Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

PROBLEM ?

Rozmowy o oswajaniu, nawykach i zachowaniu świnek morskich.
Awatar użytkownika
ewelkka
Użytkownik
Świnki morskie: PAMCIA i TRUSIA [*]
Kontaktowanie:

PROBLEM ?

Postautor: ewelkka » 20 stycznia 2014, 19:26

hejka! otoz mam problem... moja 2,5 letnia Pamcia nie akceptuje nowej mniejszej i mlodszej kolezanki... niby wszystko wydawalo sie ok, ale malenstwo chodzi jakby wystraszone... duża zabierała jej procję warzyw i dopiero pozniej wracała by zjeść swoją, mala za nią chodzila, chcialaby sie z nią bawic, a duża jakby ją odganiała.. glaskane i brane na kanapę byly zawsze razem, nie bylo podzialu na lepszą i gorszą... z początku ok, rozumiem, ze starsza chciala pokazac mlodszej ze ona tu rządzi bo jest od dawna, pozniej bylo lepiej, wyglądało to tak jakby zapoznała ją po swoich terenach, no i mała za nią non stop chodziła, przedwczoraj zbudowałam im domek, piętrowy. Jak maluszek poszedł na górę, a Pamcia byla na dole, tylko gdy zobaczyla ze ta jest nad nią, wskakiwala i ją goniła, kładła się na jej miejsce. Jak mała zeskoczyła na dół, duża leciała za nią i z dołu także ją goniła...

Tak mi się Truśki szkoda zrobilo, bo jest baaaardzo towarzyska i fajniutka świnka, że aż postanowiłam je rozdzielić, nie tylko na 2 klatki, ale Pamcia zostala z rodzicami, a małą wzięłam do siebie i chlopaka do mieszkania...

czy to możliwe, żeby nigdy się nie dogadaly? czy może spróbować je za jakis czas znów połączyć? chcę zobaczyc zachowanie małej i dużej osobno... a na chwile obecną mogę stwierdzić, że bez Pamci obok, mała odżyła... jest jeszcze bardziej żwawa i energiczna niż w jej obecności :)

co myslicie?

Obrazek
PAMCIA i TRUSIA [*] 04.01.2015 :(

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Butterfly
Użytkownik
Świnki morskie: Stefan Neska
Kontaktowanie:

Re: PROBLEM ?

Postautor: Butterfly » 20 stycznia 2014, 20:47

A jak długo ze sobą przebywały??
Reguła w łączeniu świnek jest taka że jeżeli nie leje się krew to trzeba im dać czas na ustalenie hierarchii może to brutalne ale innej opcji nie ma

Awatar użytkownika
ewelkka
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: ewelkka » 20 stycznia 2014, 21:30

Butterfly pisze:A jak długo ze sobą przebywały??
Reguła w łączeniu świnek jest taka że jeżeli nie leje się krew to trzeba im dać czas na ustalenie hierarchii może to brutalne ale innej opcji nie ma

tydzien, ale z poczatku duża ją gryzła troszke, pozniej jakby sie zakumplowały, i znow duża zaczęła ją gryzc...
szkoda malej, bo strasznie przestraszona chodzila... jak tylko na swojej drodze napotykala dużą, od razu stala na bacznosc, bez ruchu i potrafila tak siedziec godzinami, do póki duza nie odeszla na bok... teraz mała jest wesoła, aż to widac! a ile radosci sprawil jej ogorek! i to ze mogla go zjesc powoli, na spokojnie, ktoregowczesniej staralam sie dawac jej osobno, i osobno duzej ktora i tak malej nawet z pyszczka zabierala,...

Obrazek

Awatar użytkownika
Butterfly
Użytkownik
Świnki morskie: Stefan Neska
Kontaktowanie:

Postautor: Butterfly » 21 stycznia 2014, 9:28

A nie masz możliwości wypuścić ich razem ale gdzieś poza klatką???
Jakieś bezpieczne miejsce w pokoju i tam im dać jedzonka na tyle żeby duża małej nie zabierała

Awatar użytkownika
ewelkka
Użytkownik
Kontaktowanie:

Postautor: ewelkka » 21 stycznia 2014, 13:28

probowalam wszystkiego.. mala je spokojnie jak nie ma obok duzej. tzn jadla spokojnie, bo teraz nawet gdy je sama je szybko, duza jakby wywierala na niej presje. z poczatku mala jadla spokojnie. a pamcia jest 'wiecznie glodna' i grubiutka..

Obrazek