Świnki morskie forum / Cavia.pl

Forum o świnkach morskich

Twoja karma [Wątek zbiorczy o karmach]

Dział poświęcony prawidłowej diecie świnek morskich.
Awatar użytkownika
Avonis
Użytkownik
Świnki morskie: Kejt & Kamil
Kontaktowanie:

Re: Twoja karma [Wątek zbiorczy o karmach]

Postautor: Avonis » 22 stycznia 2014, 20:06

Zdecydowanie najgorszy produkt z VL, ale o niebo lepszy od wszystkich Vitapoli itp.
Nature, czy Complete to chyba bez różnicy, jednak ta pierwsza bardziej smakuje świnką.
Według mnie nie ma sensu mieszać, jak już masz Muesli, to ją wykończ ;)

"Pozostajesz na zawsze odpowiedzialny za to, co oswoiłeś." Antoine de Saint-Exupéry

Kejt - 08.12.2012 ♥
Kamil - 08.06.2013 ♥

Awatar użytkownika

Awatar użytkownika
Cavialina
Hodowca
Świnki morskie: Macho, Winona, Amadea, Amid the falling snow
Kontaktowanie:

Postautor: Cavialina » 22 stycznia 2014, 22:06

loczek1092 pisze:A co sadzicie o VL crispy muesli ? Mam ja, ale opinie sa rozne ;c Mysle jeszcze nad complete i nature mg je razem pomoeszac ? Smakuja one waszym swinkom ?

Z tego co wiem, każda kupna karma zawiera konserwanty. Przynajmniej w VL Cavia Complete świnki nie mogą wybierać smakołyków, wszystko jest już zmielone i połączone w pelletki. Ja bym pomieszała, jeśli zechcesz zmienić karmę, to zmiana nie będzie gwałtowna.

Obrazek

Awatar użytkownika
Sensibles
Zasłużony
Świnki morskie: Xsara [*], Funiek
Kontaktowanie:

Postautor: Sensibles » 22 stycznia 2014, 22:38

Ja miałam tą Crispy, albo Muesli, a może nazywała się Crispy Muesli...no miałam to o czym mówisz. Świnka nie jadła, wybierała tylko kilka składników i w rezultacie połowa opakowania wylądowała w koszu, bo Xsara nie chciała tego jeść. Natomiast zajadała się Cavią Nature. CN ma też lepszy skład i zawartość skł. odż. od Crispy/Muesli/jakkolwiek się to nie nazywa, więc preferowałam podawanie CN. Różnica mięzy CN a CC w składzie jest raczej niewielka, tylko to, że CC to jednolity granulat, a w CN może wybierać. Jednak jeśli świnki jedzą obie karmy tak samo chętnie, to bardziej przychylałabym się do karmienia Cavią Nature, bo jest o połowę tańsza od Cavia Complete ;)

Idąc cmentarną aleją szukam Ciebie, mój przyjacielu.

Awatar użytkownika
bartek69963
Użytkownik
Świnki morskie: Dracone (skinny) 17.11.2013,
Amelka (coronet) 12.12.2013
Kontaktowanie:

Postautor: bartek69963 » 26 stycznia 2014, 23:38

Moje prosiaki jedzą VL Cavia Nature i jako dodatek VL Musli. Zauważyłem, że jak mieszam te dwie karmy to zazwyczaj więcej zostaje tej Musli. Tak jakby wolały jednak Cavia Nature.

Awatar użytkownika
kin28
Moderator
Świnki morskie: Gizmula [*] Daisy [*] Coco [*] Ada [*] Lilo
Kontaktowanie:

Postautor: kin28 » 28 stycznia 2014, 19:32

Moje mają teraz wymieszaną CN z CC. Obie lubią. Ciągle zastanawiam się nad tą: http://animalia.pl/produkt,26132,versel ... j-2kg.html , bo Gizmula uwielbiała CP, no a teraz to jest w zamian... i nie wiem.
Kupiłam mychom mieszankę dla szynszyli, skład ma fajny, jedyne co mi nie pasuje to chlebek świętojański, ale jak myślicie, mogę podać świniom? Chyba nic im nie będzie :/

Świnka to zwierzątko bardzo towarzyskie, znakomicie czuje się w towarzystwie pokarmu.

Awatar użytkownika
Susłowata
Użytkownik
Świnki morskie: Dropsio
Kontaktowanie:

Postautor: Susłowata » 1 lutego 2014, 15:46

Ja nie daję cały czas tej samej karmy. Oczywiście najpierw karmy zostały powoli wprowadzone ;) Dziś świń natomiast, jak już wyliże miseczkę po CN, dostanie Greenwodsa, jutro natomiast CC, pojutrze pewnie też, potem znów CN, dwa dni Greenwodsa itd. Nie widzą, żeby takie "przeskakiwanie" szkodziło śwince. Mój proś jest wybredny i gdybym podawała codziennie CN, to by mu się znudziła (już raz tak było - leciał na samym sianku).
Najlepszy jest moim zdaniem Greenwods. Zawiera głównie zioła, za którymi mój szaleje. Cena oraz dostępność może nie zachęcają do kupna, ale warto :) Dostać można w zooplus.pl

Tylko durnie twierdzą, że zwierzęta nie mają duszy...
Caviarniana Dropsio

Awatar użytkownika
Sorana
Użytkownik
Świnki morskie: Rita :)
Kontaktowanie:

Postautor: Sorana » 1 lutego 2014, 16:40

Ja polecam Versele - laga, crispy muesli. Niedawno to kupiłam i bardzo smakuje śwince. Jako karmę podstawową dostaje Cavia Complete i też jej smakuje. Polecam oba produkty xD

Świnka morska Rita ♥

Awatar użytkownika
Kyokochan
Użytkownik
Świnki morskie: [*]Qui-Qui,[*]Tonks,[*]Tessy,[*]Kadi, Timon
Kontaktowanie:

Postautor: Kyokochan » 11 lutego 2014, 10:24

kolby są dobre ale oczywiście np jedna na miesiąc moja świnka zjadała ze smakiem a jak dostawała za miesiąc następną to się tak cieszyła że aż ja się cieszyłam razem z nią ;) Kolba jest w ramach smakołyka i czasoumilacza moim zdaniem, a trochę w boczkach zawsze powinno być. Weterynarz stwierdził że moja świnka była idealnie zadbana nie za chuda i nie otyła. A wesoła świnka jest bezcenna, więc warto jej czasem dać taki miły prezent, no chyba że nie lubi kolb :P

Obrazek

Awatar użytkownika
Hahnoto
Użytkownik
Świnki morskie: Gina & Cinka
Kontaktowanie:

Postautor: Hahnoto » 18 lutego 2014, 20:31

Ja dla świnek mam Cavia Nature, Complete i zamawiając ostatnio zakupy niechcący kliknęłam na Crispy Muesli, a miało być Crispy Pellets :fun:
CM karmiłam wcześniej, a właśnie chciałam spróbować z Pellets, zobaczyć czy w ogóle świnkom będzie smakować...no nic, następnym razem :)
Puki co łącznie wyszło 5,25kg karmy dla świnek, więc na trochę mam spokój.

Awatar użytkownika
Lawliett
Użytkownik
Świnki morskie: Misaki
Kontaktowanie:

Postautor: Lawliett » 19 lutego 2014, 18:47

Ja niestety daje śwince vitapol ( innej nie ma w zoologicznym ) , ale niedługo zacznę zamawiać przez internet Versele Laga :)

W świnkowym świecie , o świnkowych zasadach

Awatar użytkownika
Świnkowy poleca