Postautor: MajaB » 14 września 2013, 16:42
Samo zapytanie co robić nic tu nie da... musisz napisać coś więcej. Czy świnka jest osowiała? czy je normalnie? czy pije wodę? czy zmieniałaś jej ostatnio dietę? od kiedy świnka ma biegunkę? czy brzuszek wygląda jakby był "balonem"? jakiej konsystencji są odchody świnki (woda, rozgniecione placki, miękkie bobki)? czy wydziela się nieprzyjemny zapach?
Biegunka u tych zwierząt jest objawem niebezpiecznym, dlatego w takich wypadkach zawsze lepiej wybrać się do weterynarza! Mój weterynarz zawsze zalecał stosowanie Lakcidu, ale nie wiem czy w każdym przypadku można obrać taki kierunek (zaznaczę, że nigdy nie zdarzyło mi się żeby świnka miała kompletnie wodnistą kupkę, zawsze to były raczej bardziej mokre rozgniecione placki). Teraz jak widzę, że moja świnka ma podobny problem po prostu podaję Lakcid przez 3 dni ostawiając mokre pokarmy, zostawiam tylko suchą karmę, siano wodę i marchewkę. Tyle że my razem przeżyłyśmy już ze sobą 6 lat więc też ją znam i wiem które objawy są naprawdę niepokojące i trzeba udać się do weta.