Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Dzikie świnki...

Rozmowy o oswajaniu, nawykach i zachowaniu świnek morskich.
monita2009
Użytkownik
Kontaktowanie:

Re: Dzikie świnki...

Postautor: monita2009 » 21 listopada 2013, 19:29

Dzięki za słowa wsparcia i otuchy. Mam nadzieje, że tak będzie. Żal mi ich. Nie robię nic na siłę. Daję im smaczne jedzonko, warzywka, owoce. Zobaczymy.

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
fat_mononoke
Użytkownik
Świnki morskie: Toto, Koda, Choya
Kontaktowanie:

Postautor: fat_mononoke » 22 listopada 2013, 10:07

Może to śmiesznie zabrzmi, ale jeżeli są u Cb na kolanach pozwól im się schować w fałdach ubrania. Kiedy ja oswajałam świnki chowały się często do rękawa albo do kieszeni. Kiedy oswajałam swojego największego dzikusa nie głaskałam go tylko dawałam do dużej kieszeni szlafroka. W każdym razie życzę cierpliwości.

monita2009
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: monita2009 » 26 listopada 2013, 22:45

Dwa dni temu wchodziła mi pod bluzkę. Ona jest straszna dzikuska. W klatce generalnie siedzi cicho, jakby była smutna albo się bała. Czasem skacze jak oszalała. Aż się boję, że zrobi sobie krzywdę. Jak ją wyjmę to szuka miejsca gdzie się schować. Ryje między poduszkami i tam siedzi i udaje, że jej niema. Jak ją wezmę na nogi albo na kocu to zaczyna dawać się pogłaskać. Już aż tak nie ucieka. Jednak płochliwa strasznie. Za to młode które mają raptem tydzień, są chyba śmielsze bo jeden siada mi na otwartej dłoni i je, wspina sie na rękaw ... Nie wiem czemu świnki sie tak boją. Czemu mają tak zakodowane w główkach?

minek95
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: minek95 » 6 grudnia 2013, 14:58

Każda świnka jest inna ;p A jak skacze po klatce to dobrze

Awatar użytkownika
bartek69963
Użytkownik
Świnki morskie: Dracone (skinny) 17.11.2013,
Amelka (coronet) 12.12.2013
Kontaktowanie:

Postautor: bartek69963 » 4 stycznia 2014, 8:48

Czytając te posty trochę się pocieszyłem :) Mam świnkę 1,5 miesięczną od wczoraj i jest mega płochliwa. Wystarczy niewielki mój ruch wokół klatki jakiś większy hałas i biega jak oszalała... Włożyłem karton, w którym przyjechała do klatki i zostawiłem ją na noc, ale tak żeby mogła z niego wyjść. Było słychać ją w nocy. Rano zniknęło całe sianko, ale pokarm suchy jest chyba nie tknięty tak jak warzywka... Teraz jak patrzyłem na nią w kartonie znów się przestraszyła i biegała po klatce. Uciekła do domku i tam siedzi. Kiedy mogę zacząć brać ją na ręce?