Od 2 tygodni jestem posiadaczką świnki morskiej. Przygarnęłam ją od rodziny, która jej po prostu nie chciała. Swinka ma prawie 3 miesiące. Przez pierwsze dwa dni pobytu u mnie nic nie jadła, później zaczęła jesć. Nie była wybredna, wszystkie warzywa jej pasowały, a najbardziej smakował jej ogórek, sałata, cykoria i pietruszka. Niestety, świnka do tej pory nie pije. Napiła się kilka razy i to nie była woda, lecz soki albo herbata miętowa. Dawałam jej wodę z kranu, przegotowaną, przefiltrowaną oraz z butelki i żadnej z nich nie chciała pić. Wiem, że jeżeli dostaje dużo warzyw, to nie musi pić. Ale świnka już dwa razy miała zaparcie i naprawdę strasznie się męczyła. Próbowałam dawać jej wody ze strzykawki, ale sie wyrywała. W takim razie co mam dawać jej do picia ? czy to możliwe, że moja swinka nie lubi wody?
Druga sprawa jest taka, że po ostatnim zaparciu świnka nie chce jesc warzyw. Je tylko pietruszkę, cykorię, suchą karmę i sianko. Weterynarz powiedzial, że za jakiś czas wróci do normy i że ważne, że w ogóle coś je. Czy ma rację?