub na e-mail: [email protected]

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 13 września 2013, 19:42

Suszone warzywa, owoce, zioła, granulat z lucerny, części zdrewniałe roślin, części zielone roślin... w sumie to wszystko co dodają do gotowych mieszanek, przecież tam też nie ma składników z kosmosu, tylko zwyczajne rośliny przetworzone w formę granulatu.

A jeżeli chodzi o jedzenie dla ludzi, to moja osobista teoria spiskowa mówi, że nie podają jakiegoś konserwantu czy polepszacza smaku, od którego dostaję wysypki z piekła rodem i którego nigdy nie mogę zlokalizować w składzie...

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

kasiek666
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: kasiek666 » 15 września 2013, 15:01

zakupy do ostaniej mieszanki robilam w szwajcarii :) za kazdym razem karma ma inny sklad wiec swinka (teraz dwie ;) ) ma urozmaicenie :) te ostatnie kupilam firmy bunny lust auf natur:). zakupilam mieszanke ziol, mieszanke suszonych warzyw i owocow, paleczki z lucerny, mieszanke (jak ja to nazywam) "opnek" (roznokolorowe, kazdy kolor ma inny sklad) i taka mala gotowa juz mieszanke wszystkiego. plus troszke zboza :) Calosc do pojemnika, w ktorym przechowuje swinkowe jedzonko i wymieszalam. swinie ta mieszanke uwielbiaja :) ciekawa rzecza ktora kupilam byla kolbka nager-rollen firmy gimbi. bardzo posmakowala gryzoniom :)

kasiek666
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: kasiek666 » 15 września 2013, 15:09

moja starsza swinka ma prawie 4 lata i od samego poczatku dostaje tylko mieszanki robione samodzielnie przeze mnie :) jest okazem zdrowia. mieciutka jak pluszaczek (rozetka). nie ma problemow z zabkami. nie gubi siersci.nigdy nie chorowala :) wiec jak widac samodzielne mieszanki tez sa dobre. i nie ma co ukrywac ze cena jedzonka uzalezniona jest od firmy. a nie zawsze drozsze znaczy lepsze.
PS. mala swinka robi juz normalne kupki. widocznie za duzo warzyw dostala na poczatku. Zrobilam jak poradzila MajaB. dawalam po troszku male ilosci warzyw. i pomoglo :) dziekuje za porade i pomoc :)

kasiek666
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: kasiek666 » 15 września 2013, 16:18

i z zadkich kupek sie temat zrobil o zywieniu :P :rotfl:

Awatar użytkownika
vagina_denata
Zasłużony
Świnki morskie: Lucek, Harley, Remek
Kontaktowanie:

Postautor: vagina_denata » 15 września 2013, 17:47

Nie pisz posta pod postem, używaj opcji "zmień".

W orszak niech wierzy, kto nie wie gdzie idzie.

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca