Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Czy mogę podać?/Czy świnki mogą jeść? [temat zbiorczy]

Dział poświęcony prawidłowej diecie świnek morskich.
Awatar użytkownika
kin28
Moderator
Świnki morskie: Gizmula [*] Daisy [*] Coco [*] Ada [*] Lilo
Kontaktowanie:

Re: Czy mogę podać?/Czy świnki mogą jeść? [temat zbiorczy]

Postautor: kin28 » 8 stycznia 2014, 20:36

Jeżeli są słodzone etc. - nie, a w ogóle szczerze wątpię, żeby świnka się wzięła za sok, poza tym zwykła woda jej nie starczy?
adamtoja pisze:A jak wygląda sprawa z jarzębiną? W którejś z karm widziałem jarzębinę, czy to znaczy że taką z drzewa też można dać świnkom?

O ile się nie mylę to tylko suszoną. Ale nie chcę wprowadzać w błąd. Jednak takiej z drzewa to wydaje mi się, że nie można...
julian15715 pisze:A ja mam pytanie w sprawie suszonej pokrzywy gdyż niebawem mam zamiar wybrać się do sklepu zoologicznego i taką zakupić czekam tylko na Wasze opinie czy świnkom smakuje, czy coś do niej dodajecie itd. Z góry dziękuje za odpowiedź. :)

Każda świnka ma inny gust smakowy, jedne lubią, inne nie, musisz spróbować. U mnie tylko jedna je, reszta tak poskubie :)

Świnka to zwierzątko bardzo towarzyskie, znakomicie czuje się w towarzystwie pokarmu.

Awatar użytkownika

elinka92
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: elinka92 » 10 stycznia 2014, 18:21

Witam,
starałam się przeszukać forum, jednak nie znalazłam odpowiedzi na moje pytanie.
Otóż, mieszkam w Holandii i niestety jest tutaj bardzo ograniczony dostęp do ziół - nie ma takich rzeczy w zoologicznych, a sklepów zielarskich w okolicy też brak. Czy mogę zamiast tego kupić herbatkę np. taką http://www.detuinen.nl/thee/kruidenthee ... .html#tabs wysypać ziółka z torebki i podać prosiaczkom? Chyba, że jest to bardzo zły pomysł, to po prostu w kwietniu, w Polsce kupie produkty HP. Mam świnki dopiero od dwóch tygodni, więc chcę im urozmaicać dietę, ale z drugiej strony lepiej nie przedobrzyć..

Awatar użytkownika
Sensibles
Zasłużony
Świnki morskie: Xsara [*], Funiek
Kontaktowanie:

Postautor: Sensibles » 11 stycznia 2014, 23:21

elinka92, przetłumacz, co jest napisane w opisie produktu na tej stronie, podaj, jakie tam zioła są zawarte w tej herbacie i co oprócz ziółek tam jeszcze jest. Podaj skład - nie znam tego języka, no a translatorowi wolę nie ufać :)

Idąc cmentarną aleją szukam Ciebie, mój przyjacielu.

elinka92
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: elinka92 » 13 stycznia 2014, 17:54

Akurat w tej jest 100% organicznego ziela jeżówki, ale są też inne - z hibiskusem, rumiankiem czy np. pokrzywą, bez żadnych innych dodatków.

Awatar użytkownika
Sensibles
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: Sensibles » 13 stycznia 2014, 23:43

Jeśli na pewno nie ma żadnych innych dodatków, to ja na Twoim miejscu bym podała :)

Awatar użytkownika
TheMsBara
Użytkownik
Świnki morskie: Świnusia ;) próbowałam mówić jakimś imieniem do niej, ale zawsze jest prośkiem ;)
Kontaktowanie:

Postautor: TheMsBara » 17 stycznia 2014, 9:22

Przeczytałam całe 65 stron i szczerze ręce mi opadły... jak ktoś może wpaść na pomysł żeby swince dawać słodka herbatę?! Szok! Ludzie pomyslcie czy zwierzak sam w naturze sobie zaparzy herbatę? Tego typu pytania są cholernie nie na miejscu... Oh aż się złościłam. Nie wszystko co dla ludzi jest dla zwierząt i odwrotnie...

Paula
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Paula » 17 stycznia 2014, 17:40

ktoś pisał ze herbate mozna, ale nie slodzona i ziolowa, ja mojemu mietowa kiedys zrobilam (zaparzona z działkowej mięty :P), szybko wypil :P Sama z siebie wiem ze slodzic nie mozna, tak jak inne zwierzaki slodyczy nie moga bo to ich powoli zabija :(

Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Sensibles
Zasłużony
Kontaktowanie:

Postautor: Sensibles » 17 stycznia 2014, 23:42

TheMsBara pisze:Przeczytałam całe 65 stron i szczerze ręce mi opadły... jak ktoś może wpaść na pomysł żeby swince dawać słodka herbatę?! Szok! Ludzie pomyslcie czy zwierzak sam w naturze sobie zaparzy herbatę? Tego typu pytania są cholernie nie na miejscu... Oh aż się złościłam. Nie wszystko co dla ludzi jest dla zwierząt i odwrotnie...

Ludzie mieli tutaj różne pomysły...igły choinki, pelargonie, mleko, kiszone ogórki...

Awatar użytkownika
TheMsBara
Użytkownik
Świnki morskie: Świnusia ;) próbowałam mówić jakimś imieniem do niej, ale zawsze jest prośkiem ;)
Kontaktowanie:

Postautor: TheMsBara » 18 stycznia 2014, 0:18

Sensibles pisze:
TheMsBara pisze:Przeczytałam całe 65 stron i szczerze ręce mi opadły... jak ktoś może wpaść na pomysł żeby swince dawać słodka herbatę?! Szok! Ludzie pomyslcie czy zwierzak sam w naturze sobie zaparzy herbatę? Tego typu pytania są cholernie nie na miejscu... Oh aż się złościłam. Nie wszystko co dla ludzi jest dla zwierząt i odwrotnie...

Ludzie mieli tutaj różne pomysły...igły choinki, pelargonie, mleko, kiszone ogórki...

aż za głowę się lapalam jak to czytałam... zawsze zanim coś dacie naprawdę się zastanowcie czy w naturalnym środowisku świnki miały by dostęp do co poniektorych " dziwactw". Dodatkowo to że swince smakuje nie znaczy że jest dla niej ok. lepiej nie "rozpieszczac" w ten sposób pupila . :-)

Paula
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: Paula » 18 stycznia 2014, 12:05

Dlatego mój je tylko to co musi, karma cavia nature, warzywka, owocki i sianko :) Nawet kolb mu nie kupuje bo sa wiekszosc slodkie i tuczace. Mój wybredniś nawet jablka nie lubi, a z warzyw najbardziej salate, ogorka, marchewke, seler a i pietruche i koper ;p

Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca