Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

świnkowy plan

Miejsce na tematy związane ze świnkami, ale niepasujące do powyższych forów.
Awatar użytkownika
bella_
Użytkownik
Świnki morskie: Nutka i Lusia
Kontaktowanie:

świnkowy plan

Postautor: bella_ » 29 października 2013, 18:03

Chciałabym najpierw przywitać forumowiczów :)
Od jakiegoś czasu śledzę wpisy i choć było kilka podobnych wątków, trudno oprzeć mi się i nie zapytać Was o opinię co do naszego świnkowego planu. Świnki będą oczywiście dwie ale dzieci mają obawy co do oswojenia obydwu naraz. Nasi znajomi mają od początku dwie świnki ale są one trochę dzikie i nieufne.
Dlatego mamy taki plan, żeby najpierw kupić jedną. Dać się jej poznać z nami. Poznać ją tzn. jej charakter. Wkupić się w jej łaski i oswoić w podstawowym stopniu tak, żeby nie uciekała i była przyjaźnie do nas nastawiona. Dopiero wtedy dołączyć do niej drugą.
Co o tym myślicie? To nie jest dobre dla tej pierwszej świnki, wiem o tym ale bardzo zależy mi żeby zwierzątko się z nami oswoiło. Poza tym dzieciom będzie początkowo łatwiej "ogarnąć" jednego rozrabiakę. Mając doświadczenie łatwiej poradzą sobie z dwiema.
Acha i jeszcze jedno. Czy rzeczywiście kupno świnek w zoologicznym niesie ze sobą tak duże ryzyko kupna chorej świnki? Chciałabym tego uniknąć.

Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
merida91
Zasłużony
Świnki morskie: Mikołaj, Marcel, Gabryś

(*) Fafik
(*) Duduś
Kontaktowanie:

Re: świnkowy plan

Postautor: merida91 » 29 października 2013, 18:13

W zoologicznym rzeczywiście łatwiej kupić świnkę chorą, słabą lub ze związku kazirodczego. Można poszukać hodowli gdzieś w pobliżu i kupić stamtąd np. braci lub też siostry. Jeżeli chodzi o zachowanie uważam, że wiele zależy od charakteru świnki - u mnie jeden jest bezczelny, ciekawy świata, wszędzie zagląda itd. natomiast drugi to przytulasek, dosyć płochliwy ale najcudowniejsza tykwa pod słońcem. Obie moje świnki są z zoologicznego, a uważam, że to najukochańsze zwierzątka na świecie:)

Awatar użytkownika
bella_
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: bella_ » 30 października 2013, 19:33

Merida, rozumiem że kupiłaś od razu dwie świnki. Nie miałaś kłopotu z oswajaniem? Domyślam się, że dwa prosiaczki są mniej wystraszone i ogólnie dla nich to mniejszy stres ale mam obawy czy nie będą wolały wyłącznie swojego towarzystwa. Poza tym nie rozpoznam płci i jest ryzyko, że kupimy parkę.
W moim mieście są dwie hodowle ale tylko świnek rasowych a nam zależy na zwykłych i martwię się, że pozostanie mi jednak zoolog. Na tablica.pl ogłasza się ktoś niedaleko nas, że sprzedaje świnki - duży wybór i stała dostępność więc jakaś prywatna hodowla. Może wybrać mniejsze zło i tam kupić świnki?

Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
merida91
Zasłużony

(*) Fafik
(*) Duduś
Kontaktowanie:

Postautor: merida91 » 30 października 2013, 19:41

jeżeli masz do wyboru hodowlę, to się nie zastanawiaj :) Nie, kupiłam świnki w odstępie 3 tygodni, mało tego nie lubią się od samego początku i trzymam ich osobno ;) Ogólnie mówi się, że świnki z zoologa są z pseudo-hodowli, ale moim zdaniem są tak samo biedne jak każde inne zwierzątko, które szuka domu i nie powinno się ich w ten sposób traktować. Co prawda, to prawda to nakręcanie hodowców, którzy chcą mieć z tego zysk, ale kiedy choć na sekundę zastanowimy się nad losem świnki z zoologicznego... Chyba piszę nie bardzo na temat. Tak na tablica.pl można znaleźć naprawdę fajne hodowle :) Chcesz knurka krótkowłosego czy długowłosego? :)

Awatar użytkownika
bella_
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: bella_ » 30 października 2013, 21:34

Na szczęście moje dziewczyny to już duże panny i nie robią problemów z typem świnki czy jej kolorem. Mają być wesołe i najlepiej żeby to one nas wybrała. Krótkowłosa czy rozetka - tak samo urocze :)
Ale fajnie że napisałaś o swoich świnkach, bo to dodatkowy argument na to, żeby jednak kupić od razu dwie. Mniejsze ryzyko, że się nie polubią. Nie mam miejsca na dwie klatki na stałe.

Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
merida91
Zasłużony

(*) Fafik
(*) Duduś
Kontaktowanie:

Postautor: merida91 » 30 października 2013, 22:30

Ja też nie mam, a jednak są xD Zawadza jedna okropnie, ale wszystko dla moich świnek :)

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca

Wróć do „Ogólnie”