Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

smutna świnka morska

Rozmowy o oswajaniu, nawykach i zachowaniu świnek morskich.
majeranek
Użytkownik
Kontaktowanie:

smutna świnka morska

Postautor: majeranek » 16 października 2013, 17:19

Witam 1 tydzień temu dokupiłam samiczkę. Pierwsza jest od niej starsza o 4 tygodnie (tj. 4 tygodnie była z nami). Kupno drugiej było błędem, chciałam, żeby pierwsza miała towarzystwo, ale zaatakowała tą nową i od tej pory mieszkają osobno.
Nowa ma gorszy apetyt niż pierwsza. Pierwsza ma doskonały, druga prawie nie je ani ogórka, ani pietruszki, trochę je cykorii i suchą karmę. Najbardziej mnie martwi, że jak biorę ją na ręce to mi się wczołguje pod kamizelkę i mogłaby tam siedzieć godzinami. Jest (po 1tygodniu) wciąż malutka, jest mało ciekawska. Ponieważ jest wciąż o połowę mniejsza od tej pierwszej boję się je nawet puścić gdzieś swobodnie razem, np. na kanapę - i tak miała na wstępie takie złe doświadczenie z tą "starszą". A kiedy braliśmy ją ze sklepu, to sprawiała wrażenie takiej ruchliwej podczas drogi do domu, zwłaszcza w porównaniu z pierwszą - wszystko ją ciekawiło. Tak mi jej szkoda. I boję się, że ta pierwsza nigdy jej nie zaakceptuje.

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Asia909
Użytkownik
Świnki morskie: Tośka <33333
Neska <33333
Ś.P. Kubuś <333333 na zawsze w naszej pamięci!
Kontaktowanie:

Re: smutna świnka morska

Postautor: Asia909 » 16 października 2013, 17:23

Po pierwsze nie ten dział...
Do drugie nie rozdzielaj dopóki krew sie nie leje! Moga na siebie skakać, ,,gwałcić sie" nawzajem ale nie rozdzielaj. Albo masz aspołeczną swinkę ale wątpię.

Zależy Ci na losie świnek morskich?
Planujesz mieć nowego podopiecznego?
Nie kupuj! Adoptuj!
ADOPCJE http://swinkimorskie.eu/adopcje.php
Jesteś zainteresowany adopcją? Pisz do mnie na PW lub na e-mail: [email protected]

Porcusminimalis
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: smutna świnka morska

Postautor: Porcusminimalis » 17 października 2013, 23:08

Ja już napisała Asia trzymaj je razem póki krwi nie widać. Pierwsze 12 godzin razem powinnaś świnki obserwować, potem jeśli sytuacja się unormuje, możesz je zostawić same, ale i tak trzeba sprawdzać futerko mniejszej, czy nie ma ranek.

Moje świnki też na początku się nie polubiły, ale teraz jest już dobrze.

Łączenie świnek nie jest prostą sprawą.
1. Na początku powinny się poznać na neutralnym gruncie.
2. Potem przenosimy świnki do świeżo wysprzątanej klatki.

Tu ma sporo szczegółów http://www.swinkimorskie.eu/nowe_forum/ ... f=30&t=134

Niepokoi mnie trochę to że świnka jest tak mała, ile waży młodsza i gdzie ją kupiłaś?
Pytam bo teoretycznie ktoś mógł Ci sprzedać za młodą świnkę.