Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Klatki naszych swinek-galerie

Dyskusje związane z głównym lokum świnki morskiej.
Awatar użytkownika
kin28
Moderator
Świnki morskie: Gizmula [*] Daisy [*] Coco [*] Ada [*] Lilo
Kontaktowanie:

Re: Klatki naszych swinek-galerie

Postautor: kin28 » 15 grudnia 2013, 20:55

http://animalia.pl/produkt,14745,116,fe ... 38-cm.html
Można też samemu zrobić z jakiejś grubszej deski :)

Świnka to zwierzątko bardzo towarzyskie, znakomicie czuje się w towarzystwie pokarmu.

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Ewaunia
Użytkownik
Świnki morskie: Peppa, Lula, Ironia, Bibi
Kontaktowanie:

Postautor: Ewaunia » 15 grudnia 2013, 21:13

kitalke śliczny ten Twój Billuś. Wydaje mi się, że nudno mu trochę w takiej pustej klatce, no i kolegi nie ma do zabawy...

Watek moich świneczek. Zapraszam!
viewtopic.php?f=1&t=7077

Awatar użytkownika
Fionka
Użytkownik
Świnki morskie: Iga, Tosia & Tosiek :)
Kontaktowanie:

Postautor: Fionka » 15 grudnia 2013, 21:28

kitalke potwierdzam śliczna świnka, ale zabierz mu cegły z klatki, bo jeszcze zacznie skrobać ząbkami i się na je i zdechnie :( jak nie chcesz aby podczas oswajania nie wchodził do domku to tak jak Kin napisała zabierz mu go lub ewentualnie postaw go wejściem do ściany klatki zaraz przy brzegu to nie będzie wchodził do niego, a się nie potruje. I na domek możesz mu położyć jakąś podusie lub kocyk aby mógł się na tym położyć :) Deska do półki nie musi być jakaś bardzo gruba u mnie zdaje egzamin półeczka z takiej płyty jak się przybija na plecy mebli, poprowadzona jest przez pręty lekko przez nie wystaje i jest przymocowana do klatki aby nie spadała takimi paskami zaciskowymi, moje dziewczyny nie gryzą a uwielbiają na tym leżeć :) takie kawałki desek jak nie masz w domu możesz kupić w sklepach budowlanych często są z końcówek i nawet docinają na wymiar. A jak kupisz z resztek taką cienką z pleców meblowych to możesz nawet sama dociąć nożykiem do tapet :) nie jest to drogie ja za mój kawałek zapłaciłam 1,50zł a wyszły mi 2 półki :) i koniecznie włóż do klatki matę łazienkową, świnek będzie wtedy bardziej zadowolony :)

Jakich rozmiarów jest Twoja klatka?? I gdzie stoi miseczka z jedzeniem, bo nie zauważyłam :)

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
kitalke
Użytkownik
Świnki morskie: Billie
Kontaktowanie:

Postautor: kitalke » 15 grudnia 2013, 21:53

Ewaunia mam go dopiero od 5 dni i cały czas dokupuję wyposażenie. A drugą świnkę może dostanę po nowym roku ;)
Fionka dziękuję za rady i co do półeczki to mój tata pojedzie do jakiegoś sklepu budowlanego i kupi deseczkę. Narazie spróbuję tak jak napisałaś obrócić domek i położę na niego kocyk. Moja klatka ma 1m x 55cm więc jest duża. A miseczki na zdjęciu nie ma, ponieważ zawsze gdy Billie skończy jeść to ją wyjmuję :)

Awatar użytkownika
merida91
Zasłużony
Świnki morskie: Mikołaj, Marcel, Gabryś

(*) Fafik
(*) Duduś
Kontaktowanie:

Postautor: merida91 » 15 grudnia 2013, 21:58

Klatka super, domek tak jak napisały poprzedniczki przestawić. Pamiętam oswajanie mojej pierwszej świnki... nie można jej było z niego wyciągnąć :/ Czego wyjmujesz miskę? :D Co prawda moje non stop wsadzają kupry i siusiają do misek, ale cóż xD

Awatar użytkownika
kitalke
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: kitalke » 15 grudnia 2013, 22:05

Czytałam , że najlepiej jest wyciągać miseczkę po jedzeniu , ale teraz nie wiem.

Awatar użytkownika
kleymore
Użytkownik
Świnki morskie: Duduś, Alfik, Albert, Orka, Fifi
Kontaktowanie:

Postautor: kleymore » 15 grudnia 2013, 22:50

Jeżeli nie chcesz żeby korzystał z domku to go wyjmij. Druga sprawa to taka, że świnka przy oswajaniu powinna mieć coś, gdzie może się schować ;) Wystarczy położyć łańcuszek, czy klucze na stole a świnka od razu grucha i boi się tego dźwięki, najlepiej gdzieś by uciekła i się schowała. A to, że tam leżakuje to dobrze. Uwierz, że będzie wychodziła jak poczuje się na siłach, a jeśli chcesz Billiego wyjąć to wystarczy domek podnieść. Nie kładź cegieł, nie daj że Boże podgryzie, albo się na nich położy i choróbsko murowane. Miski nie wyjmuj - W KLATCE ZAWSZE MA MIEĆ SUCHĄ KARMĘ, SIANKO I WODĘ. Miskę na warzywa możesz wyjmować, one nie muszą być 24h na dobę.

Jeżeli nie chcesz, aby świnka zachorowała na to co moja u poprzedniego właściciela - PODODERMATITIS
Obrazek
Obrazek

czyli bardzo bolesne owrzodzenie stóp, ropiejące i uniemożliwiające chodzenie prosiakowi - to zainwestuj w chociaż matę łazienkową. Super, że stawiasz na żwirek bo jest on o wiele lepszy niż trociny. Pododermatitis bierze się od mokrego podłoża, bądź też od twardego podłoża.

Mata łazienkowa 1 m u mnie w sklepie kosztuje około 18 zł, w sklepach Chińskich 11 zł za metr. Jest wydajna, ładnie zamiata się bobki, można ja zmieniać na inną do około tygodnia, góra tygodnia. A żwirek spod maty można wybierać łopatką i dosypywać nowy - zapach, czystość i miękkość gwarantowana. A i prosiak szczęśliwszy. Jeżeli chcesz dać jakieś kocyki to stawiaj na polary - o wiele bardziej wytrzymałe na siuśki niż zwykły materiał. Szybko schną. Możesz zrobić sama półkę z materiału mocno naciągniętego - na każdym rogu sznureczek i zawiązać do krat.

EDIT: tani żwirek pod nazwą Pellet Magma można kupić w OBI za 15,99zł/15kg. W zoologach kosztują 50 zł.

Awatar użytkownika
Fionka
Użytkownik
Świnki morskie: Iga, Tosia & Tosiek :)
Kontaktowanie:

Postautor: Fionka » 16 grudnia 2013, 9:09

Puki nie masz półeczki to możesz zrobić tak :) postaw klatkę pod ścianą w róg postaw domek odwrócony wejściem do ściany klatki (chodź takie wchodzenie nie jest bardzo złe ) na domek kocyk np z polarku, a na klatce z brzegu (tego krótszego) i z tyłu czyli w tym rogu co będzie stał domek powieś jakąś szmatkę aby mały czuł się tak jakby był gdzieś schowany :) Mój Tofiś tak się oswajał, ale on miał możliwość wchodzenia do domku, to dzięki szmatkom nie siedział w domku, ale właśnie na domku :) koniecznie powiedz rodzicom aby kupili matę łazienkową, kup sobie 2 kawałki na zmianę, jak będziesz zmieniać to ten zasikany myjesz w wannie czy brodziku suszysz i możesz potem znów wymienić :) i tak świnka zawsze ma czystą mate tylko musisz pamiętać, że co dziennie musisz zmiatać z maty bobki to wtedy dużej utrzymasz czystość :) takie zamiatanie to 5-10 minut, a świnka szczęśliwa i ma czyściutko :) a jak będziesz zmieniać matę to wyciągasz tylko ten zasikany pelet, a resztę zostawiasz to bardzo duża oszczędność :) moje świnie uwielbiają leżeć na podusiach :) mają takie 2 stare nie za duże i uwielbiają się tam wylegiwać :) może masz taką gdzieś nie używaną?? jak nie to może w ciuchu kupić taka za 2-4 zł uprać i mały pewnie będzie zadowolony :) i nie wyciągaj miski z karmą :) świnki lubią jeść dużo i często :) i muszą mieć ciągły dostęp do wody, sianka i suchej karmy :)

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
kitalke
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: kitalke » 16 grudnia 2013, 14:38

Dziękuję i ile razy w tygodniu prać taką matę?

Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
merida91
Zasłużony
Świnki morskie: Mikołaj, Marcel, Gabryś

(*) Fafik
(*) Duduś
Kontaktowanie:

Postautor: merida91 » 16 grudnia 2013, 14:57

Raz w tygodniu jak zmienisz będzie ok, u mnie nie śmierdzi :P