Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Podkład dla świnki -trociny czy granulat+sianko?

Dyskusje związane z głównym lokum świnki morskiej.
Maleńka
Użytkownik
Kontaktowanie:

Podkład dla świnki -trociny czy granulat+sianko?

Postautor: Maleńka » 19 października 2013, 16:45

Witam.
Od niedawna mam świnkę. Trzymam ją w terrarium wysypanym grubo trocinami. Ale świnka od pewnego czasu straszliwie się drapie i zastanawiam się czy to nie przypadkiem od pyłu w trocinach (od razu wspomnę że niedługo jadę z nią z powodu drapania do veta)
Zastanawiam się też nad kupieniem może innej ściółki.
Dlatego pytam - lepszy jest drzewny żwirek (granulat, jak to się tutaj na to mówi) i na to jakieś miękkie sianko czy lepiej pozostać przy trocinach? Jestem w tym zielona dlatego pytam doświadczonych hodowców. Bo aż źle się patrze nawet teraz na świnkę która wciąż się gryzie i drapie.

Jeśli lepszy jest żwirek + sianko to napiszcie gdzie kupić taki żwirek bo pojęcia nie mam. I jaki używacie.

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
merida91
Zasłużony
Świnki morskie: Mikołaj, Marcel, Gabryś

(*) Fafik
(*) Duduś
Kontaktowanie:

Re: Podkład dla świnki -trociny czy granulat+sianko?

Postautor: merida91 » 19 października 2013, 16:52

Żwirek + mata łazienkowa lub dry bed.
http://allegro.pl/zwirek-dla-kota-gryzo ... 22533.html
Ja podsypuję troty pod matę z powodu finansowych, ale zaraz po wypłacie zamawiam właśnie ten żwirek. Żwirek lepiej chłonie siuśki a trociny pozostają zalanie i śmierdzą :p

Maleńka
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Maleńka » 19 października 2013, 17:08

a czy może być to sianko? bo do tej maty się jakoś przekonać nie mogę.
a czy taki żwirek znajdę w jakichś sklepach "powszechnych" czy raczej tylko w zoologicznym?
Ja wolę nie korszystać z trocin właśnie przez to drapanie (choroby skóry od sików) a nie z powodu zapachu :P

Kocixu

Postautor: Kocixu » 19 października 2013, 17:47

Nie sianko. Świnki je jedzą, a kiedy będzie miała je rozłożone na całej klatce to i siki i ykhm.. się na nim znajdą, a później smacznego o.O
Pójdziesz do weta to się dowiesz czy to aby na pewno od trocin czy może choroba skóry. Jeśli nie od trocin to radzę pod nie nasypać jeszcze granulatu coby lepiej wchłaniał mocz.
Natomiast gdy trociny są problemem to jak już wyżej napisano, mata łazienkowa. Żadnego siana, ono powinno być cały czas w klatce, ale tylko do jedzenia, nie jako podłoże.

Maleńka
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Maleńka » 19 października 2013, 18:04

akurat świnki jedzą swoje bobki więc nie wiem co w tym dziwnego dla Ciebie :)
Napisałam już że do maty nikt mnie nie przekona i będę się zapierała nogami i rękoma :D
a trociny to wydaje mi się że miały wszoły w paczce. Bo ja mam pecha do takich rzeczy, od co. Ja już nie wiem co mam robić. Ze świnką więcej "problemu" niż z porządnym psem ;) Ale ile miłości daje ♥

Kocixu

Postautor: Kocixu » 19 października 2013, 18:08

Jeszcze nie słyszałam o tym żeby świnki jadły swoje bobki, no ale w porządku. o.O

Awatar użytkownika
merida91
Zasłużony
Świnki morskie: Mikołaj, Marcel, Gabryś

(*) Fafik
(*) Duduś
Kontaktowanie:

Postautor: merida91 » 19 października 2013, 18:08

Ale maty są naprawdę dobre :D Obsikane sianko to był u mnie problem nr 1, kiedy widziałam, że Orzech zamiast jeść śliczne, pachnące, zielone sianko z paśnika, on wsuwał obsikane, obobczane siano z podłoża... Tragedia. Mata nie jest droga (ok. 16 zł za metr), utrzymujesz czystość w klatce codziennie (odkurzacz i wio, bobków nie ma), wchłania siuśki i jest wielokrotnego użytku, wystarczy ją wyprać ręcznie i po sprawie ;p

Maleńka
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Maleńka » 19 października 2013, 18:10

Kocixu - na każdej stronie o prosiakach możesz o tym więcej poczytać - podjadają je żeby zachować higienę + mają one wiele składników odżywczych, które jakby to powiedzieć... "nie przyjęły się za pierwszym razem" ;)

merida91- a pod tym ten żwirek jeszcze tak? czy trociny? bo właściwie chyba żwirek byłby lepszy, boję się tych wszoł :( muszę przekonać mojego sponsora, tatusia kochanego, do tej maty :)

Kocixu

Postautor: Kocixu » 19 października 2013, 18:13

Maleńka pisze:Kocixu - na każdej stronie o prosiakach możesz o tym więcej poczytać - podjadają je żeby zachować higienę + mają one wiele składników odżywczych, które jakby to powiedzieć... "nie przyjęły się za pierwszym razem" ;)

merida91- a pod tym ten żwirek jeszcze tak? czy trociny? bo właściwie chyba żwirek byłby lepszy, boję się tych wszoł :( muszę przekonać mojego sponsora, tatusia kochanego, do tej maty :)

Żwirek do kuwety :)

Maleńka
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Maleńka » 19 października 2013, 18:15

ok poszukam jakiegoś :D
tata się coś do maty nie może przekonać, mówi że może ją podjadać i coś jej będzie :c

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca